Σε νέα φάση αυστηρής επιτήρησης εισέρχονται οι αγροτικές περιοχές της χώρας, με φόντο την οριζόντια εφαρμογή του Νόμου 5184/2025 για τα ανεπιτήρητα ζώα.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Τα πρόστιμα πλέον εκτινάσσονται έως και δέκα φορές πάνω από τα προηγούμενα όρια, ενώ όπως σημειώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (υΠΑΑΤ), η αλλαγή αυτή ήταν επιβεβλημένη μετά την έκρηξη καταγγελιών για ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και περιουσίες.
Σύμφωνα με το άρθρο 34 του νέου νόμου, η νομοθεσία προβλέπει:
• Πρόστιμο 500 ευρώ (αντί 50 ευρώ) για πρώτη φορά που ζώο προκαλεί ζημιές,
• Πρόστιμο 1.500 ευρώ για δεύτερη υποτροπή (αντί 200 ευρώ),
• Διπλασιασμό κάθε επόμενης φοράς, με ανώτατο όριο τις 12.000 ευρώ (από 1.000 ευρώ προηγουμένως).
Τα ποσά αυτά επιβάλλονται είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, είτε από τις ΔΑΟΚ (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) των Περιφερειών.
Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα Αστυνομία και Δήμοι
Η διαχείριση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή) θα γίνεται πλέον με υποχρεωτική περισυλλογή από τους Δήμους, παρουσία της Αστυνομίας ή του Δασαρχείου. Οι Δήμοι καλούνται να διαμορφώσουν σημεία προσωρινής φύλαξης, ενώ προβλέπεται δυνατότητα μεταφοράς των ζώων σε καταφύγια.
Αντίστοιχα, για τα ζώα συντροφιάς, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του ν. 4830/2021, με τους ΟΤΑ να έχουν την αποκλειστική ευθύνη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι εξαιρούνται από τα πρόστιμα ζώα που ανήκουν στους ίδιους τους Δήμους ή άλλους ΟΤΑ Α’ Βαθμού.
Όπως αναφέρει στο tilegrafimanews.gr ανώτερο στέλεχος της Αστυνομίας:
«Οι περιπτώσεις ζημιών σε ελαιώνες, αμπέλια, καθώς και σε δενδροκαλλιέργειες έχουν πολλαπλασιαστεί. Ο νέος νόμος δίνει στα Σώματα ασφαλείας πλέον πραγματικό εργαλείο αποτροπής».
Αγρότες ζητούν ενίσχυση και αποζημιώσεις
Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας αντιμετωπίζεται θετικά από μεγάλη μερίδα αγροτών, ιδίως στη Θεσσαλία και την Ήπειρο, όπου τα ανεπιτήρητα ζώα συχνά προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές σε καλλιέργειες. Παράλληλα, όμως, ζητούν και την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafimanews.gr, εντός του Ιουνίου και Ιουλίου 2025 θα πραγματοποιηθούν νέες πληρωμές του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις αγροτών, με έμφαση:
• Στις ζημιές από ανεπιτήρητα ζώα που έχουν ήδη καταγραφεί από τις Περιφερειακές Επιτροπές του Οργανισμού,
• Σε ζημιές από χαλάζι και παγετό που σημειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2025.
Εκπρόσωπος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει κανονικά τις αποζημιώσεις για δηλωθείσες ζημιές, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για περιοχές όπως η Ελασσόνα, η Καρδίτσα και η Άρτα, όπου έχουν εντοπιστεί αυξημένα περιστατικά ζημιών από ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα».
Ποιοι κινδυνεύουν με 12.000 ευρώ πρόστιμο
Οι παραβάσεις που φτάνουν στο μέγιστο διοικητικό πρόστιμο είναι εκείνες που τεκμηριώνονται από τρίτη ή παραπάνω υποτροπή. Αν ένα κοπάδι αφήνεται ανεπιτήρητο και προκαλεί συνεχώς φθορές σε όμορες εκτάσεις, τότε το πρόστιμο μπορεί να φτάσει στα 12.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αριθμού ζώων.
Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως καταγράφεται από δηλώσεις σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι φθορές αφορούν και καταστροφές σε συστήματα άρδευσης, φράχτες και νεοφυτεμένα δενδρύλλια.
Νομοθετική θωράκιση για την πρόληψη
Ο Ν. 5184/2025 έρχεται να καλύψει νομικό κενό που υπήρχε μετά την κατάργηση των παλαιών αποφάσεων νομαρχών και δημάρχων. Πλέον, δίνεται ενιαίο πλαίσιο για προληπτικό έλεγχο, επιβολή προστίμων και περισυλλογή.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΑΤ, είναι η ηλεκτρονική καταγραφή των περιστατικών μέσω ειδικής πλατφόρμας. Η πλατφόρμα θα διασυνδέεται με τις κτηνιατρικές βάσεις δεδομένων, ώστε να ελέγχεται άμεσα η ιδιοκτησία και η εμβολιαστική κατάσταση των ζώων.
Οι παραγωγοί στον… φακό της νομιμότητας
Η αγροτική κοινωνία χωρίζεται στα δύο: από τη μία, νοικοκυραίοι κτηνοτρόφοι που σέβονται τις υποχρεώσεις και διαχειρίζονται σωστά τα κοπάδια τους, και από την άλλη, περιθωριακοί κάτοχοι ζώων που εκτρέφουν ανεξέλεγκτα, χωρίς μαντριά, χωρίς σήμανση, χωρίς ευθύνη. Το νέο πλαίσιο στοχεύει στην εξάλειψη της δεύτερης κατηγορίας, όχι στη γενίκευση ποινών.
Οι τοπικοί δήμοι καλούνται επίσης να ενημερώνουν δημότες και να οργανώσουν δομές φύλαξης. Ταυτόχρονα, αναμένεται η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου, που θα ξεκαθαρίζει ποιος έχει την ευθύνη επιβολής προστίμων όταν υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ Αστυνομίας και ΔΑΟΚ.
Το 2025 ξεκινά με αυστηρότερο θεσμικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση των ανεπιτήρητων ζώων και την προστασία της αγροτικής παραγωγής. Τα πρόστιμα-φωτιά, οι άμεσες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και ο ρόλος της Αστυνομίας διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο όπου η ευθύνη δεν αφήνεται πια ανεπιτήρητη.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου