Εορτολόγιο: Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα * Σίλβεστρος, Σιλβέστρης, Σίλβης, Σιλβέστρα, Σίλβα.
2 Ιανουαρίου: Όσιος Σεραφείμ του Σαρώφ – Ο Όσιος Σεραφείμ γεννήθηκε στο Κουρσκ της Ρωσίας στις 19 Ιουλίου 1759 μ.Χ. και ονομάσθηκε Πρόχορος. Οι γονείς του, Ισίδωρος και Αγάθη Μοσνίν, ήταν ευκατάστατοι έμποροι.
Ο πατέρας του είχε εργοστάσια πλινθοποιίας και παράλληλα αναλάμβανε την ανέγερση πέτρινων οικοδομημάτων, ναών και σπιτιών. Κάποτε άρχισε να χτίζει στο Κουρσκ ένα ναό προς τιμήν του Οσίου Σεργίου του Ραντονέζ, του Θαυματουργού, αλλά ξαφνικά το 1762 μ.Χ., πεθαίνει, αφήνοντας στην σύζυγό του τη μέριμνα για την ολοκλήρωση του ναού. Ο Πρόχορος κληρονόμησε τις αρετές των γονέων του και ιδίως την ευσέβειά τους.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Σε ηλικία δέκα ετών άρχισε να μαθαίνει με ζήλο τα ιερά γράμματα, αλλά αρρώστησε ξαφνικά βαριά χωρίς ελπίδα αναρρώσεως. Στην κρισιμότερη καμπή της ασθένειας είδε στον ύπνο του την Παναγία, η οποία υποσχέθηκε ότι θα τον επισκεφθεί και θα τον θεραπεύσει. Πράγματι, έτυχε μια μέρα να γίνεται λιτανεία και να περνά έξω από την οικία του μικρού άρρωστου παιδιού, η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου. Τη στιγμή εκείνη έπιασε δυνατή βροχή. Η λιτανεία σταμάτησε και η εικόνα μεταφέρθηκε στην αυλή της οικίας του Προχόρου, μέχρι να περάσει η μπόρα. Τότε η μητέρα του Αγάθη, κατέβασε το άρρωστο παιδί της και το πέρασε κάτω από την εικόνα. Από την ημέρα εκείνη η υγεία του βελτιώθηκε μέχρι που αποκαταστάθηκε τελείως.
Νέος εγκαταλείπει το πατρικό του σπίτι, στην πόλη Κουρσκ, και έρχεται να μονάσει στη μονή του Σάρωφ. Η δοκιμασία του προκειμένου να γίνει Μοναχός διαρκεί οκτώ χρόνια. Στις 13 Αυγούστου του 1786 μ.Χ. κείρεται Μοναχός με το όνομα Σεραφείμ. Σε δύο μήνες χειροτονείται Διάκονος.
Περιφρουρούμενος με το ταπεινό φρόνημα ο Διάκονος Σεραφείμ, ανέρχεται στην Πνευματική ζωή «ἐκ δυνάμεως εἰς δύναμιν». Ως Διάκονος παραμένει όλη την ημέρα στο Μοναστήρι, διακονεί στις Ακολουθίες, τηρεί με ακρίβεια τους μοναστηριακούς κανονισμούς και εκτελεί τα διακονήματά του. Το βράδυ όμως απομακρύνεται στο δάσος, στο ερημικό του κελί, όπου διέρχεται τις νυκτερινές ώρες με προσευχή, και πολύ πρωί επιστρέφει πάλι στο μοναστήρι.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1793 μ.Χ. χειροτονείται Ιερεύς και αποδύεται με μεγαλύτερο ζήλο και αγάπη στον Πνευματικό αγώνα. Τώρα πλέον δεν τον ικανοποιεί ο βαρύς για τους άλλους μόχθος της κοινοβιακής ζωής, δηλαδή η κοινή προσευχή, η νηστεία, η υπακοή, η ακτημοσύνη. Μέσα του φουντώνει η δίψα για πιο υψηλές Πνευματικές ασκήσεις. Εγκαταλείπει λοιπόν, με την ευλογία του Ηγουμένου, τη Μονή και αποσύρεται μέσα στο πυκνό δάσος του Σάρωφ. Περνά εκεί δεκαπέντε χρόνια σε τέλεια απομόνωση, με αυστηρή νηστεία, αδιάλειπτη προσευχή, μελέτη του Θείου Λόγου και σωματικούς κόπους. Για χίλιες ημέρες και χίλιες νύκτες μιμείται του παλιούς στυλίτες της Εκκλησίας. Ανεβασμένος σε μία πέτρα και με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό, προσεύχεται: «Ὁ Θεὸς ἰλάσθητι μοὶ τῷ ἁμαρτωλῷ».
Τελειώνοντας την αναχωρητική ζωή επανέρχεται στη Μονή του Σάρωφ και κλείνεται σαν σε μνήμα στην απομόνωση για άλλα δεκαπέντε χρόνια. Για τα πρώτα πέντε βάζει τον εαυτό του στον κανόνα της σιωπής. Με την αδιάλειπτη προσευχή φωτίζει ολόκληρος από την Θεία Χάρη και αξιώνεται να ζήσει Πνευματικές αναβάσεις και αν δει θεϊκά οράματα. Μετά τον εγκλεισμό, ώριμος πλέον στην Πνευματική ζωή και γέροντας στην ηλικία, αφιερώνεται στη διακονία του πλησίον, του ελάχιστου αδελφού. Με την αυστηρή ασκητική ζωή του και την φωτεινή μορφή του είχε προσελκύσει γύρω του πλήθος Χριστιανών, που τον αγαπούσαν και πίστευαν ακράδαντα στην θαυματουργική δύναμη των αγίων του προσευχών. Πλούσιοι και φτωχοί, διάσημοι και άσημοι συνέρρεαν καθημερινά στο κελί του, για να λάβουν την ευλογία του και την Πνευματική καθοδήγηση για τη ζωή τους. Τους δεχόταν όλους με αγάπη και όταν έβλεπε τα πρόσωπά τους αναφωνούσε: «Χαρά μου!».
Εξομολογούσε πολλούς, θεράπευε ασθενείς, ενώ σε άλλους έδιδε να ασπασθούν τον σταυρό που είχε κρεμασμένο στο στήθος του ή την εικόνα που είχε στο τραπέζι του κελιού του. Σε πολλούς πρόσφερε ως ευλογία αντίδωρο, αγίασμα ή παξιμάδια, άλλους τους σταύρωνε στο μέτωπο με λάδι από το καντήλι, ενώ μερικούς τους αγκάλιαζε και τους ασπαζόταν λέγοντας: «Χριστὸς Ἀνέστη!».
Την 1η Ιανουαρίου 1833 μ.Χ., ημέρα Κυριακή, ο Όσιος ήλθε για τελευταία φορά στο Ναό του νοσοκομείου των Αγίων Ζωσιμά και Σαββατίου. Άναψε κερί σε όλες τις εικόνες και τις ασπάσθηκε. Μετάλαβε των Αχράντων Μυστηρίων και μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ζήτησε συγχώρεση από όλους τους αδελφούς, τους ευλόγησε, τους ασπάσθηκε και παρηγορητικά τους είπε: «Σώζεσθε, μὴν ἀκηδιᾶτε, ἀγρυπνεῖτε καὶ προσεύχεσθε. Στέφανοι μᾶς ἑτοιμάζονται». Ο Μοναχός Παύλος πρόσεξε ότι ο Όσιος εκείνη την ημέρα πήγε τρεις φορές στον τόπο που είχε υποδείξει για τον ενταφιασμό του. Καθόταν εκεί και κοίταζε αρκετή ώρα στη γη. Το βράδυ τον άκουσε να ψάλλει στο κελί του Πασχαλινούς ύμνους: «Ἀνάστασιν Χριστοῦ θεασάμενοι….», «Φωτίζου, φωτίζου ἡ νέα Ἱερουσαλήμ….», «Ὤ, Πάσχα τὸ μέγα καὶ ἱερώτατον, Χριστέ….».
Ο Όσιος κοιμήθηκε με ειρήνη στις 2 Ιανουαρίου 1833 μ.Χ. Οι μοναχοί τον είδαν με το λευκό ζωστικό, γονατιστό σε στάση προσευχής μπροστά στην εικόνα της Θεοτόκου, ασκεπή, με το χάλκινο σταυρό στο λαιμό και με τα χέρια στο στήθος σε σχήμα σταυρού. Νόμιζαν ότι τον είχε πάρει ο ύπνος.
Τα Ιερά Λείψανά του εξαφανίστηκαν κατά την περίοδο της Οκτωβριανής επαναστάσεως και ξαναβρέθηκαν το 1990 μ.Χ., στην Αγία Πετρούπολη. Το 1991 μ.Χ. επέστρεψαν στην μονή Ντιβέγιεβο.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Χριστῷ ἐκ νεότητος ἀκολουθήσας θερμῶς, εὐχαῖς καὶ δεήσεσιν, ἐν τῇ ἐρήμῳ Σαρώφ, ὡς ἄσαρκος ἤσκησας· ὅθεν τοῦ Παρακλήτου, δεδεγμένος τὴν χάριν, ὤφθης τῆς Θεοτόκου, θεοφόρος θεράπων· διὸ σε μακαρίζομεν, Σεραφεὶμ Πάτερ Ὅσιε.
Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ἐν Σάρωφ ὡς ἄγγελος, βεβιωμένος, Σεραφεὶμ μακάριε, ὤφθης δοχεῖον ἐκλεκτόν, τῶν χαρισμάτων, τοῦ Πνεύματος, λόγῳ πλουσίῳ ἐκφαίνων τὰ κρείττονα.
Μεγαλυνάριον
Ὅλος ἀνακείμενος τῷ Χριστῷ, χαρίτων τῶν θείων, ἀναδέδειξαι θησαυρός, θαύμασι καὶ λόγοις, καὶ θείαις ὑποθήκαις ὦ Σεραφεὶμ παμμάκαρ, φωτίζων ἅπαντας.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
69 – Οι ρωμαϊκές λεγεώνες στην Άνω Γερμανία εξεγείρονται και ανακηρύσσουν αυτοκράτορα τον Βιτέλλιο.
366 – Οι Αλαμαννοί διασχίζουν τον παγωμένο ποταμό Ρήνο εισβάλλοντας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
533 – Ο Μερκούριος γίνεται ο Πάπας Ιωάννης Β΄, ο πρώτος Πάπας που υιοθετεί νέο όνομα με την ενθρόνισή του.
1492 – Ρεκονκίστα: Παραδίδεται το Εμιράτο της Γρανάδας, το τελευταίο οχυρό των Μαυριτανών στην Ισπανία.
1777 – Αμερικανική Επανάσταση: Οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Τζορτζ Ουάσινγκτον απωθούν βρετανική επίθεση κοντά στο Τρέντον (Νιου Τζέρσεϊ).
1788 – Η Τζόρτζια γίνεται η τέταρτη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Η.Π.Α.
1818 – Ιδρύεται το βρετανικό Ίδρυμα Πολιτικών Μηχανικών.
1905 – Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος: Η ρωσική φρουρά στο Πορτ Άρθουρ της Κίνας παραδίδεται στους Ιάπωνες.
1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι ιαπωνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Μανίλα στις Φιλιππίνες.
1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Νυρεμβέργη στη Γερμανία βομβαρδίζεται από τις συμμαχικές δυνάμεις.
1959 – Εκτοξεύεται από τη Σοβιετική Ένωση το Λουνά 1, το πρώτο διαστημικό σκάφος με σκοπό να πλησιάσει τη Σελήνη και να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.
1963 – Πόλεμος του Βιετνάμ: Οι Βιετκόνγκ επιτυγχάνουν την πρώτη τους μεγάλη νίκη στη μάχη του Απ Μπακ.
1967 – Ο Ρόναλντ Ρήγκαν, πρώην ηθοποιός και μελλοντικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ορκίζεται ως κυβερνήτης της Καλιφόρνιας.
1971 – 66 οπαδοί σκοτώνονται στο Άιμπροξ κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Ρέιντζερς-Σέλτικ.
1974 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον υπογράφει νομοσχέδιο που μειώνει το μέγιστο όριο ταχύτητας στις Η.Π.Α. στα 55 μίλια την ώρα (88,5 χλμ/ώρα), προκειμένου να εξοικονομηθεί βενζίνη κατά τη διάρκεια του εμπάργκο του ΟΠΕΚ.
1978 – Κατόπιν διαταγής του Μουχάμαντ Ζία-Ουλ-Χακ, παραστρατιωτικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο Μουλτάν του Πακιστάν.
2006 – Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη Δυτική Βιρτζίνια παγιδεύει και σκοτώνει 12 ανθρακωρύχους, αφήνοντας μόνο έναν επιζώντα.
