Κεφαλονιά: Ένας γάμος με άρωμα παράδοσης και ομογένειας-Σε μια από τις πιο γραφικές γωνιές της Κεφαλονιάς, το ιστορικό εκκλησάκι της Παναγιάς Πλακούλας στην Άσσο φιλοξένησε στις 19 Αυγούστου 2025 τον γάμο του ομογενούς Άρη Κουρκουμέλη με τη Μαριάννα Παντελίδη.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Το μικρό πέτρινο εκκλησάκι, γνωστό και ως «εκκλησάκι των ερωτευμένων», γέμισε με συγγενείς, φίλους και περίπου 100 καλεσμένους από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια τελετή που συνδύασε την ελληνική παράδοση με τη σύγχρονη αισθητική.
Το μυστήριο τέλεσαν ιερείς της τοπικής Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, ενώ κουμπάροι του ζευγαριού στάθηκαν ο Ευάγγελος Βανδώρος και η Κωνσταντίνα Μάτη. Το γαμήλιο γλέντι συνεχίστηκε σε παραλιακό κέντρο στο Φισκάρδο, με μουσική, χορό και παραδοσιακά κεφαλλονίτικα εδέσματα.
Η μεγάλη είδηση της επομένης
Αν και ο γάμος αποτέλεσε χαρά για τις δύο οικογένειες, η μεγάλη είδηση ήρθε την επομένη: ο Άρης Κουρκουμέλης ανακοινώθηκε ως νέος βοηθός υφυπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή ήταν γνωστή στον στενό οικογενειακό κύκλο, ωστόσο αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς καλεσμένους.
Ο Κουρκουμέλης, δικηγόρος με ειδίκευση στο διεθνές εμπόριο και την ασφάλεια, είχε ήδη διαγράψει σημαντική πορεία στην αμερικανική διοίκηση. Ως ανώτερος νομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, είχε συμμετάσχει καθοριστικά στην εφαρμογή των δασμών του Άρθρου 232, σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης στον τομέα του παγκόσμιου εμπορίου.
Οι ρίζες και οι οικογένειες
Ο Άρης είναι γιος του Τομ και της Κάθι Κουρκουμέλη, γνωστών για τη δραστηριότητά τους στην ομογένεια, ενώ η Μαριάννα είναι κόρη των Τζέιμς και Στέλλας Παντελίδη, επίσης οικογένειας με σημαντική προσφορά. Οι δύο οικογένειες συγκαταλέγονται στους δωρητές και ευεργέτες κοινοτήτων, σχολείων και συλλόγων, στηρίζοντας δράσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.
Η ιδιαίτερη αυτή σχέση με την ομογένεια επισημάνθηκε και από τον Σύλλογο Ελλήνων Ομογενών Αμερικής, που συνεχάρη δημόσια τον Άρη Κουρκουμέλη για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, τονίζοντας ότι αποτελεί παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.
Ομογένεια και διεθνής αναγνώριση
Ο διορισμός Κουρκουμέλη έρχεται σε μια περίοδο που η παρουσία της ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική διασπορά υπολογίζεται σε πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως, με ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στις ΗΠΑ. Η συμμετοχή Ελλήνων ομογενών σε θέσεις κλειδιά ενισχύει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και προσφέρει ευρύτερη προβολή στη χώρα μας.
Η ανάδειξη του Κουρκουμέλη συνδέεται με την παράδοση πολλών ομογενών που διακρίθηκαν σε πολιτικές και ακαδημαϊκές θέσεις. Το γεγονός ότι η ανακοίνωση συνέπεσε με τον γάμο του στην Κεφαλονιά προσδίδει συμβολισμό: από τον τόπο των ριζών του, ξεκινά μια νέα πορεία με διεθνή αντίκτυπο.
Η Κεφαλονιά στο επίκεντρο
Η επιλογή της Άσσου και του Φισκάρδου για τον γάμο δεν ήταν τυχαία. Η Κεφαλονιά, με την πλούσια ιστορία της, την αρχιτεκτονική και το φυσικό κάλλος, αποτελεί πόλο έλξης για ομογενείς και ξένους επισκέπτες. Ο Δήμος Σάμης, που είχε την ευθύνη για την οργάνωση και την τήρηση των διαδικασιών, χαιρέτισε την παρουσία του ζευγαριού, σημειώνοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις αναδεικνύουν την τοπική ταυτότητα και προσθέτουν προστιθέμενη αξία στον τουρισμό.
Ο τοπικός Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) προβάλλει ήδη την Άσσο και το Φισκάρδο ως προορισμούς υψηλού ενδιαφέροντος, με το συγκεκριμένο γεγονός να προσφέρει περαιτέρω διεθνή προβολή.
Μια νέα αρχή
Το ζευγάρι, μετά τον γάμο, επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου ο Άρης Κουρκουμέλης αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα. Όπως δήλωσε κοντινός του φίλος, «για τον Άρη αυτός ο γάμος δεν ήταν μόνο μια προσωπική δέσμευση, αλλά και το προοίμιο μιας νέας διαδρομής, όπου θα συνδυάζει την οικογένεια με τις μεγάλες επαγγελματικές του ευθύνες».
Ο ίδιος, μιλώντας σε αμερικανικό μέσο, υπογράμμισε τη σημασία που έχει για εκείνον η ελληνική του καταγωγή και το γεγονός ότι μπόρεσε να ενωθεί με τη Μαριάννα σε ένα νησί που συμβολίζει τη δύναμη της παράδοσης και της αγάπης.
Ο γάμος του Άρη Κουρκουμέλη στην Κεφαλονιά και η ταυτόχρονη ανακοίνωση της ανάληψης των νέων του καθηκόντων στις ΗΠΑ αποτελούν ένα μοναδικό μωσαϊκό ελληνικότητας, παράδοσης και διεθνούς αναγνώρισης. Μια προσωπική στιγμή που συμπίπτει με μια σημαντική επαγγελματική εξέλιξη, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο της ομογένειας ως γέφυρας ανάμεσα στην Ελλάδα και τον κόσμο.