Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

Γαύδος – Επιχείρηση Διάσωσης 520 Αλλοδαπών: Μεταφέρονται στη Μαλακάσα μέσω Λαυρίου – Τι αποκαλύπτουν οι τελευταίες πληροφορίες

Παντελής Χαριτάκης από Παντελής Χαριτάκης
09/07/2025 12:30
Ενημερώθηκε: 09/07/2025 12:57:41
σε Featured, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
57
SHARES
122
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΓΑΥΔΟΣ: Ολονύχτια επιχείρηση υπό δύσκολες συνθήκες, συνοδεία Frontex και Λιμενικού – Στο επίκεντρο η Μαλακάσα ως δομή υποδοχής – Προβληματισμός για νέα διαδρομή μεταναστευτικών ροών μέσω Λιβύης και νότιας Κρήτης

Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης 

Σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια νότια της Κρήτης, 520 αλλοδαποί διασώθηκαν από θαλάσσια περιοχή 17 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου και μεταφέρονται αυτή την ώρα στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας μέσω του λιμανιού του Λαυρίου.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 8 Ιουλίου 2025, με τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, και χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή – με ανέμους έως και 6 μποφόρ.

Πώς στήθηκε η επιχείρηση

Η ειδοποίηση για σκάφος σε κίνδυνο εστάλη γύρω στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν δύο αεροσκάφη της Frontex, τέσσερα παραπλέοντα εμπορικά πλοία και σκάφη του Λιμενικού. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο σημείο έπλεε ξύλινο σκάφος υπερφορτωμένο με ανθρώπους, αρκετοί εκ των οποίων ήταν χωρίς σωσίβια ή προστασία από το κύμα.

Το σκάφος κινδύνευε να ανατραπεί. Παρά την έντονη θαλασσοταραχή, η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε χωρίς ανθρώπινες απώλειες, με τους επιβαίνοντες να μεταφέρονται αρχικά σε παραπλέον φορτηγό πλοίο με σημαία Μπαχάμες. Το πλοίο κατευθύνεται ήδη στο Λαύριο, συνοδεία σκάφους του Λιμενικού.

Ανατροπή στον σχεδιασμό: Μαλακάσα αντί Χώρας Σφακίων

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι διασωθέντες θα μεταφέρονταν στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων για προσωρινή υποδοχή και καταγραφή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επιβεβαίωσε το tilegrafimanews.gr από υψηλόβαθμες πηγές, επιλέχθηκε τελικά η δομή της Μαλακάσας, με σκοπό να διασφαλιστεί καλύτερη καταγραφή και υγειονομικός έλεγχος.

Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που υπάγεται στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, είχε ήδη προετοιμάσει τη δομή φιλοξενίας για την άφιξη των μεταναστών, ενώ αναμένονται ενισχύσεις σε ιατρικό προσωπικό και κοινωνικούς λειτουργούς.

Ανάμεσα στους διασωθέντες γυναίκες και πολλά παιδιά

Σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό και την Frontex, το μεγαλύτερο ποσοστό των διασωθέντων προέρχεται από περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, ενώ υπάρχουν και αρκετοί από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι περισσότεροι από 140 είναι ανήλικοι, ενώ τουλάχιστον 30 είναι γυναίκες, ορισμένες εκ των οποίων έγκυες.

Ο πρώτος υγειονομικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου και δεν διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα υγείας, ωστόσο υπήρξαν περιπτώσεις σοβαρής αφυδάτωσης και υποθερμίας, όπως ανέφεραν πηγές του ΕΟΔΥ, που έχει ήδη κινητοποιήσει μονάδα πρώτης παρέμβασης.

Νέα θαλάσσια διαδρομή με αφετηρία τη Λιβύη

Στο παρασκήνιο, οι αρχές εξετάζουν τη νέα αυτή διαδρομή ως πιθανό κανάλι μεταφοράς μεταναστών από τη Λιβύη μέσω νοτίου Κρήτης. Το γεγονός ότι το σκάφος εντοπίστηκε τόσο μακριά από τις καθιερωμένες γραμμές μετακίνησης μεταναστών (όπως το Ανατολικό Αιγαίο) εγείρει ερωτήματα για νέα κυκλώματα διακίνησης, πιθανώς σε συνδυασμό με τουρκικά ή λιβυκά δίκτυα.

Σύμφωνα με αξιωματικό του Λιμενικού που συμμετείχε στον συντονισμό, «το σκάφος ήταν εντελώς ακατάλληλο για θαλάσσιο ταξίδι και φαίνεται ότι η διακίνηση έγινε με στόχο την εγκατάλειψη του πληρώματος σε διεθνή ύδατα ώστε να κινητοποιηθεί επιχείρηση διάσωσης από την ελληνική πλευρά». Το ζήτημα θα τεθεί στο επόμενο συμβούλιο των κρατών μελών της Frontex, με στόχο την ενίσχυση των νοτιοδυτικών θαλάσσιων συνόρων.

Τι λέει η κυβέρνηση – Ετοιμότητα αλλά και ανησυχία

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με ανακοίνωσή του, ευχαρίστησε το Λιμενικό για την «άψογη διαχείριση μίας εξαιρετικά επικίνδυνης επιχείρησης διάσωσης», ενώ διαβεβαίωσε πως όλοι οι διασωθέντες θα τύχουν αξιοπρεπούς μεταχείρισης και θα ενταχθούν στις προβλεπόμενες διαδικασίες για άσυλο ή επιστροφή, όπου απαιτείται.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η δομή Μαλακάσας διαθέτει επάρκεια για τη φιλοξενία των 520 ανθρώπων και έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο προσωρινής ένταξης και αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Μετανάστευσης θα επισκεφθεί τη δομή τις επόμενες ημέρες.

Κοινωνικές αντιδράσεις και τοπική κινητοποίηση

Η άφιξη των 520 αλλοδαπών στη Μαλακάσα έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής, που ζητούν να ενημερωθούν για το χρονοδιάγραμμα παραμονής τους. Το ζήτημα τέθηκε και σε επίπεδο Δήμου Ωρωπού, όπου το θέμα θα συζητηθεί εκτάκτως στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ορισμένες τοπικές οργανώσεις αλληλεγγύης, πάντως, έχουν ήδη ξεκινήσει συγκέντρωση ρουχισμού και τροφίμων για τα παιδιά και τις γυναίκες που θα φιλοξενηθούν στη δομή.

Το tilegrafimanews.gr θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση, με αποστολή στη Μαλακάσα και συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές. Το μεταναστευτικό ζήτημα επανέρχεται με δραματικό τρόπο στην ελληνική επικαιρότητα, αποδεικνύοντας ότι οι ροές δεν σταμάτησαν ποτέ – απλώς άλλαξαν δρόμους.

Ετικέτες: ΓΑΥΔΟΣ

ΣχετικάΆρθρα

ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

«Οδυσσέας»: Το 10μετρο σκάφος που θα βοηθήσει τη Γαύδο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

07/07/2025 | 18:00
Featured

Πέντε οι νεκροί πρόσφυγες – Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των αγνοουμένων – Έχουν διασωθεί 202 μετανάστες σε Γαύδο και Ακρωτήριο Ταίναρο μέσα σε λίγες ώρες

14/12/2024 | 16:34
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Εντοπισμός και διάσωση 74 αλλοδαπών στη Γαύδο- Συνελήφθησαν οι ανήλικοι διακινητές τους

01/12/2024 | 21:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Γιατρός καταγγέλλει ότι η δήμαρχος Γαύδου τον έδιωξε γιατί μίλησε για μόλυνση από πόσιμο νερό

28/10/2024 | 15:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Σκαραμαγκάς- Εξελίξεις με τον θάνατο του 21χρονου ΟΥΚά :«Το παιδί μας δολοφονήθηκε – Δεν ήταν δυστύχημα, ήταν καψόνι μέχρι θανάτου»


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Τροχαίο στη Βουλιαγμένης: Καρέ-καρέ η στιγμή που το ΙΧ του 21χρονου «καρφώνεται» στη 64χρονη

    250 shares
    Share 100 Tweet 63
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ: Πρόβειο γάλα στα 1,60€/κιλό, 262.854 θανατώσεις, 14€/κεφάλι ενίσχυση και «10ήμερο συναγερμού»: Το νέο τοπίο στη φέτα

    306 shares
    Share 122 Tweet 77
  • Αποκλειστικό: Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει νέο κόμμα τον Οκτώβριο – Στήριξη από τον Κώστα Καραμανλή και δυναμική 9%-13%

    188 shares
    Share 75 Tweet 47
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΑΖΑ: «Δεν θέλουμε να πεθάνουμε»: Ραγδαίες εξελίξεις που τρομάζουν την ανθρωπότητα- Τι γράφουν τα διεθνή μέσα 

    219 shares
    Share 88 Tweet 55
  • Σαμαράς: Θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα το αίτημα για εκταφή των σορών των θυμάτων στα Τέμπη

    149 shares
    Share 60 Tweet 37
  • Τροχαίο-σοκ στη Βουλιαγμένης: Η στιγμή της θανατηφόρας καραμπόλας και οι έρευνες για τα αίτια

    509 shares
    Share 204 Tweet 127
  • ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ): Θέσεις στο εξωτερικό με μισθούς 40.500€, κατάρτιση με επίδομα 400€ και ειδικά βοηθήματα – Οι ευκαιρίες και οι σκληρές αλήθειες

    133 shares
    Share 53 Tweet 33
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch