Το μεγάλο «καμπανάκι» χτύπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποκλείεται η επιβολή ενός γενικού lockdown.
Σύμφωνα με πληροφορίες , το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown στην Αττική δεν είναι άμεσο, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να αναμένουν να δουν την επίδραση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή μόλις σήμερα, δηλαδή το κλείσιμο της εστίασης, των γυμναστηρίων κ.λπ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για να επιβληθεί lockdown στην Αττική θα πρέπει να καταγραφούν πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, πηγές με γνώση της κατάστασης και του θέματος ανέφεραν ότι για να φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να έχει επιβληθεί lockdown σε δύο ακόμη μεγάλες περιοχές και στην Αττική, για να τεθεί το θέμα της οριζόντιας επιβολής του μέτρου.
Σε κάθε περίπτωση, επιστήμονες και κυβέρνηση ελπίζουν ότι τα νέα μέτρα θα καταφέρουν να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού.
Παρά ταύτα, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στη χώρα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα καθημερινά, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, είπε ότι είναι πιθανόν να ακούσουμε σήμερα για 2.000 κρούσματα.
Πηγές, ανέφεραν ότι είναι όντως πιθανό τα κρούσματα σήμερα να ξεπεράσουν τα 2.000.
Γώγος: Κοντά στο lockdown η Αττική
Για το ζήτημα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. «Υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις για τον κορωνοϊό, όμως δεν πέτυχε. Αυτό δεν σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες», σημείωσε ο κ. Γώγος, επισημαίνοντας ότι είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, «στο να γίνουμε Θεσσαλονίκη».
Ο κ. Γώγος στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων μέχρι τον Μάρτιο, καθώς ο βασικός στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού, για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού. «Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους», τόνισε αμέσως μετά, ενώ εξήγησε ότι η απόφαση για το lockdown στη Θεσσαλονίκη ελήφθη επειδή γέμισαν οι κλινικές Covid.
«Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται κι άλλες ΜΕΘ. Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση […]. Αν τα μέτρα τηρηθούν, μπορεί να γλιτώσουμε. Από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και τον Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας», επεσήμανε ο καθηγητής.
Να σημειωθεί ότι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος δήλωσε πως είναι πιθανό το σενάριο μεταφοράς ασθενών με κορωνοϊό από μια πόλη σε άλλη.
Τσακρής: Πιθανό το lockdown στην Αττική
Την ίδια θέση εξέφρασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής. Ο καθηγητής τόνισε ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα «είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αττική» και πως «τώρα ξεκινάει το πραγματικό δεύτερο επιδημικό κύμα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, οι εποχικοί κορωνοϊοί ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου και φτάνουν μέχρι Μάρτιο-Απρίλιο, όμως, στον αντίποδα, το επιδημικό κύμα της γρίπης είναι πιο σύντομο και ξεκινάει αργότερα. «Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρούσματα, αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας», είπε ο κ. Τσακρής και συμπλήρωσε πως αυτό θα είναι και το «καμπανάκι» για την Αττική.
«Αν υπάρξει συμμόρφωση της κοινωνίας, θα περιοριστεί το επιδημικό κύμα», τόνισε ακολούθως, εξηγώντας ότι την κατάσταση δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες. Κατά τον κ. Τσακρή, σε μία εβδομάδα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από την απόδοση των μέτρων, ενώ τα μέτρα θα επανεκτιμηθούν την επόμενη εβδομάδα, κυρίως για την εστίαση.
Καταλήγοντας, ο καθηγητής είπε ότι η χρήση της μάσκας είναι ένα μέτρο που θα μας συνοδεύει για καιρό, επαναλαμβάνοντας ότι «η μάσκα προστατεύει ώστε να έχουμε μικρότερο ιικό φορτίο».
Συναγερμός για τα λύματα της Αττικής
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6, αποκάλυψε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, «την Κυριακή είδαμε πάλι μια αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50.000-60.000». Κατά τον κ. Θωμαΐδη, με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μια καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα».
Ο καθηγητής είπε επίσης ότι «τα λύματα δείχνουν προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ» και διευκρίνισε ότι «είδαμε, για παράδειγμα, μια απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που αποτυπώθηκε στα κρούσματα του ΕΟΔΥ λίγες μέρες μετά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα». Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, «παίρνουμε κάθε πρωί τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή δημόσιας υγείας».
Πέτσας: Δεν αποκλείεται γενικό lockdown
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε την πιο βαρυσήμαντη δήλωση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown σε όλη τη χώρα. «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι «θα σκληρύνουν τα μέτρα, αν δεν τα τηρήσουμε. «Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες», συμπλήρωσε.
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. «Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Όσον αφορά τη μη τήρηση των μέτρων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό». Μεταξύ άλλων, ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι θα επανεξεταστεί το μέτρο για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εισήγηση από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή.
Γεωργιάδης: Αν η κατάσταση ξεφύγει, δεν θα αποφύγουμε το γενικό lockdown
Στον ίδιο τόνο ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, είπε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, εκφράζοντας την ελπίδα να αποδώσουν τα μέτρα -σε συνδυασμό με την ατομική ευθύνη- προκειμένου να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown.
«Οι γιατροί βλέπουν πάντα το ακραίο υγειονομικό σενάριο και η κυβέρνηση σταθμίζει το οικονομικό κόστος», εξήγησε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί -όπως και το κλείσιμο των Λυκείων στις υπό lockdown περιοχές- προτάθηκαν από την επιτροπή των επιστημόνων.
«Ας μείνουμε στο αισιόδοξο σενάριο ότι θα αποδώσουν τα μέτρα και θα φτάσουμε στο εμβόλιο προς το τέλος του χρόνου», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «αν η κατάσταση “ξεφύγει”, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το γενικό lockdown».