Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

Γ. Στάσσης από το Νταβός: Πώς η ΔΕΗ εξελίσσεται σε Powertech Όμιλο

Newsroom από Newsroom
22/01/2026 10:00
σε Featured, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
60
SHARES
127
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ για την ενεργειακή μετάβαση και τον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Γεώργιος Στάσσης, στο «World Economic Forum Annual Meeting2026» στο Davos της Ελβετίας, σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση της πρωτοβουλίας «Από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια» (Coal to Clean) με θέμα τις τεχνολογικές καινοτομίες για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης.

«Στο Νταβός, μιλάμε για συνεργασία. Στον τομέα της ενέργειας, πρέπει να είναι πρακτική. Οι κυβερνήσεις δίνουν την κατεύθυνση. Οι επενδυτές δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης σε μεγαλύτερη κλίμακα. Οι επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ υλοποιούν — μετατρέποντας τη φιλοδοξία σε καινοτόμες υποδομές που διατηρούν τις οικονομίες σε λειτουργία και δημιουργούν ανάπτυξη», ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, όπως αναφέρεται από την επιχείρηση.

Ο κ. Στάσσης περιέγραψε τον ριζικό μετασχηματισμό του Ομίλου ΔΕΗ, ο οποίος τα τελευταία έξι χρόνια έχει αναδιαμορφώσει πλήρως το ενεργειακό του χαρτοφυλάκιο, αφήνοντας πίσω τον λιγνίτη και στρεφόμενος σε καθαρές και ευέλικτες μορφές ενέργειας. «Ήμασταν μια εταιρεία στην οποία η παραγωγή από λιγνίτη αποτελούσε το 35% περίπου της συνολικής παραγωγής ενέργειας. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε αφήσει πίσω μας τελείως τον άνθρακα», τόνισε ο CEO της ΔΕΗ. Αυτός ο δομικός μετασχηματισμός πραγματοποιήθηκε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και κατέστη εφικτός χάρη σε δύο στρατηγικές επιλογές: ο Όμιλος υλοποιεί ένα από τα ταχύτερα προγράμματα αποανθρακοποίησης στην Ευρώπη και ταυτόχρονα αναπτύσσει πολύ γρήγορα ένα ολιστικό σύστημα καθαρής και ευέλικτης ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ενεργειακή μετάβαση για τον όμιλο ΔΕΗ δεν αφορά απλώς στην αντικατάσταση της λιγνιτικής παραγωγής, αλλά τον ανασχεδιασμό και τη δημιουργία νέων οικονομικών οικοσυστημάτων. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σήμερα ο πιο ανταγωνιστικός τρόπος παραγωγής νέας ενέργειας και μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης. Ωστόσο, για να αξιοποιηθεί πλήρως η αξία τους, πρέπει να συνδυαστούν με ευέλικτες λύσεις, όπως μπαταρίες, αντλησιοταμίευση, ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου και ισχυρότερες περιφερειακές διασυνδέσεις, όπου αυτό είναι εφικτό», εξήγησε ο κ. Στάσσης, τονίζοντας ότι μαζί, αυτές οι λύσεις μπορούν να εξασφαλίσουν και την ασφάλεια εφοδιασμού και καλύτερες τιμές και να οδηγήσουν στην αποανθρακοποίηση.

Η αξιοποίηση των πρώην λιγνιτικών περιοχών έχει καταστεί βασικός πυλώνας της στρατηγικής της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, οι πρώην λιγνιτικές περιοχές της ΔΕΗ δεν αποτελούν «εγκλωβισμένα» περιουσιακά στοιχεία, αντιθέτως είναι στρατηγικά πλεονεκτήματα για τον Όμιλο, καθώς εκεί υπάρχουν ήδη έτοιμα δίκτυα, βιομηχανική γη και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ περιέγραψε το στρατηγικό επενδυτικό πλάνο του Ομίλου, βάσει του οποίου οι πρώην λιγνιτικές εκτάσεις στη Δυτική Μακεδονία μεταμορφώνονται σε έναν τεχνολογικό και πράσινο ενεργειακό κόμβο για τη χώρα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου θα χρησιμοποιηθούν ένα πλήθος διαφορετικών, νέων και καινοτόμων τεχνολογιών. Σε αυτές περιλαμβάνονται πάνω από 3.000 MW εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ, νέες σύγχρονες μονάδες συμβατικής και εναλλακτικής παραγωγής, συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες, δύο αντλησιοταμιευτικά έργα – οι «φυσικές μπαταρίες», που θα αξιοποιούν τα ορυχεία σε Καρδιά και Νότιο Πεδίο για να αποθηκεύουν ενέργεια σε μορφή βαρυτικού υδροδυναμικού – η πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στο Αμύνταιο και η μετατροπή των παλαιών γεννητριών στον ΑΗΣ Καρδιάς σε σύγχρονους πυκνωτές που συμβάλλουν σημαντικά στην εξισορρόπηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΔΕΗ στον κομβικό ρόλο που κατέχει η δημιουργία ενός νέου gigadata center στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στο συνολικό επενδυτικό πλάνο του Ομίλου στη Δυτική Μακεδονία. Το νέο giga data center, το οποίο η ΔΕΗ είναι έτοιμη να ξεκινήσει να κατασκευάζει μόλις συμφωνήσει με τους hyperscalers που θα το χρησιμοποιούν, θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και θα μεταμορφώσει τον χαρακτήρα της περιοχής, δίνοντας νέα πνοή ανάπτυξης, καθώς γύρω του θα δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα τεχνολογίας. Η παροχή της ενέργειας στο giga datacenter θα γίνεται behind-the-meter, δηλαδή οι ανάγκες του δε θα επιβαρύνουν το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

«Το πλάνο μας για τη Δυτική Μακεδονία είναι μια δήλωση μετασχηματισμού, μετατρέπουμε την παρακαταθήκη του άνθρακα σε μια πλατφόρμα για καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, απασχόληση και μακροπρόθεσμη περιφερειακή ανάπτυξη. Αντικατοπτρίζει τον ευρύτερο μετασχηματισμό της ΔΕΗ, που αλλάζει ρόλο και ξεφεύγει από την απλή προμήθεια ενέργειας. Είμαστε μία εταιρεία που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ενέργειας και του ψηφιακού κόσμου».

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις για την ενεργειακή μετάβαση, ο κ. Στάσσης σχολίασε ότι αυτό που χρειάζεται είναι σαφήνεια και ταχύτητα προσθέτοντας ότι εξίσου κρίσιμες είναι επίσης η ταχύτερη χορήγηση αδειών καθώς και η ανάπτυξη των δικτύων. «Τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά ρέουν εκεί όπου η υλοποίηση είναι διασφαλισμένη» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ΔΕΗ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΘΡΙΛΕΡ» ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, ΕΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

19/01/2026 | 13:02
HOT NEWS

Όμιλος ΔΕΗ: Νέα ορόσημα και ενισχυμένη διαφάνεια στην ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης

19/12/2025 | 18:00
HOT NEWS

Όμιλος ΔΕΗ: Στο 90% η κατασκευή των φωτοβολταϊκών ισχύος 2,13 GW στη Δυτική Μακεδονία

09/10/2025 | 21:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Ο όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο SOLARIS

04/09/2025 | 15:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Kοινή Δήλωση των υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας»


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΡΑ: 112 σε Αττική, Εύβοια και Βοιωτία: Η κακοκαιρία ανά 6ωρο, οι 4 ζώνες βροχής και γιατί ενεργοποιήθηκε το Red Alert

    140 shares
    Share 56 Tweet 35
  • Νεκρή γυναίκα από την κακοκαιρία στη Γλυφάδα – Παρασύρθηκε από ορμητικά νερά και εγκλωβίστηκε κάτω από αυτοκίνητο

    139 shares
    Share 56 Tweet 35
  • Νέα σφαγή αμάχων στον Νίγηρα: 31 νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών

    137 shares
    Share 55 Tweet 34
  • Ποιες περιοχές πλήττει η κακοκαιρία – «Η Αττική θα δεχτεί το νερό 30-60 ημερών σε λίγες ώρες»

    116 shares
    Share 46 Tweet 29
  • Τι είναι το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ: Ποιος αποφασίζει, ποιος πληρώνει – Το «ναι» Νετανιάχου, οι σύμμαχοι και τα πρώτα «όχι»

    110 shares
    Share 44 Tweet 28
  • ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2026: Ποιοι τα δικαιούνται, πότε πληρώνονται και γιατί φτάνουν έως 8.289 ευρώ

    109 shares
    Share 44 Tweet 27
  • Άγρια επίθεση σε ανήλικο κρατούμενο στις φυλακές Κασσαβέτειας: Τον ξυλοκόπησαν, τον μαστίγωσαν με καλώδιο και έβαλαν φωτιά στον θάλαμο

    107 shares
    Share 43 Tweet 27
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch