Θωμάς: Εξαιρετικά θετική και απολύτως αναγκαία εξέλιξη χαρακτήρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς…
την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κύριο πυλώνα του Εργαλείου Ανάκαμψης«Next Generation EU», ύψους 750 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτήσει πρόσθετες δράσεις της Πράσινης Μετάβασης το 2021-2024. Επίσης, χαιρέτισε την πρόταση για αύξηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (σε 40 δισ. ευρώ
, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν
, από 7,5 δισ
. ευρώ προηγουμένως), που θα επιτρέψει σε χώρες όπως η Ελλάδα
που προχωρούν σε ταχεία απολιγνιτοποίηση
, να επιταχύνει και να δρομολογήσει με καλύτερους όρους την μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.
Κατά την παρέμβασή του στη σημερινή άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ
size=”4″ face=”Verdana”>, που έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διπλασιασμό των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας την επόμενη πενταετία. Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα σχεδιάζει πιο φιλόδοξες και εμπροσθοβαρείς πολιτικές και στο μέτωπο της ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων (στοχεύοντας στην ανανέωση του 15% του αποθέματος έως το 2030), λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες δυνατότητες που προκύπτουν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
«Για την Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό η”Πράσινη Μετάβαση” να οδηγήσει σε προσιτές τελικές τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία», τόνισε ο κ. Θωμάς. «Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί προτεραιότητά μας το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model) να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό και να συνδράμει στον εξορθολογισμό των τιμών».
Ο υφυπουργός εξέφρασε, επίσης, την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το λεγόμενο «sector coupling» (σσ σύζευξη των κλάδων παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας), καθώς και της προεδρίας της ΕΕ για το υδρογόνο, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα δίνει μεγάλη έμφαση στην στρατηγική για τα υπεράκτια πάρκα, η οποία πρέπει να έχει ευρωπαϊκή διάσταση και για λόγους γεωπολιτικούς-μεταξύ άλλων. Η Ελλάδα αναμένει φιλόδοξες προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό τον τομέα.