Εορτολόγιο: Ήρων, Ηρωνία, ΗρώΛαυρέντιος, Λαυρέντης, Λαυρεντία, Λώρα, Λωραίνη, Λάουρα, ΛαυρεντίναΙππόλυτος, Ιππολύτη, Ιππολύτα.
10 Άυγούστου: Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος – Οι Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος μαρτύρησαν το 253 μ.Χ.
Ο άρχιδιάκονος Λαυρέντιος ήταν από τους πιο γνωστούς κληρικούς της ρωμαϊκής Εκκλησίας, και του είχαν εμπιστευθεί τη διαχείριση της περιουσίας της. Όταν έγινε ο διωγμός κατά των χριστιανών, ο πάπας Ρώμης Ξύστος (ή Σίξτος) ο Β’, που καταγόταν από την Αθήνα, πρώτος πρόσφερε θυσία τον εαυτό του, ομολογώντας τον Χριστό και αποκεφαλίστηκε.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Κατόπιν συνέλαβαν και το Λαυρέντιο. Επειδή ήταν διαχειριστής της Εκκλησίας, τον διέταξαν να παραδώσει τους θησαυρούς της. Ο Λαυρέντιος δέχθηκε, και μετά από λίγο επέστρεψε με μια μεγάλη φάλαγγα αμαξών, γεμάτες φτωχούς, ορφανά και αναπήρους. Και απάντησε στον ηγεμόνα ότι σε όλους αυτούς τους πάσχοντες είναι αποταμιευμένοι οι θησαυροί της Εκκλησίας, «ὅπου οὔτε σῆς οὔτε βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται οὐ διορύσσουσιν οὐδὲ κλέπτουσιν» (Ευαγγέλιο Ματθαίου, στ’ 20). Δηλαδή, όπου ούτε σκόρος, ούτε σαπίλα και σκουριά αφανίζουν αυτούς τους θησαυρούς, και όπου ούτε κλέφτες μπορούν να τρυπήσουν τους τοίχους αυτών των θησαυροφυλακίων, για να κλέψουν το πολύτιμο περιεχόμενο τους. Εξαγριωμένοι τότε οι ειδωλολάτρες, έψησαν το Λαυρέντιο ζωντανό, πάνω σε σιδερένια σχάρα.
Το λείψανο του παρέλαβε κάποιος ευσεβής χριστιανός, ο Ιππόλυτος. Όταν, όμως, το έμαθε αυτό ο ηγεμόνας, διέταξε και τον έσυραν άγρια άλογα μέσα σε αγκάθια, και έτσι μαρτυρικά τελείωσε τη ζωή του και ο Ιππόλυτος.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Τῷ θείῳ Πνεύματι, καταυγαζόμενος, ὡς ἄνθραξ ἔφλεξας, πλάνης τὴν ἄκανθαν, Ἀρχιδιάκονε Χριστοῦ, Λαυρέντιε Ἀθλοφόρε, ὅθεν ὡς θυμίαμα, λογικὸν ὁλοκαύτωσαι, τῷ σὲ μεγαλύναντι, τῷ πυρὶ τελειούμενος, διό τούς σὲ τιμώντας θεόφρον, σκέπε ἐκ πάσης ἐπήρειας.
Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τὰ ἄνω ζητῶν.
Πυρὶ θεϊκῷ, φλεχθεὶς τὴν καρδίαν σου, τὸ πῦρ τῶν παθῶν, εἰς τέλος ἀπετέφρωσας, ἀθλητῶν ἑδραίωμα, θεοφόρε Μάρτυς Λαυρέντιε, καὶ ἀθλών ἐβόας πιστῶς, Οὐδὲν με χωρίσει τῆς ἀγάπης Χριστοῦ.
Ὁ Οἶκος
Τὸν διαλάμψαντα ὡς φωστῆρα ἀπλανῆ ἐν τῷ κόσμω, συνελθόντες πιστοί, ἐν ᾠδαῖς ᾀσμάτων τιμήσωμεν, Λαυρέντιον τὸν ἀθλοφόρον, καὶ μύστην τῶν ἀπορρήτων, ὅπως ταῖς αὐτοῦ πρεσβείαις, ῥυσθῶμεν πταισμάτων δεινῶν, τοῦ νοῦ δὲ πᾶσαν κηλῖδα καθαρθέντες, κατίδωμεν Χριστόν, τὸν τοῦτον ὑπερδοξάσαντα, κραταιῶς ἐναθλοῦντα καὶ λέγοντα· Οὐδεὶς με χωρίσει τῆς ἀγάπης Χριστοῦ.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1519 ξεκινούν από τη Σεβίλλη τα πέντε πλοία του Φερδινάνδου Μαγγελάνου, προκειμένου να περιπλεύσουν την υδρόγειο.
1675 ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Β’ θέτει το θεμέλιο λίθο του αστεροσκοπείου του Γκρήνουιτς.
1792 κατά τη διάρκεια της Γαλλική Επανάσταση, στην έφοδο στο παλάτι Τουιλερί, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται.
1793 εγκαινιάζεται το Μουσείο του Λούβρου
1809 Ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
1881 Πέθανε ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος, έλληνας ιστορικός και λογοτέχνης. Χαρακτηρίστηκε ως ο θεωρητικός της ιστορικής ενότητας αρχαίου, μεσαιωνικού και νεότερου Ελληνισμού και μαζί με τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο αποτελούν τους «Διόσκουρους» της ελληνικής ιστοριογραφίας του 19ου αιώνα. (Γεν. 1/9/1815)
1884 Γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας Παναΐτ Ιστράτι, (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα)
1898 γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός Τζακ Χέιλι, ο οποίος έπαιξε τον “Τενεκεδένιο” στο “Μάγο του Οζ”
1911 στη Βρετανία, η Βουλή των Λόρδων χάνει το δικαίωμα να ασκεί βέτο στις νομοθετικές πράξεις.
1913 υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, με την οποία λήγει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη η Βουλγαρία, καθώς μέρος της Μακεδονίας προσαρτάται στην Ελλάδα.
1920 υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών μεταξύ της Τουρκίας και Συμμάχων της Αντάτ, σύμφωνα με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία χάνει τα 9/10 των εδαφών της. Από τη μεριά της Τουρκίας υπογράφει ο σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ’, που βάζει την οριστική “ταφόπλακα” στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται “η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών”, σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
1932 στην Ισπανία, ο στρατηγός Χοσέ Σαντζούρτζο καταλαμβάνει τη Σεβίλλη πριν προλάβει η κυβέρνηση Ζαμόρα να καταστείλει την εξέγερση.
1933 έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός των επεισοδίων στα λιγνιτωρυχεία Αλιβερίου, όπου εργάτες συγκρούστηκαν με τη χωροφυλακή.
1939 καταποντίζεται νησίδα κοντά στο ηφαίστειο της Θήρας.
1945 κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία υπογράφει τη Συνθήκη του Πότσνταμ και συμφωνεί στην παράδοση άνευ όρων, τερματίζοντας τον πόλεμο.
1947 γεννήθηκε ο Αγγλος μουσικός Ίαν Αντερσον, η ψυχή του συγκροτήματος των “Jethro Tull”
1948 κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της στην αμερικανική τηλεόραση η Candit Camera, μετά από αρκετών χρόνων παρουσία στο ραδιόφωνο ως Candit Microphone.
1951 πέθανε ο ιδρυτής και διευθυντής της “Καθημερινής” Γεώργιος Βλάχος
1953 ο Μακάριος αποτυγχάνει να εγγράψει το Κυπριακό στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
1960 γεννήθηκε ο Ισπανός ηθοποιός Αντόνιο Μπαντέρας.
1966 Το Αμερικανικό «Λούναρ Ορμπιτερ 1» εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κένεντι και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που μετέδωσε φωτογραφίες για τα πιθανά μέρη προσεδάφισης στη Σελήνη. Το «Λούναρ Ορμπιτερ 1» καταστράφηκε στις 29 του Οκτώβρη όταν προσέκρουσε στην απομακρυσμένη πλευρά του πλανήτη.
1967 κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος του βιβλίου του σκακιστή Τριαντάφυλλου Σιαπέρα “Το σκάκι”.
1971 αρχίζει στο Ελσίνκι το 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) και διαρκεί 6 ημέρες.
1983 Η Γαλλία στέλνει αλεξιπτωτιστές και μαχητικά αεροσκάφη στο Τσαντ, πρώην αποικία της, όπου από το 1965 μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, στον οποίο έχει αναμειχθεί η Λιβύη. Στην επέμβαση, μαζί με τους Γάλλους μετέχουν και οι ΗΠΑ.
1985 το πρώτο άλμπουμ της Μαντόνα “Like a Virgin” είναι ο πρώτος δίσκος από γυναίκα καλλιτέχνιδα που ξεπερνά σε πωλήσεις τα 5 εκατομμύρια.
1988 ο Αμερικανός Ματ Μπιόντι κάνει παγκόσμιο ρεκόρ όταν κολυμπάει τα 100μ ελεύθερο σε 42.42.
1990 το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο “Μαγγελάνος” φτάνει στον πλανήτη Αφροδίτη.
1992 στο Αφγανιστάν, 1.000 άτομα σκοτώνονται κατά τη διάρκεια του χειρότερου βομβαρδισμού της πρωτεύουσας Καμπούλ στα 14 χρόνια του εμφύλιου πολέμου.
1995 στη βόρεια Κίνα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.
1995 στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χαρακτηρίζει τη νικοτίνη ναρκωτικό και διατυπώνει προτάσεις για την πρόληψη του εθισμού των νέων.
1996 στην Ισπανία, 82 είναι οι νεκροί και 20 οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στο κάμπινγκ Λας Νιέβες.
1997 ολοκληρώνεται το “Αθήνα ’97”, το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της IAAF που ξεκίνησε την 1η του ιδίου μήνα και το οποίο στέφεται από μεγάλη οργανωτική επιτυχία. Το γραφείο Τύπου που παίρνει το πρώτο βραβείο ανάμεσα στις διοργανώσεις της χρονιάς έχει επικεφαλής τον Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, ο οποίος παίρνει για πέμπτη φορά την διάκριση αυτή (ΕΠΑ ’82, ΕΠΑ ’85, Eurobasket ’87, Eurobasket ’95)..