«Στόχος της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι δραστηριότητες την 1η Μαρτίου», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων», επεσήμανε ο υπουργός.
Για τα σχολεία τόνισε ότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν ζητήματα και ψυχολογικά για τους μαθητές.
«Η τηλεκπαίδευση έχει λειτουργήσει πρωτοποριακά, δεν υπάρχει όμως ηλεκτρονική τάξη που μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική τάξη, ιδιαίτερα για τα παιδιά που καλούνται να δώσουν εξετάσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν τεράστια ζητήματα και η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Πάντως, ο υπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα κατάφερε να κρατήσει σχεδόν στο ακέραιο το εργατικό δυναμικό, έχοντας τη μικρότερη μείωση εργατικού δυναμικού.
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε ότι χορηγείται πλέον σε όλες τις χώρες του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, προκειμένου να είναι εύκολη η εξέτασή τους, ιδιαίτερα για τους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας.
«Όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε και δεν θα είναι το πιστοποιητικό προϋπόθεση για να ταξιδέψει κανείς εντός ή εκτός της χώρας. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αποτελεί διαβατήριο ταξιδιωτικό, αλλά δημιουργεί μια καλύτερη προϋπόθεση ελέγχου. Θα βοηθήσει στη στόχευση των ελέγχων όσων έρχονται στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.
Σχετικά με τη χρήση του στους χώρους εργασίας, απάντησε ότι το πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους διευκόλυνσης μετακίνησης, ενώ οποιαδήποτε άλλη χρήση του θα είναι παράνομη και θα συνιστά διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου.
Για την κακοκαιρία «Μήδεια» επεσήμανε ότι είναι λυπηρό ότι φθάσαμε σε σημείο νοικοκυριά να στερούνται την ηλεκτροδότηση. Ακόμα, μίλησε για ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο για τη χώρα μας αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι απαράδεκτο να μην μπορούμε να μην χειριστούμε μια τέτοια κρίση.
«Είναι όμως δύσκολη η διαχείριση σπάνιων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός και έκανε γνωστό ότι περίπου 850 νοικοκυριά είναι σήμερα χωρίς ηλεκτροδότηση και εκτιμάται ότι μέχρι το απόγευμα θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα.
Αναφορικά με το «μπαλάκι» ευθυνών σχολίασε ότι υπάρχει ζήτημα μη ξεκάθαρων αρμοδιοτήτων, γι’ αυτό και θα έρθει σύντομα σχετικό νομοσχέδιο για το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. «Αυτό το νέο πλαίσιο που θα φέρουμε αναμένεται να δώσει λύσεις και να δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Για την υπόθεση Λιγνάδη
Όσον αφορά στην υπόθεση Λιγνάδη και τις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι δεν θα υιοθετήσει τη φρασεολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση φροντίζει ώστε να αποκαθίσταται η δικαιοσύνη των πραγμάτων. Έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το ρεύμα για να σπάσει η σιωπή» είπε και σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε το τί θα αποφανθεί η δικαιοσύνη για το θέμα Λιγνάδη.
«Είναι δυνατόν ένα θέμα, που αποτελεί απόστημα, που αφορά σε όλους τους εργασιακούς χώρους, να γίνεται μια άσκοπη κομματικοποίηση του φαινομένου των κακοποιήσεων», διερωτήθηκε ο υπουργός.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι μελετάται να είναι 20ετής η παραγραφή για βιασμό ανήλικου, τονίζοντας ότι θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα παραγραφής.