Την ώρα που η πόλη έχει φτάσει στο «κόκκινο» λόγω του κορωνοϊού και γιατροί και νοσηλευτές κάνουν έκκληση για βοήθεια, μεγαλώνει η λίστα των συναδέλφων τους, που ταξιδεύουν από όλη την Ελλάδα για να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους.
Εκτός από τις νοσηλεύτριες που έφτασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη από την Κρήτη, αλλες έξι νοσηλεύτριες ανεβαίνουν στην πόλη για να συνδράμουν στο έργο των συναδέλφων τους. Οι νέες «μαχήτριες» που θα μπουν στη λίστα με τους εθελοντές έφτασαν το απόγευμα της Πέμπτης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το Αργος.
Συνολικά, πέντε νοσηλεύτριες μαζί με την προϊσταμένη τους θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, καθώς πήραν την τελευταία πτήση. Οι ίδιες δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν για όσο χρειαστεί.
https://youtu.be/4Kw4dErlL7A
Αναχώρηση Νοσηλευτριών απο Ελ. Βενιζέλος
«Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της έκτης περιφέρειας με διοικητή τον κ. Καρβέλη. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη. Είμαστε μια νοσηλευτική αγκαλιά. Πάμε να βοηθήσουμε», δήλωσε η επικεφαλής της νοσηλευτικής υπηρεσίας Άργους Γεωργία Λάμπου.
Από το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη παρά πολλοί γιατροί (κυρίως εντατικολόγοι και πνευμονολόγοι), οι οποίοι απάντησαν θετικά στο αίτημα που τους έγινε.
Οι περισσότεροι αφήνουν πίσω τους τις οικογένειές τους και μεταβαίνουν αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη για να τηρήσουν τον όρκο τους: Να σώσουν και πάλι ανθρώπινες ζωές και να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες ζωντανούς μέσα από τις εντατικές, όπου θα δώσουν τη μάχη τους και θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η πλειονότητα των γιατρών θα βρεθεί εκεί εθελοντικά.
Όλα αυτά την ώρα που πίσω τους αφήνουν τους συναδέλφους τους να καλύψουν τις δικές τους βάρδιες στα κενά που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία της Αθήνας και άλλων πόλεων.
Η έκκληση για βοήθεια από τη Θεσσαλονίκη είναι δραματική, καθώς τα νοσοκομεία είναι σχεδόν γεμάτα στην πλειονότητα των περιπτώσεων από ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι χρειάζονται άμεσα να διασωληνώθουν, προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή.
Το πρώτο κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στο ΕΣΥ, είχε κάνει από τις 12 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
Τότε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικου Συλλογου είχε επιβεβαιώσει την βούληση των ιδιωτών ιατρών να βοηθήσουν, ώστε να βρεθεί διέξοδος από την υγειονομική κρίση, κάτι που ήδη έκαναν μέσα από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας και τα ιατρεία τους και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Στο ίδιο μηκος κυματος ήταν τότε και οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα.