Πατούλης: Τον επαναπροσδιορισμό του σημαντικού ρόλου της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην προαγωγή της Υγείας μέσω μιας εντελώς «ολιστικής προσέγγισης που καλύπτει, περιλαμβάνει και…
συντονίζει, όλους τους σχετικούς εντός των αρμοδιοτήτων της παράγοντες», τόνισε ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, (ΕΔΔΥΠΠΥ), Γιώργος Πατούλης, ανοίγοντας τις εργασίες της 2ης ημέρας του 18ου συνεδρίου του Δικτύου που πραγματοποιείται στη Ριβιέρα της Βούλας, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής. Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, με αφορμή τις ενδιαφέρουσες ομιλίες των χθεσινών εργασιών όσο και διαπιστώσεις σχετικού συνεδρίου του Π.Ο.Υ για την Υγεία και την Προαγωγή της, «αναδείχθηκε ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, ως ο πιο κοντινός στον πολίτη που μπορεί, ακριβώς λόγω αυτής της εγγύτητας, να συμβάλει στο μέγιστο βαθμό στην καθοδήγηση και την προστασία της υγείας του».
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε το 2022 ως «ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για την Υγεία και την προαγωγή της, στον 21ο αιώνα. Γεγονός που επηρεάζει «την διαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής των Υγιών Πόλεων και των διευρυμένων ρόλων που καλείται να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση τόσο εντός των ορίων των κρατών, όσο και διεθνώς». Τη σπουδαιότητα της χρονιάς απέδωσε στο διαφαινόμενο επιτυχές κλείσιμο της πανδημικής παρένθεσης κατά την οποία αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά μια παγκόσμια απειλή που προέβλεπε δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς και τεράστια παγκόσμια ύφεση. Σημείωσε ότι αυτό επιτευχθεί με την άριστη συνεργασία της Ιατρικής Επιστήμης και των Πολιτικών Αρχών καθώς τροποποιήθηκε στο αρχικό στάδιο η συμπεριφορά των ανθρώπων με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών και στη συνέχεια με την ανακάλυψη και τη διάδοση των εμβολίων. Όμως, πρόσθεσε «νέες απειλές, για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, αναδύθηκαν το 2022 λόγω του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, με την πυρηνική απειλή και τις ολέθριες συνέπειες της, να είναι ante portas για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, της Ελλάδας πιθανώς συμπεριλαμβανομένης».
Κατόπιν τούτων, παρατήρησε ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ «αναδεικνύεται για άλλη μια φορά, πόσο ευεργετική για τον άνθρωπο είναι η συνεργασία των Επιστημών Υγείας και των Πολιτικών Αρχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Δηλαδή η συνεργασία της γνώσης και της παραγωγής εργαλείων και μεθόδων προαγωγής της υγείας από τη μια μεριά και η χρήση αυτής της γνώσης και αυτών των εργαλείων σε μαζική και διεθνή κλίμακα από την άλλη». Παρατήρησε ότι στις Πολιτικές Αρχές, περιλαμβάνεται ο πρωταρχικός ρόλος του θεσμού της Αυτοδιοίκησης με τους φορείς της και ιδιαίτερα τους Δήμους οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από τις Περιφέρειες, «αποτελούν το όχημα για την υλοποίηση όλων των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο».
Κάνοντας ιστορική αναδρομή στο 1988, όταν δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ, δηλαδή «ένα μοντέλο συνολικής διακυβέρνησης που ιεραρχεί τις ανάγκες, συμπληρώνει τα κενά, βοηθά στον συνολικό σχεδιασμό, αναδεικνύει τις αδυναμίες και τελικά αποτελεί έναν οδηγό για κάθε πολιτική απόφαση», ο κ. Πατούλης διευκρίνισε ότι «σήμερα, όλος ο σχεδιασμός της πολιτικής του Π.Ο.Υ., στηρίζεται σε 6 πυλώνες. Στην μέση, στην καρδιά της πολιτικής, βρίσκεται ο υψηλός στόχος: η υγεία και η προστασία της καθώς και η ευεξία. Ο,τι κάνουμε, όποια απόφαση λαμβάνουμε, όποια πολιτική επιλέγουμε έχει ως βασικό στόχο την υγεία και την ευεξία. Ο κάθε ένας από αυτούς τους Πυλώνες, αντιπροσωπεύει μια σειρά επί μέρους πολιτικών. Πχ ο πυλώνας άνθρωποι, περιέχει το σύνολο των πολιτικών, των μέτρων και των δράσεων που αφορούν τους ανθρώπους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι ως χώρα διαθέτουμε «ένα μοντέλο χάραξης ολιστικής, συνολικής πολιτικής για την προστασία της υγείας, της ευεξίας, της ευζωίας και της ευημερίας» και κάλεσε όλους να «δώσουμε μια πιο δυνατή ώθηση στις Πολιτικές μας αυτές για τη διατήρηση της Υγείας των πολιτών μας, στο κάθε τοπικό επίπεδο που δραστηριοποιείται ο καθένας και η καθεμιά από εμάς».
Εργασίες και έναρξη
Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίστηκαν οι εργασίες και σήμερα δεύτερη ημέρα του 18ου ετήσιου πανελλήνιου συνέδριου του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) με τίτλο «Η Αυτοδιοίκηση κοντά στον άνθρωπο για Ενιαία Υγεία & έναν καλύτερο πλανήτη». Την ομιλία του κ. Πατούλη ακολούθησε η άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του καθηγητή Ελευθέριου Μυλωνάκη με θέμα «Covid-19: Διδάγματα και βήματα μπροστά». Ακολούθησε η ανάπτυξη του Συμφώνου των δημάρχων της Κοπεγχάγης για τις «6 βασικές πολιτικές των Υγιών Πόλεων, στην 7η φάση 2019 – 2025» με επιμέρους τοποθετήσεις κατά θεματική περίπτωση και κλάδο όπως : Ευζωία & Μακροζωία, λύσεις για την υγεία στα Μικρά Νησιά και τις ορεινές περιοχές, κοινωνική προστασία & ΑΜΕΑ, υγιής γήρανση, η ανάπλαση περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές, καταστροφές, πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, παρουσίαση καλών πρακτικών και δράσεων υποστήριξης ευάλωτων ομάδων κλπ.
Κατά τη χθεσινή έναρξη παρέστησαν και χαιρέτησαν, η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας, δήμαρχοι, κορυφαίοι επιστήμονες και πλήθος αυτοδιοικητικών. Συγκεκριμένα χαιρετισμούς απεύθυναν δια ζώσης ο υπ. και η υφ. Υγείας Θ. Πλεύρης και Ζ. Ράπτη, ενώ μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων οι υπουργοί: Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, Παιδείας Ν. Κεραμέως, Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος, Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, Τουρισμού Β. Κικίλιας και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Καλλιθέας, Δ. Κάρναβος εκπροσωπώντας τον πρόεδρο ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου.
Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης αναγνώρισε την αποφασιστική συμβολή των Περιφερειών στην αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε και στη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της ενίσχυσης του εξοπλισμού στα νοσοκομεία της Αττικής.
Τις εργασίες άνοιξε Γ. Πατούλης ο οποίος επισήμανε πως η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού διαχρονικά έχει δείξει έμπρακτα με συγκεκριμένες δράσεις, την ευαισθησία και τη σπουδή της, σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση της υγείας των πολιτών, με έμφαση στην πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Υπογράμμισε πως «η Αυτοδιοίκηση αποτελεί πυλώνα διασφάλισης της διατήρησης της υγείας των πολιτών. Στόχος μας οι υγιείς κοινωνίες και ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά μας» τόνισε και αναφέρθηκε στο έργο του ΕΔΔΥΠΠΥ, ενός πιστοποιημένου φορέα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον οποίο πλέον είναι ενταγμένοι περίπου 200 δήμοι απ΄ όλη την Ελλάδα.
Τόνισε τη σημασία του συνεδρίου που «για πρώτη φορά διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής», με στόχο «να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, καθώς και να ανοίξει ένας δίαυλος παραγωγικού διαλόγου για την αντιμετώπιση αυτών».
Νωρίτερα τους συνέδρους καλωσόρισε στη Βούλα ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλος, ο οποίος συνεχάρη το ΕΔΔΥΠΠΥ και προσωπικά τον πρόεδρο και περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για το έργο του, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης και ενδυνάμωσης δράσεων που σχετίζονται με τη διασφάλιση της υγείας και της ευζωίας στις πόλεις. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σ. Τσιόδρας, ο οποίος αναφέρθηκε στα νέα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση αλλά και ανίχνευση των πανδημιών, τους νέους δείκτες ιολογικής επιτήρησης της πανδημίας του COVID, τις νέες μεθόδους επιτήρησης των αναπνευστικών νοσημάτων, τη σημασία του εμβολιασμού και την προστασία τους από τον θάνατο, αλλά και τις νέες θεραπείες που ερευνώνται. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ και πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Τούντας, ο πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντ. Αυγερινός, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος η Kira Fortune Σύμβουλος του ΠΟΥ στην Ευρώπη και ο δήμαρχος Λευκωσίας, πρόεδρος του Κυπριακού Δικτύου Υγιών Πόλεων Κ. Γιωρκάτζης.
Βραβεύσεις
Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Γ. Πατούλης βράβευσε για την κοινωνική τους προσφορά προσωπικότητες από το χώρο της υγείας, της Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων.
Ειδικότερα βραβεύθηκαν οι εξής:
• Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Επικεφαλής Επιστήμονας του ΕΟΔΥ
• Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά ΕΙΝΑΠ
• Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, συνιδρύτρια & πρόεδρος του World Human Forum
• Ανδρέας Παχατουρίδης, δήμαρχος Περιστερίου
• Εκ μέρους του κ. Βασίλη Γ. Αποστολόπουλου παρέλαβε το βραβείο η κα Ηλέκτρα Παπαζάχου, δικηγόρος και μέλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
• Δρ. Αντώνης Αυγερινός, πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
• Δήμητρα Κατσαφάδου, ιδρύτρια “La vie en Rose”, MSc Οργανικής και Ανόργανης Σύνθεσης Καλλυντικών
• Τζανής Πολυκανδριώτης, γ. γραμματέας Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος στη θέση του προέδρου Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, κ. Δημήτρη Σκουτέλη
• Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, D, PhD, FACS, γενικός χειρουργός
Επίσης ο κ. Πατούλης βράβευσε δήμους και εκπρόσωπους δήμων για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών της πόλης τους στην καμπάνια «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα εμβόλια», αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο, την εφαρμογή των προγραμμάτων, με δράσεις που λαμβάνουν χώρα στα σχολεία για την ορθή ενημέρωση των παιδιών.
Ειδικότερα βραβεύθηκαν οι:
• Λάμπρος Μίχος, δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας
• Δημήτρης Ανδρούτσος, επισκέπτης Υγείας Αγ. Βαρβάρας
• Γεωργία Κριεμάδη, εντεταλμένη σύμβουλος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δομών Υγείας, Διονύσου
• Αφένδρα Σοφία, αντιδήμαρχος Υγείας Διρφύων- Μεσσαπίων
• Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, δήμαρχος Ξηρομέρου
• Στέφανος Τσιπουράκης, Ιατρός, αναπληρωτής δημάρχου, αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας & Πολιτικής Προστασίας, Πολιτικός Υπεύθυνος του Προγράμματος “Υγιείς Πόλεις” του Π.Ο.Υ για το Δήμο Αμαρουσίου.