Εορτολόγιο: Ελέσα, Ελέσσα Εύκλεος, Ευκλεή, Ευκλέα Μάρκελος * Σολομονή Κασσάνδρα.
1 Άυγούστου: Άγιοι Επτά Μακκαβαίοι, η μητέρα τους Σολομονή και ο διδάσκαλός τους Ελεάζαρος – «Αὐτοκράτωρ ἐστὶ τῶν παθῶν ὁ εὐσεβὴς λογισμός» (Δ’ Μακκαβαίων, α’ 7, θ’ 4).
Ο ευσεβής λογισμός είναι κυρίαρχος και εξουσιαστής επί των παθών.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Αυτό με περίσσια ανδρεία απέδειξαν οι επτά αδελφοί Μακκαβαίοι με τη στάση τους απέναντι στο βασιλιά της Συρίας Αντίοχο (περί το 5327 από κτίσεως κόσμου ή 173 π.Χ.), όταν αυτός τους έταξε δόξες, τιμές και επίγειες απολαύσεις, αν αυτοί καταπατούσαν το Μωσαϊκό νόμο και έτρωγαν από τα απαγορευμένα φαγητά που τους πρόσφερε.
Προηγήθηκε ο ενενηκονταετής διδάσκαλος τους, Ελεάζαρος, που εφάρμοσε στο έπακρο το νόμο που τους δίδασκε, με αποτέλεσμα ο Αντίοχος να τον ρίξει στη φωτιά.
Εμπνεόμενα από τη θυσία του γέροντα διδασκάλου τους, τα επτά αδέλφια κράτησαν την ίδια γενναία στάση απέναντι στο βασιλιά, όταν τους κάλεσε μπροστά του. Στην αρχή ο Αντίοχος προσπάθησε να τους κολακεύσει με διάφορα εγκώμια για τη νιότη τους. Τους είπε ότι αν έτρωγαν από τα ειδωλόθυτα που τους πρόσφερε, θα απολάμβαναν μεγάλες τιμές, και φυσικά θα τους έσωζε από το θάνατο. Τότε οι επτά αδελφοί απάντησαν στον Αντίοχο: «χαλεπώτερον γὰρ αὐτοῦ τοῦ θανάτου νομίζομεν εἶναι σοῦ τὸν ἐπὶ τὴ παρανομῶ σωτηρία ἠμῶν ἔλεον». Δηλαδή, είναι περισσότερο επιβλαβής και απ’ αυτόν το θάνατο, νομίζουμε, η συμπάθειά σου για την παράνομη σωτηρία μας.
Εξοργισμένος τότε ο Αντίοχος, με τροχούς, φωτιά και ακόντια, έναν-έναν τους σκότωσε όλους. Όταν είδε αυτό η μητέρα τους Σολομονή, ρίχτηκε μόνη της στη φωτιά και έτσι όλοι μαζί πήραν το στεφάνι του μαρτυρίου.
Τα ονόματα των Επτά Μακκαβαίών είναι: Αβείμ (ή Άβιβος), Αντώνιος (ή Αντωνίνος) ,Γουρίας, Ελεαζάρος, Ευσέβωνας, Αχείμ, Μάρκελλος (ή Σάμωνας, ή Εύλαλος ή Μάρκος).
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Τῶν Μακκαβαίων τὸν ἐπτάριθμον δῆμον, σὺν τὴ μητρὶ Σολομονὴ τὴ ἁγία, καὶ Ἐλεάζαρ ἅμα εὐφημήσωμεν οὗτοι γὰρ ἠρίστευσαν, δι’ ἀγώνων νομίμων, ὡς φρουροὶ καὶ φύλακες, τῶν τοῦ Νόμου δογμάτων καὶ νῦν ὡς καλλιμάρτυρες Χριστοῦ, ὑπὲρ τοῦ κόσμου, ἀπαύστως πρεσβεύουσι.
Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τὰ ἄνω ζητῶν
Σοφίας Θεοῦ, οἱ στύλοι οἱ ἑπτάριθμοι, καὶ θείου φωτός, οἱ λύχνοιοι ἑπτάφωτοι, Μακκαβαῖοι πάνσοφοι, πρὸ Μαρτύρων μέγιστοι Μάρτυρες, σὺν αὐτοῖς τῷ πάντων Θεῷ, αἰτεῖσθε σωθῆναι τοὺς τιμῶντας ὑμᾶς.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
30 π.Χ.: Με το τέλος των εμφυλίων διαμαχών που ακολούθησαν τη δολοφονία του Καίσαρα, ο Οκταβιανός καταλαμβάνει την Αλεξάνδρεια, ενώ ο Μάρκος Αυρήλιος αυτοκτονεί (δες πιο κάτω, θάνατοι) και η Κλεοπάτρα τον ακολουθεί λίγο μετά. Πολύ αργότερα, ο Κ.Π. Καβάφης γράφει τα αριστουργηματικά «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», «Καισαρίων» και «Αλεξανδρινοί βασιλείς».
1800: Το βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και το βασίλειο της Ιρλανδίας ενώνονται στο «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας».
1831: Στο φόντο εμφύλιας διαμάχης, ο ναύαρχος Μιαούλης καταστρέφει στον Πόρο τον ελληνικό στόλο.
1834: Καταργείται η δουλεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. 770.000 σκλάβοι αποκτούν την ελευθερία τους.
1894: Σινοϊαπωνικός πόλεμος, με διακύβευμα την Κορέα.
1914: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η Ρωσία εισβάλλει στην τότε Ανατολική Πρωσία, που ανήκε στη Γερμανία.
1919: Καταλύεται η πρόσκαιρη Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας, μετά από ζωή 133 ημερών.
1944: Η Ολλανδοεβραία μαθήτρια Άννα Φρανκ κάνει την τελευταία καταχώρηση στο ημερολόγιό της. Λίγο αργότερα, οι ναζί θα τη συλλάβουν.
1974: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει την ίδρυση της «Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για την Κύπρο» (κυανόκρανοι, οι λεγόμενοι «οηέδες») δημιουργώντας την «Πράσινη Γραμμή» , που παρεμβάλλεται από τότε ανάμεσα στα δυο τμήματα του νησιού.
2006: Ο Ραούλ Κάστρο αναλαμβάνει από τον αδερφό του Φιντέλ τη διακυβέρνηση της Κούβας.
Γεννήσεις
1819: Χέρμαν Μέλβιλ, ο μέγιστος Αμερικανός συγγραφέας. Κύρια έργα του: το μυθιστόρημα «Μόμπι Ντικ» και η νουβέλα «Μπάρτλμπι, γραφιάς».
1893: Αλέξανδρος Α’, βασιλιάς της Ελλάδας (πέθανε νεότατος τον Οκτώβρη του ΄20, από δάγκωμα πιθήκου, το οποίο κακοφόρμισε).
1936: Ιβ Σεν Λοράν, Γάλλος σχεδιαστής μόδας γεννημένος στην Αλγερία (photo)
1942: Jerry Garcia, Aμερικανός κιθαρίστας («Grateful Dead»)
1946: Μποζ Μπάρελ, Βρετανός κιθαρίστας («King Crimson»).
1951: Τόμι Μπόλιν, Αμερικανός κιθαρίστας («Deep Purple»).
1960: Chuck D, Aμερικανός ράπερ («Public Enemy»).
Θάνατοι
30 π.Χ.: Μάρκος Αντώνιος, Ρωμαίος πολιτικός και στρατηγός
1973: Νίκος Ζαχαριάδης, πρώην Γραμματέας του ΚΚΕ (αυτοκτόνησε στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, εξορισμένος από το κόμμα του και τους Σοβιετικούς).
1997: Σβιατοσλάβ Ρίχτερ, μέγιστος Σοβιετικός πιανίστας.
1981: Λεωνίδας Αλάογλου, μαθηματικός, που διατύπωσε και το ομώνυμο θεώρημα.
2009: Κορασόν Ακίνο, πολιτικός, η 11η πρόεδρος των Φιλιππίνων και πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Ασία.
2015: Σίλα Μπλακ, Αγγλίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια.