Νίκος Φίλης
Πονοκέφαλο συνεχίζει να προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η στάση του Νίκου Φίλη και οι απόψεις του για συνεργασία με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών υποστηρίζει ότι η στήριξή του στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένη, δεν κάνει πίσω όμως στην άποψη που έχει διατυπώσει για άνοιγμα στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενδεχόμενο που φυσικά προκαλεί τριγμούς στην συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.
«Η στήριξη στο έργο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης από τη θέση μου στη Βουλή, αλλά και στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος είναι δεδομένη και εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία
Ματαιοπονούν, λοιπόν, διάφοροι καλοθελητές όταν αποδίδουν σε κίνητρα “εσωτερικής αντιπολίτευσης” τη διατύπωση των απόψεών μου. Ούτε πρόκειται να καταργηθεί ο δημοκρατικός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της παρερμηνείας των απόψεων από τα ΜΜΕ» τόνισε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ .
[irp posts=”110781″ name=”Δημοσκόπηση: Τι διαφορά έχουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ”]
Στην συνέχεια ο Νίκος Φίλης πήρε θέση για διάφορα θέματα της επικαιρότητας, όπως:
-Για τη διαπραγμάτευση: «Η συμφωνία πρέπει να κλείσει άμεσα εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να μπουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και με την κοινωνία όρθια».
-Για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ/ Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν… δεν ισχυρίζομαι ότι η συνεργασία μαζί τους μπορεί να υπάρξει άμεσα. Πρέπει, όμως, να κάνουμε το άνοιγμα για να διαμορφωθούν προγραμματικές συγκλίσεις».
-Για τη συνεργασία με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων: «Έγινε αναγκαστικά για συγκυριακούς και όχι για στρατηγικούς λόγους… Η αντίθεση (μνημόνιο -αντιμνημόνιο) πλέον ξεθωριάζει». Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης σημειώνει: «Ξαφνικά ακούμε για εξοπλισμούς δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Πού αποφασίστηκαν; Και μάλιστα σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας;».
-Για το κυβερνητικό έργο από εδώ και πέρα: «Πρέπει να προχωρήσει (η κυβέρνηση) ακόμη και σε μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες για κρίσιμα λαϊκά προβλήματα, όπως οι 100 δόσεις, η ανασύσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ανασυγκρότηση στο χώρο της υγείας και η μεταρρύθμιση στην παιδεία, που πρέπει να τεθεί εκτός μνημονίου».
-Για τον μέχρι σήμερα κυβερνητικό απολογισμό: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για το καλύτερο αποτέλεσμα… Πέσαμε έξω όμως στις εκτιμήσεις μας για το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο».