Φορολογικές δηλώσεις 2019: Να πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος, με συντελεστή 22%, κινδυνεύουν όσοι ανήκουν στις κατηγορίες που εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
Το «χαράτσι» του 22% αφορά, ωστόσο, και εκείνους που οφείλουν να εμφανίσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές στις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά δεν κατάφεραν να «πιάσουν» το ποσό που απαιτείται.
Ποιοι εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για το αφορολόγητο
Για το χτίσιμο του αφορολόγητου υπάρχουν συγκεκριμένοι κωδικοί όπου καταχωρίζονται οι σχετικές συναλλαγές.
Στο ΦΕΚ με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ για το αφορολόγητο διασαφηνίζεται ότι από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, σύμφωνα με την περ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4172/2013, εξαιρούνται:
οι φορολογούμενοι εβδομήντα (70) ετών και άνω,
άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω,
όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση,
οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου.
Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, η οποία φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
Οι δυο νέες κατηγορίες που εξαιρούνται
Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, στις κατηγορίες που εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και οι εξής ομάδες:
Πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.500 ευρώ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι.
Υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται ή/και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τι ισχύει για όσους απαλλάσσονται
Παρότι «γλιτώνουν» την υποχρέωση εμφάνισης ηλεκτρονικών συναλλαγών για το αφορολόγητο, οι πολίτες που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες όφειλαν να έχουν συλλέξει τις «παραδοσιακές», χάρτινες αποδείξεις συναλλαγών.
Στην περίπτωση που δεν μάζεψαν αποδείξεις τότε απειλούνται με επιβολή αυξημένου φόρου με συντελεστή 22%.
Το ίδιο «χαράτσι» και για τα κενά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου, σύμφωνα με τον οδηγό για το χτίσιμο του αφορολόγητου, προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του ατομικού –δηλωθέντος ή τεκμαρτού– φορολογητέου εισοδήματος ως εξής:
• 10%, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ.
• 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Οσοι δεν καταφέρουν να καλύψουν το αναγκαίο ποσοστό δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα θα πληρώσουν επιπλέον φόρο.
Το εν λόγω «χαράτσι» υπολογίζεται με πολλαπλασιαστή 22% στο ποσό που υπολείπεται.
iefimerida.gr