Προς το τέλος αυτής της εβδομάδας τα Κέντρα Υγείας, όπως αποκαλύπτει η δημοσιογράφος Μαρία-Νίκη Γεωργαντά στον Ελεύθερο Τύπο, θα πραγματοποιήσουν πιο εκτενείς ασκήσεις προσομοίωσης, ενώ αναμένεται και η εκπαίδευση του προσωπικού.
Το «στοίχημα» είναι ο άψογος συντονισμός, με δεδομένο ότι τα εμβόλια, τουλάχιστον αυτά που προκρίνονται για την ώρα, έχουν ειδικές συνθήκες συντήρησης.
Στο μεταξύ, η επιδημία στην Ελλάδα εξακολουθεί να «δείχνει τα δόντια της» όσον αφορά σε θανάτους και διασωληνώσεις, χθες, όμως, μετά από πολλές ημέρες, τα κρούσματα έπεσαν σε τριψήφιο αριθμό, πτώση που αναμένεται να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι Κυριακές παραδοσιακά έχουν λιγότερες καταγραφές.
Η τεράστια επιχείρηση παραλαβής, αποθήκευσης και διανομής των εμβολίων οργανώνεται από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας με σκοπό τον Ιανουάριο, όταν και αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όλοι οι «κρίκοι» της αλυσίδας να βρίσκονται στη… θέση τους.
«Εχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων, που αφορά Κέντρα Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, μια υποδειγματική συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και όλο αυτό μαζί θα κρίνει το πώς θα επιστρέψουμε κατ’ αρχάς, σε μια μερική κανονικότητα και σιγά σιγά πώς θα ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, πώς θα κινηθούμε στην κοινωνία, πώς θα επιστρέψουμε στην εργασία μας, πώς θα ξαναγκαλιάσουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ).
Οπως είναι γνωστό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να έχει εγκρίνει έως τις 29 Δεκεμβρίου το εμβόλιο των Pfizer/BioNΤech, ενώ δεν αργούν, όπως φαίνεται, εκείνο της Moderna όπως και της AstraΖeneca, εμπορικού εταίρου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Υπάρχει κοινός μηχανισμός προμήθειας εμβολίων μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και έγκριση μέσα από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα πάντα περνάνε μέσα από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, στον ίδιο χρόνο για όλες τις χώρες, με το ίδιο κόστος όλες οι χώρες -το εμβόλιο φυσικά είναι δωρεάν για τους πολίτες- με τους ίδιους κανόνες ασφαλείας για όλες τις χώρες. Βλέπουμε με χαρά ότι η ευρωπαϊκή μας οικογένεια λειτουργεί και παράγει αποτελέσματα», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.
Η αποθήκευση
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα εμβόλια από τη στιγμή της άφιξής τους στην Ελλάδα θα αποθηκεύονται σε περίπου έξι κεντρικές αποθήκες σε κομβικά σημεία της χώρας, ώστε να είναι δυνατή η διανομή τους σε όλη την Ελλάδα. Η προετοιμασία ήδη γίνεται, από το τέλος, όμως, αυτής της εβδομάδας θα είναι πιο εντατική η προσομοίωση εμβολιασμού. Ο στόχος είναι η τέλεια οργάνωση και εκπαίδευση του προσωπικού.
Οι επαγγελματίες Υγείας γνωρίζουν καλά πώς να πραγματοποιούν εμβόλια, και με ευθύνη των Υγειονομικών Περιφερειών θα εκπαιδευτούν στις επιμέρους ιδιαιτερότητες των Covid εμβολίων.
Για παράδειγμα, η μορφή του εμβολίου των Pfizer/BioNΤech είναι σε φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων. Τα εμβόλια που διατηρούνται σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, όπως είναι των Pfizer/BioNΤech και της Moderna μπορούν να μείνουν σε θερμοκρασίες ψυγείου για πέντε ημέρες. Επομένως, το μεγαλύτερο «στοίχημα» είναι μέσα σε αυτό το διάστημα να έχουν πραγματοποιηθεί οι εμβολιασμοί χωρίς κανένα κώλυμα.
Υπενθυμίζεται ότι οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, στις υφιστάμενες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας, και κατόπιν προτεραιοποίησης του πληθυσμού οι πολίτες θα προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα κατόπιν ραντεβού που θα κλείνεται διαδικτυακά, με SMS, ή με τηλέφωνο. Υψίστης σημασίας, βέβαια, είναι η εγγραφή από την πλευρά των πολιτών στην άυλη συνταγογράφηση, προκειμένου να είναι καταχωρισμένα τα στοιχεία τους για να μπορούν να ειδοποιηθούν από τις Αρχές. Μέχρι στιγμής, την άυλη συνταγογράφηση έχουν ενεργοποιήσει περίπου 800.000 πολίτες.
Ειδική πλατφόρμα
Παράλληλα, θα είναι εφικτή η διάδραση των πολιτών με το κράτος μέσα από ειδική πλατφόρμα (emvolio.gov.gr) που ετοιμάζεται με σκοπό να αποτελεί ακόμη έναν «κόμβο» επικοινωνίας και ενημέρωσης. Μέσα από τη διεύθυνση αυτή θα μπορούν οι πολίτες να δουν ανά πάσα στιγμή ποιες ομάδες του πληθυσμού βρίσκονται στη διαδικασία εμβολιασμού.
«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι στις δομές εκείνες που είναι δύσκολη έως αδύνατη η μετακίνηση, το κράτος θα πάει στον πολίτη. Οι κινητές ομάδες, οι ΚΟΜΥ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του υπουργείου Υγείας, θα πάνε στα γηροκομεία μας και θα εμβολιάσουν το σύνολο των ωφελούμενων και το προσωπικό. Θα πάνε σε κλειστές δομές. Θα βρούμε τρόπο να φτάσουμε εκεί που κάποιοι συμπολίτες μας δεν μπορούν να έρθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Θα εμβολιάσουμε όλη την Ελλάδα, από τον Εβρο μέχρι το Καστελλόριζο», τόνισε ο κ. Κικίλιας, σχετικά με το πώς θα εμβολιαστεί κάποιος που δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί εμβολιαστικό κέντρο.