Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

Γεραπετρίτης: Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα

Newsroom από Newsroom
04/06/2025 12:00
σε Featured, HOT NEWS, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
66
SHARES
141
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: «Στους σημερινούς συσχετισμούς χρειαζόμαστε μια Ευρώπη πιο ισχυρή από ποτέ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας της Ισπανίας, José Manuel Albares Bueno, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

«Χρειαζόμαστε μια ΕΕ, η οποία ανταποκρίνεται στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, είναι μεγαλύτερη, πιο ανταγωνιστική και στρατηγικά αυτοδύναμη. Μια Ευρώπη που εδράζεται στη γνήσια αλληλεγγύη των κρατών μελών και στην ισόρροπη ανάπτυξη των λαών», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, Ισπανία και Ελλάδα έχουν μία παράλληλη ιστορική πορεία, καθώς «βγήκαν από δικτατορίες περίπου την ίδια περίοδο και επέλεξαν συνειδητά τη φιλελεύθερη δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό δρόμο».

«Ως χώρες της Μεσογείου και του Ευρωπαϊκού Νότου, έχουμε κοινή κατανόηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η ευρύτερη γειτονιά μας. Η εξωτερική μας πολιτική εδράζεται στην προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στην υπεροχή του Κράτους Δικαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με γνώμονα τις αρχές αυτές, πρόσθεσε, στεκόμαστε μαζί στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις πολλαπλές προκλήσεις στη γειτονική μας Αφρική.

Όπως υπενθύμισε, η Ισπανία στήριξε την ελληνική πρωτοβουλία, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, στην κοινή δήλωση για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις – και ευχαρίστησε τον κ. Bueno γι’ αυτό.

«Στη δήλωση αυτή, απαύγασμα οικουμενικού ανθρωπισμού, προσχώρησαν 80 αντιπροσωπείες. Και συνιστά η δήλωση αυτή, τον δείκτη της αξίας της διεθνούς πολυμέρειας σε μια εποχή πολλαπλών και σύνθετων κρίσεων, όπου οι θεμελιώδεις αξίες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών τίθενται εν αμφιβόλω».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και, όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «συμφωνήσαμε ότι, παρά την εξαίρετη συνεργασία μας, υπάρχει ένα τεράστιο περιθώριο βελτίωσης στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού».

Αυτό άλλωστε, όπως εκτίμησε, επιβεβαιώθηκε και από την επιχειρηματική αποστολή που έφυγε από την Ελλάδα για τη Μαδρίτη πριν από λίγες ημέρες. Σημείωσε πως περαιτέρω συνέργειες μπορούν να υπάρχουν στο πεδίο της ενέργειας, όπου η Ελλάδα καθίσταται κόμβος και συμβάλλει σημαντικά στην περιφερειακή και ευρωπαϊκή ενεργειακή διαφοροποίηση και ανθεκτικότητα.

Δύο θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και στα φόρα MED9 και MED5, στα οποία συμμετέχουν: είναι η κλιματική κρίση και η παράτυπη μετανάστευση.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση, ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, «οι προληπτικές δράσεις και οι ρεαλιστικοί στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να αποτελούν οδηγό μας, και η προώθησή τους να ελέγχεται αποτελεσματικά».

Σε ό,τι αφορά την παράτυπη μετανάστευση, «Ισπανία και Ελλάδα ως χώρες πρώτης υποδοχής, επωμιζόμαστε δυσανάλογο βάρος», σημείωσε. «Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών να παραμείνει προτεραιότητα της νέας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και να εργαστούμε από κοινού για την προώθηση των νόμιμων οδών ανθρώπινης κινητικότητας» συμπλήρωσε.

«Ο σύγχρονος κόσμος παράγει αλληλεξαρτήσεις και κοινές προκλήσεις. Σε δύο χώρες με τόσα κοινά χαρακτηριστικά, όπως οι δικές μας, είναι μοιραίο να συμπίπτουν οι δρόμοι μας», ανέφερε και κατέληξε: «Όσο περισσότερο τους διαβαίνουμε μαζί, τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία θα κατακτούμε. Ελλάδα και Ισπανία προχωράμε μαζί».

Ισπανός ΥΠΕΞ: Δε μπορούμε να δεχτούμε την κατάσταση στη Γάζα – ‘Αμεση κατάπαυση του πυρός

Όπως επεσήμανε από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου πολιτικών διαβουλεύσεων που είχε υπογραφεί το 2021, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σχέση μεταξύ των δύο κρατών θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες, σφυρηλατημένες από την κοινή παρουσία σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, καθώς και στο Med 9, αλλά και στη νέα συνεργασία στο πλαίσιο των Τριών Θαλασσών, για την οποία μάλιστα ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη σε αυτή τη διαδικασία

«Οι δύο χώρες έχουμε αλληλοσυμπληρούμενες θέσεις σε διάφορα σημαντικά ζητήματα της ΕΕ, όπως η νότια γειτονία, η κοινωνική συνοχή της ΕΕ και η συναντίληψη για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις, ανέφερε πως το διμερές ισοζύγιο έχει αυξηθεί, όμως η Ισπανία προτίθεται να αυξήσει περαιτέρω την παρουσία της στην ελληνική οικονομία, σε τομείς όπως οι υποδομές, το νερό, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επεσήμανε πως και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν μια κοινή πρόκληση – το θέμα της μετανάστευσης – και τα σύνορά τους είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, πράγμα που «μας επιβάλει να επισπεύσουμε την υπογραφή μετανάστευσης και ασύλου και να συμπληρώσουμε αυτή την προσπάθεια με την ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης».

«Η Ισπανία έχει ξεκάθαρη άποψη για το μεταναστευτικό φαινόμενο, που βασίζεται σε ανθρωπιστικά κριτήρια. Μια μετανάστευση ανθρώπινη και νόμιμη είναι η απάντηση στις οικονομικές και δημογραφικές προκλήσεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη πως η Ισπανία στηρίζει τις πρωτοβουλίες για μια ειρήνη, δίκαιη, συνολική και διαρκή στην Ουκρανία, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο.

«Αν αποδεχτούμε οτιδήποτε άλλοτε, η παρούσα διεθνής τάξη κινδυνεύει. Ως Ευρωπαίοι, δεν μπορούμε να δεχτούμε μια απλή κατάπαυση του πυρός, ούτε μια παγωμένη σύγκρουση που μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα της ΕΕ».

«Δε μπορούμε να δεχτούμε την κατάσταση στη Γάζα. Η άμεση κατάπαυση του πυρός είναι ο μοναδικός τρόπος να υπάρξει εγγύηση για την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων, καθώς και για την διαρκή, γρήγορη και ανεμπόδιστη είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει μια μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει μεγάλη σημασία, τόσο για την Ισπανία, όσο κα για την Ε.Ε., για να συνεχίσουμε να προβάλλουμε τη σταθερή μας δέσμευση για το διεθνές δίκαιο και τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε

 

Ετικέτες: ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Τι συζήτησε ο Γεραπετρίτης με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ουκρανίας

20/08/2025 | 14:10
Featured

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια με τη Μονή Σινά

06/08/2025 | 18:00
Featured

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με Αιγύπτιο ΥΠΕΞ: Συζήτησαν για Γάζα, Λιβύη και τη Μονή Σινά

04/08/2025 | 07:00
Featured

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν για το τί θα πράξει στα χωρικά της ύδατα

27/07/2025 | 16:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Μετακόμιση-σταθμός για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενσωμάτωση στην ΑΑΔΕ και κρίσιμες πληρωμές ΕΛΓΑ – Τι αλλάζει για τους αγρότες 


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε την σύζυγό του στον Βόλο – Κρυβόταν σε πάρκινγκ

    321 shares
    Share 128 Tweet 80
  • Βεσυρόπουλος – Το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που πάλεψε με ήθος για την πατρίδα και τον τόπο του

    229 shares
    Share 92 Tweet 57
  • Απογοητευμένος ο Τραμπ με τον Πούτιν: «Διορία δύο εβδομάδων για ειρήνη, αλλιώς κυρώσεις»

    155 shares
    Share 62 Tweet 39
  • «Βλέπω φως στο τούνελ στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ» λέει ο Πούτιν και αποθεώνει τις ηγετικές ικανότητες του Τραμπ

    195 shares
    Share 78 Tweet 49
  • «Θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης»: Το Ισραήλ απειλεί να καταστρέψει τη Γάζα αν η Χαμάς δεν δεχθεί την ειρήνη με τους όρους του

    313 shares
    Share 125 Tweet 78
  • Θανατηφόρο τροχαίο στην Αγία Παρασκευή – Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί στους δρόμους

    266 shares
    Share 106 Tweet 67
  • Γιορτή σήμερα 24 Αυγούστου, εορτολόγιο: Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

    69 shares
    Share 28 Tweet 17
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch