Βρούτσης: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα την αυξημένη μέριμνα απέναντι στους οικονομικά πιο αδύναμους συμπολίτες μας με ένα έκτακτο ισόποσο επίδομα συμπληρωματικό της τακτικής ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος…
αλλά και των ευεργετημάτων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του Εισοδήματος» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο έκτακτο μέτρο οικονομικής ενίσχυσης για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για το μήνα Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της πρόσφατης εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά» σημείωσε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:
– Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
– Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
– Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.
Όπως τόνισε, από την αρχή της πανδημίας, στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης ήταν η στήριξη όλης της κοινωνίας απέναντι στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. «Οι δέσμες μέτρων, που λάβαμε, άπλωσαν ένα δίxτυ προστασίας υπέρ των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των ανέργων και όλων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε τα εξής:
Επιβεβαίωση της κυβερνητικής προσπάθειας από τρεις εκθέσεις
H έγκαιρη και υπεύθυνη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας και την ελληνική οικονομία εν γένει επικροτήθηκε από τις εξής τρεις πολύ σημαντικές εκθέσεις:
– Την 8η Έκθεση Αξιολόγησης της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκε προχθές, η οποία στέκεται ιδιαίτερα στα αποτελεσματικά οικονομικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και την προστασία των θέσεων εργασίας.
– Την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας κατατάσσεται ευρωπαϊκά στις χώρες που είχαν τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που χτύπησε ανεξαιρέτως όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
– Την αποτελεσματικότητα των μέτρων υπέρ των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων παρουσιάζει και η ιδιαιτέρως αξιόπιστη διεθνή οικονομική ιστοσελίδα VOX EU, μέσα από έκθεση με τίτλο “Πώς να προστατεύσεις θέσεις εργασίας την εποχή του κορονοϊού, μαθήματα από την Ελλάδα”, την οποία συνυπογράφουν καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και ένα επιφανές οικονομικό στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η έκθεση παρουσιάζει το θετικό μοντέλο της Ελλάδας ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας, αλλά και ως προς τις πολιτικές διατήρησης των θέσεων εργασίας σε σχέση με άλλες χώρες που ήρθαν αντιμέτωπες με κύματα απολύσεων και ραγδαία αύξηση του δείκτη ανεργίας. Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στο καινοτόμο ελληνικό Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”.
Αποζημίωση Νοεμβρίου
Από εκεί και πέρα, τα 21 μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας και αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και εντός του χρονοδιαγράμματος, στο οποίο έχουμε δεσμευτεί.
Αναφορικά με το μέτρο των αναστολών για το μήνα Νοέμβριο, η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, ξεκίνησε το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου. Ειδικότερα, εργοδότες και εργαζόμενοι στις κλειστές επιχειρήσεις, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), υποβάλλουν στην ειδική πλατφόρμα του “ΕΡΓΑΝΗ” τις υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 15/11 έως και 24/11. Επιδίωξη είναι η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους να πραγματοποιηθεί, όσο το δυνατόν νωρίτερα, ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο.
Αντίστοιχα, εργοδότες και εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις, βάσει ΚΑΔ, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας από τις 15/11/2020 έως και τις 7/12/2020. Επιδίωξη είναι και εδώ η πληρωμή της αποζημίωσης αυτής στους εργαζόμενους να πραγματοποιηθεί, όσο το δυνατόν νωρίτερα, μέσα στον Δεκέμβριο, ακόμα και πριν από τις 21.12.2020.
Το υπουργείο Εργασίας, από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, έχει πραγματοποιήσει πληρωμές, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, υλοποιώντας μέτρα προστασίας (αναστολές, αποζημιώσεις, πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, δώρο Πάσχα, κ.ά.) και στηρίζοντας συνολικά 2.448.517 εργαζόμενους και 192.311 επιχειρήσεις.
Επιμήκυνση επιδομάτων ανεργίας και έκτακτο επίδομα μακροχρόνια ανέργων
Πριν από μερικές ημέρες, υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την επιμήκυνση κατά δύο μήνες των τακτικών επιδομάτων ανεργίας τα οποία έληξαν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η καταβολή στους δικαιούχους του ποσού που αντιστοιχεί στη δίμηνη παράταση θα ξεκινήσει αύριο, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου. Το μέτρο αυτό αφορά 123.000 ανέργους και η δαπάνη του υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, στους μακροχρόνια ανέργους, η καταβολή της οποίας θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του μήνα. Ειδικότερα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση θα αφορά 130.000 μακροχρόνια ανέργους και υπολογίζεται συνολικά στο ύψος των 52 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, τρέχουν από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) επτά ανοιχτά προγράμματα 38.600 νέων θέσεων εργασίας, με ποσοστά επιχορήγησης 60%-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών. Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόγραμμα 100.000 θέσεων ΚΑΙ “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”
Όσον αφορά το Ανοικτό Πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από την 1η Οκτωβρίου, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που επιδοτούνται από το πρόγραμμα και αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Οι συμβάσεις εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων θα παρατείνονται για ισόχρονο χρονικό διάστημα με αυτό της αναστολής, όταν και εφόσον επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές. Αντιθέτως, δεν δύναται να τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ.
Δώρο Χριστουγέννων
Το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους θα υπολογιστεί, βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21/12, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” θα καταβληθεί από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους εργαζόμενους, μέσω του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ”. Επιδίωξη είναι η καταβολή να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο και όπως αυτό είναι εφικτό.
Έκτακτο επίδομα σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους
Με διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που μπαίνει σήμερα στις Επιτροπές της Βουλής, προβλέπεται χορήγησης έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, λόγω της πανδημίας.
Το κονδύλι για την έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων. Εξετάζεται να συμπεριληφθούν και άλλες επιστημονικές κατηγορίες που καταβάλλουν αυτήν την ειδική εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας.
Μεταφορά ετήσιας άδειας
Επίσης, με τροπολογία, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας των εργαζομένων στο επόμενο έτος.
Ειδικότερα,
εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν
να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020 στο επόμενο έτος και, συγκεκριμένα, έως την 30ή Ιουνίου 2021».
* Επισυνάπτονται τα 21 μέτρα στήριξης και προστασίας των εργαζομένων, επιχειρήσεων και ανέργων.
Γεωργία Μπάρλα