ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ-Σε συγκεντρώσεις και πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά καλούν τη Δευτέρα 1η Μάη συνδικάτα, οργανώσεις και πολιτικά κόμματα στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει γενική απεργία για την Πρωτομαγιά.
Στις 10.00 το πρωί συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση στην Καμάρα, ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ καλούν σε συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου. Την ίδια ώρα οργανώσεις της Αριστεράς (ΛΑΕ, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ, ΣΕΚ) καλούν σε συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγ. Σοφίας.
Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί στις 10:30 το πρωί μπροστά στο Ε.Κ.Θ. και στην κατάθεση στεφάνων που θα ακολουθήσει, στο μνημείο του Εργάτη (μπροστά από το κτίριο του ΕΚΘ).
Η πρώτη Μαΐου κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη σε εκδηλώσεις τιμής προς την εργασία και τους κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων. Η καθιέρωση αυτή έχει γίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου στο πλαίσιο της τάσης της διεθνοποίησης της κοινωνικής πολιτικής του κοινωνικού δικαίου από τα ακόλουθα ιστορικά περιστατικά.
Την Πρωτομαγιά του 1880 ένα ιδιότυπο κίνημα στις ΗΠΑ που επεδίωκε να οργανώσει την παροχή και διανομή αγαθών σε συνεταιρισμούς και αριθμούσε σε 700.000 περίπου μέλη, κήρυξε γενική απεργία στην Αμερική, σε συνεργασία με άλλες μικρότερες εργατικές ενώσεις που η δύναμή τους ξεπερνούσε τα 300.000 μέλη μεταξύ των οποίων και η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας. Η απεργία είχε ως κύρια διεκδίκηση τη νομοθετική καθιέρωση του οκταώρου ως ανώτατου ορίου ημερήσιας εργασίας. Στο Σικάγο ο αριθμός των απεργών έφθασε τους 150.000.
Υπαίθριες διαδηλώσεις διαδέχτηκαν η μία την άλλη στις οποίες είχαν αναμιχθεί και αναρχικοί. Στις 3 Μαΐου βόμβα που ρίχτηκε από άγνωστους φόνευσε έναν αξιωματικό της αστυνομίας και τραυμάτισε περισσότερους από 30.
Επακολούθησαν συγκρούσεις στις οποίες φονεύτηκαν επτά αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες. Οκτώ αναρχικοί συνελήφθησαν από τους οποίους επτά καταδικάστηκαν σε θάνατο για ανθρωποκτονία και άλλα κακουργήματα, μέχρις ότου ο κυβερνήτης του Ιλινόις επικρίνοντας τους δικαστές για εμπαθή κακότητα τους χάρισε τις ποινές.
Η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας από το 1880 έως το 1890 αύξησε τα μέλη της κατά 200.000 και με απεργιακούς αγώνες πέτυχε να συνάψει συμβάσεις εργασίας στις οποίες περιέρχονταν για το οκτάωρο και στη συνέχεια έγινε η μεγαλύτερη οργάνωση στις ΗΠΑ.
Τα γεγονότα της Αμερικής εντυπωσίασαν τους Ευρωπαίους ηγέτες εργατικών κινημάτων και το 1890 το ιδρυτικό συνέδριο συνήλθε στο Παρίσι αποφάσισε την καθιέρωση της Πρωτομαγιάς του 1890, ως διεθνούς εκδήλωσης στις χώρες όλων των μελών της για τη προσβολή των εργατικών διεκδικήσεων με πρώτη το οκτάωρο.
Από τότε τα συνδικάτα στις περισσότερες χώρες του κόσμου οργανώνουν την Πρωτομαγιά εκδηλώσεις με μικρή διακοπή εργασίας στους χώρους οι οποίοι κατόρθωσαν την καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως αργία.
Το ίδιο κράτος ανέλαβε και καθιέρωσε την Πρωτομαγιά ως εξαιρέσιμη εορτή και οι εργαζόμενοι έχουν την απαίτηση επί του ημερομισθίου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Ελλάδα του 1957.
Στην τέως ΕΣΣΔ μετά από την Οκτωβριανή Επανάσταση η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως η δεύτερη πανεθνική εορτή μετά την Επέτειο της Επανάστασης. Επί Στάλιν και των διαδόχων του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η γιορτή της Πρωτομαγιάς είχε καθιερωθεί ως ημέρα επίδειξης της πολεμικής μηχανής και των νέων όπλων της Σοβιετικής Ένωσης με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη πλατεία της Μόσχας. Η τελευταία στρατιωτική παρέλαση που οργανώθηκε στην ΕΣΣΔ ήταν την Πρωτομαγιά του 1990 όταν το διαμαρτυρόμενο πλήθος διέκοψε την παρέλαση η οποία διεξήγετο ενώπιον του Γκορμπατσώφ και λοιπών επισήμων.
Νικόλαος Σισκόπουλος