ΣΚΟΠΙΑ-Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο προσκήνιο, ενώ στο παρασκήνιο διακινούνται πολλά σενάρια. Σε κάθε περίπτωση το 2018 αναμένεται να είναι έτος εξελίξεων για το ευαίσθητο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Πριν μερικές μέρες ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η νέα προσπάθεια επίλυσης του Σκοπιανού, με τις ενδιαφερόμενες πλευρές να ορίζουν το 2018 ως έτος ορόσημο
Υπάρχουν ονόματα που ακούγονται και διακινούνται ως συμβιβαστική λύση, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι το όνομα «Νέα Μακεδονία» είναι αυτό που είχε απορρίψει η Αθήνα το 1992.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Γιόχανες Χαν και εκεί τόνισε ότι η χώρα μας θα στηρίξει την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ , εφόσον το θέλει ο λαός της, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λυθούν δύο θέματα, αφενός να υπάρξουν νέα ΜΟΕ και όχι μόνο τα οικονομικά αλλά και ενδείξεις ότι ο αλυτρωτισμός δεν είναι απαραίτητο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής στη γείτονα χώρα και αφετέρου η επίλυση της ονομασίας. Θέμα το οποίο, όπως είπε, «εμάς μας απασχολεί πάρα πολύ ως προς το όνομα, ενώ τους φίλους μας στα Σκόπια τα ζητήματα της ταυτότητας», διαβάζουμε στο newsbeast.gr.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κοτζιάς είπε ότι θα πρέπει να επισπευθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι του 2018 καθώς το 2019 είναι μία εκλογική χρονιά και θα μετατοπιζόταν το όλο θέμα για το 2020. Όσο δε, για ενδεχόμενη συνάντηση πρωθυπουργών Ελλάδας- Σκοπίων αποσαφήνισε ότι αυτή θα γίνει μόνο εφόσον έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις για να έχει νόημα και περιεχόμενο.
Ο Μάθιου Νίμιτς που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις δεν έχει αποσύρει ακόμη την τελευταία πρότασή του «Βόρεια Μακεδονία».
Σημειώνεται ότι από την πλευρά των Σκοπίων δείχνει να υπάρχει μια διαλλακτική στάση από τη νέα κυβέρνηση.
Πάντως ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε κατηγορηματικός στην οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε για να παραδώσει συγκρότημα κατοικιών σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο στρατόπεδο «Νταλίπη». Ο Καμμένος υπενθύμισε την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και σημείωσε: «Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών είναι η μη χρήση του όρου “Μακεδονία” και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». «Όσον αφορά εμένα, όχι με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου “Μακεδονία” για την ονομασία των Σκοπίων».