Μετά από αρκετά χρόνια και αφού πέρασε από πολλά κύματα το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε το βαρύ πρόστιμο των 50,6 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στη Vodafone για την υπόθεση των υποκλοπών.
Πρόκειται για σκάνδαλο της διετιας 2004-05, επί πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή το οποίο έφτασε να έχει προεκτάσεις ακόμα και με ξένες μυστικές υπηρεσίες.
Αν και η υπόθεση αναφέρεται στα media εν τούτοις μικρή έκταση έχει δοθεί καθώς η εταιρία αποτελεί από τους βασικούς διαφημιζόμενους με τεράστια budget και πολιτική επιρροή, μέσω της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.
Παρ’ όλα αυτά οι εισαγγελείς διαφθοράς ερευνούν συνδεδεμένες υποθέσεις, ενώ η εταιρία ελέγχεται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για άλλα ζητήματα, καθώς και στη βρετανία για τις υποκλοπές έναντι των Ανακτόρων από εφημερίδα του Ρούπερτ Μέρντοχ, η οποία έκλεισε στον απόηχο του σκανδάλου.
Στην υπ’ αριθμ. 4309/2015 απόφασή τους οι Σύμβουλοι απέρριψαν την προσφυγή της εταιρείας, η οποία ζητούσε να ακυρωθεί το πρόστιμο υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της φανερής δράσης των οργάνων της πολιτείας, ότι ήταν μη νόμιμη η σύνθεση της ΑΔΑΕ κατά την ημέρα επιβολής του προστίμου και ότι δεν είχε υποχρέωση να ενημερώσει την ΑΔΑΕ για το παράνομο λογισμικό.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΑΔΑΕ επιβάλει πρόστιμο σε βάρος της Vodafone για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Το προηγούμενο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε βάρος της εταιρείας ήταν ύψους 76 εκατ. ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών. Ωστόσο το 2010 το πρόστιμο ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 3319/2010), καθώς κρίθηκε ότι οι συνεδριάσεις της ΑΔΑΕ δεν ήταν δημόσιες όπως επιτάσσει η Διεθνής και ελληνική νομοθεσία, αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέπεμψαν την υπόθεση στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει άλλη νέα νόμιμη απόφαση.
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας την 80σέλιδη απόφασή τους εισέρχονται σε μια λεπτομερή ανάλυση τόσο των θέσεων της ΑΔΑΕ, όσο και των ισχυρισμών της Vodafone, ενώ προβαίνουν και σε τεχνική ανάλυση των δεδομένων των τηλεφωνικών υποκλοπών.