Αλεξανδρούπολη: Έναν «φάρο» επιχειρηματικότητας δημιουργεί στην Αλεξανδρούπολη το Επιμελητήριο Έβρου, «ανάβοντας το φως» σε όσες και όσους θέλουν να κάνουν το πρώτο τους επιχειρηματικό βήμα εν μέσω πανδημίας και σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Ο λόγος για το «Light Hub», ένα εγχείρημα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, που -μέσα από τρία στάδια, συνολικής διάρκειας περίπου δύο ετών- στόχο έχει να στηρίξει τη μετατροπή καλών επιχειρηματικών ιδεών σε πράξη, φέρνοντας στην ακριτική Ελλάδα μέντορες και «προπονητές» διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Peter Economides (Global Brand Strategist, Felix BNI) και ο Τom Katsioulas (Technology Executive Ecosystem Strategist), αλλά και ανθρώπους με μακρά εμπειρία στον χώρο της καινοτομίας, όπως οι Τάσος Τζήκας (πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo και του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης») και Παναγιώτης Κετικίδης (αντιπρόεδρος Έρευνας και Καινοτομίας του CITY College).
Η «πινέζα» κρατάει τον χάρτη
«Το όραμά μας είναι να φέρουμε περισσότερο φως στην επιχειρηματικότητα στην ακριτική Ελλάδα. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να διευκολυνθεί για να δημιουργήσει μια επιχείρηση και κάποιος ή κάποια που κατοικεί στην “πινέζα” του ελληνικού χάρτη. Γιατί είναι οι πινέζες που κρατούν τον χάρτη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διαχειριστής του Light Hub, Λεωνίδας Σκερλετόπουλος, ενόψει της διήμερης εκδήλωσης που ξεκινά στις 12 το μεσημέρι σήμερα με την ευκαιρία της δημιουργίας του Light Hub, την οποία όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν εδώ: https://www.lighthub.gr/. Αμέσως μετά την εκδήλωση θα ξεκινήσει και η υποβολή αιτήσεων για ένταξη επιχειρήσεων στο Light Hub, οι οποίες μπορούν να κατατίθενται εδώ: https://forms.gle/N724mzqN6Ed2Uymz8
Όχι μόνο νεαροί, αλλά και νέοι επιχειρηματίες με κίνητρο
Στο Light Hub, τα τρία στάδια του οποίου περιλαμβάνουν προθερμοκοιτίδα, θερμοκοιτίδα και επιταχυντή επιχειρηματικότητας, είναι ευπρόσδεκτοι/ες όχι μόνο νεαρές, αλλά και νέοι επιχειρηματίες ανεξαρτήτως ηλικίας. ‘Ανθρωποι που δεν έχουν απλά μια καλή ιδέα, όπως εξηγεί ο Λεωνίδας Σκερλετόπουλος, αλλά κυρίως κίνητρο να επιχειρήσουν και μια καλή ομάδα αφοσιωμένη στο όραμα.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής, στην οποία μετέχουν οι μέντορες και οι «προπονητές», εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε το αργότερο ώς τα μέσα Οκτωβρίου να έχουν εγκατασταθεί στο Light Hub οι πρώτες ομάδες που θα επιλεγούν.
Εκεί, μέσα από καθοδήγηση, όσες και όσοι ενδιαφέρονται να επιχειρήσουν θα λάβουν απαντήσεις στα βασικά τους ερωτήματα: «πώς θα κάνω πράξη την ιδέα μου;», «ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνομαι;», «πως θα προσεγγίσω πελάτες;», «πώς θα αναπτύξω την επιχείρησή μου;», «πού θα βρω χρηματοδότηση;», «πώς θα δικτυωθώ;», «πώς θα αποκτήσω πατέντα για το προϊόν μου», «ποιος θα με βοηθήσει;».
«Στόχος μας είναι το Light Hub να αποτελέσει ένα εργαλείο, που αφενός θα αναβαθμίσει το τοπικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και αφετέρου θα λειτουργήσει σαν ένας “βελονισμός” για την τόνωση του τρόπου σκέψης των υποψήφιων επιχειρηματιών, μέσα από την έκθεση σε νέα γνώση και την εξασφάλιση πρόσβασης σε δίκτυα και τεχνογνωσία» εξηγεί ο Λεωνίδας Σκερλετόπουλος.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, για να γίνει πράξη το Light Hub, το επιμελητήριο κατέθεσε πρόταση στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του δήμου Αλεξανδρούπολης, από όπου θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ το εγχείρημα.
Επιπλέον, ήδη έχουν υπογραφεί μνημόνια με την «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης», το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (συνεργασία για παραχώρηση χρήσης εργαστηρίων) και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), ενώ σύντομα αναμένεται να προχωρήσει αντίστοιχη συνεργασία και με το Δίκτυο Πράξη. Εντός της δομής θα λειτουργούν δύο εργαστήρια, ένα μικρό μοριακής βιολογίας και ένα δεύτερο, εντός του οποίου οι υποψήφιοι επιχειρηματίες θα μπορούν να κάνουν βιομετρικές μετρήσεις για τη λειτουργία των προϊόντων και υπηρεσιών τους.
Προθερμοκοιτίδα, θερμοκοιτίδα, επιταχυντής
Τα τρία στάδια του Light Hub είναι τα εξής:
*Προ-θερμοκοιτίδα (Pre Incubator). Στο στάδιο αυτό θα γίνεται διάγνωση της προοπτικής μιας ιδέας και ανάπτυξή της, σχεδιασμός, μοντελοποίηση, εκπαίδευση. Μετά το πέρας αυτού του σταδίου, διάρκειας τριών-πέντε μηνών, οι ωφελούμενοι/ες έχουν ολοκληρώσει το επιχειρηματικό τους σχέδιο.
*Θερμοκοιτίδα (Incubator). Αφορά κυρίως την υποστήριξη της διαδικασίας από την έναρξη της υλοποίησης μιας ιδέας και καθοδόν προς τη φάση της ανάπτυξης. Το στάδιο αυτό, συνολικής διάρκειας περίπου δύο ετών, που περιλαμβάνει επίσημη εκπαίδευση έξι-επτά μηνών, περιλαμβάνει τη βελτίωση και εξειδίκευση του επιχειρηματικού σχεδίου, το χτίσιμο δεξιοτήτων του/της ωφελούμενου/ης, πιλοτική εφαρμογή-διορθώσεις και οριστικοποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου.
*Επιταχυντής επιχειρηματικής ιδέας (Post-Incubator, accelarator). Στο τελευταίο αυτό στάδιο, διάρκειας περίπου δύο μηνών, οι υποψήφιοι/ες επιχειρηματίες ρυθμίζουν πλέον και τις τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να είναι έτοιμοι/ες να βγουν στην αγορά και να διεκδικήσουν πελάτες.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Σκερλετόπουλος, όσοι και όσες ενδιαφέρονται, μπορούν να επωφεληθούν από τη λειτουργία του Light Hub με τρεις διαφορετικούς τρόπους: να συμμετάσχουν εικονικά, στο virtual κομμάτι του, με φυσική παρουσία στη θερμοκοιτίδα, αλλά και συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικές δράσεις, που στόχος είναι να «ανοίξουν» σε όποιον/α θέλει να τις παρακολουθήσει._
Αλεξάνδρα Γούτα