Γεννήσεις
1403 – Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος, Βυζαντινός καρδινάλιος
1462 – Πιέρο ντι Κόζιμο, Ιταλός ζωγράφος
1642 – Μωάμεθ Δ΄, Οθωμανός σουλτάνος
1699 – Οσμάν Γ΄, Οθωμανός σουλτάνος
1727 – Τζέημς Γουλφ, Άγγλος στρατηγός
1822 – Ρούντολφ Κλαούζιους, Γερμανός φυσικός
1837 – Μίλι Μπαλάκιρεφ, Ρώσος πιανίστας και συνθέτης
1844 – Ναρκίς Πελετιέ, Γάλλος ναυτικός
1873 – Τερέζ ντε Λισιέ, Γαλλίδα μοναχή και συγγραφέας
1879 – Ρούντολφ Μπόιερ, Ούγγρος δισκοβόλος
1886 – Άπσλεϊ Τσέρι-Γκάραρντ, Άγγλος εξερευνητής
1890 – Φίλιππος Δραγούμης, Έλληνας πολιτικός
1895 – Φόλκε Μπερναντόττε, Σουηδός διπλωμάτης
1896 – Τζίγκα Βερτόφ, Ρώσος σκηνοθέτης
1897 – Τζιμ Λόντος, Έλληνας παλαιστής
1912 – Οδυσσέας Αγγελής, Έλληνας στρατιωτικός
1920 – Ισαάκ Ασίμωφ, Ρώσος συγγραφέας
1922 – Μορίς Φορ, Γάλλος πολιτικός
1924 – Ευγένιος Σπαθάρης, Έλληνας καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών
1927 – Γρηγόρης Βάρφης, Έλληνας πολιτικός
1941 – Τζανφράνκο Τερέντσι, πολιτικός από τον Άγιο Μαρίνο
1945 – Σλόμπονταν Πράλιακ, Κροάτης στρατηγός
1949 – Νικολάι Πάνκιν, Ρώσος κολυμβητής
1955 – Αγάθων Ιακωβίδης, Έλληνας τραγουδιστής
1959 – Γιώργος Σουξές, Έλληνας ηθοποιός
1961 – Κίκι Λέσεντριτς, Σέρβος συνθέτης
1961 – Τοντ Χέινς, Αμερικανός σκηνοθέτης
1964 – Κρίστιαν Βελπ, Γερμανός καλαθοσφαιριστής
1968 – Κούμπα Γκούντινγκ Τζ., Αμερικανός ηθοποιός
1972 – Χρήστος Μελέτογλου, Έλληνας αθλητής
1976 – Παθ Βέγα, Ισπανίδα ηθοποιός
1976 – Χρυσοπηγή Δεβετζή, Ελληνίδα αθλήτρια
1980 – Γιώργος Δέδας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1982 – Αθανασία Τσουμελέκα, Ελληνίδα αθλήτρια
1991 – Μπεν Χάρντι, Άγγλος ηθοποιός
Θάνατοι
826 – Αδαλάρδος του Κορμπί, Φράγκος ηγούμενος
1169 – Μπερτράν ντε Μπλανκφόρ, μέγας μάγιστρος των Ιπποτών του Ναού
1184 – Θεοδώρα Κομνηνή της Σουηβίας, δούκισσα της Αυστρίας
1302 – Ερρίκος Α΄, λόρδος του Μεκλεμβούργου
1557 – Τζάκοπο Ποντόρμο, Ιταλός ζωγράφος
1597 – Χατόρι Χάνζο, Ιάπωνας νίντζα
1816 – Λουί-Μπερνάρ Γκιτόν ντε Μορβώ, Γάλλος χημικός και πολιτικός
1819 – Μαρία Λουίζα της Πάρμας, βασίλισσα της Ισπανίας
1861 – Φρειδερίκος Γουλιέλμος Δ΄, βασιλιάς της Πρωσίας
1892 – Τζωρτζ Αίρυ, Άγγλος μαθηματικός και αστρονόμος
1896 – Παναγιώτης Χιώτης, Έλληνας συγγραφέας
1917 – Έντουαρντ Μπάρνετ Τάιλορ, Άγγλος ανθρωπολόγος
1917 – Λεόν Φλαμένγκ, Γάλλος ποδηλάτης
1920 – Πωλ Αντάμ, Γάλλος συγγραφέας
1924 – Τζέιμς Τέμπλερ, Άγγλος αεροναυτικός
1943 – Τσαζίμ Κοτσούλι, Αλβανός πολιτικός
1945 – Μπέρτραμ Ράμσεϋ, Άγγλος ναύαρχος
1950 – Εμίλ Γιάνινγκς, Γερμανός ηθοποιός
1950 – Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Έλληνας συνθέτης
1953 – Δημήτριος Γιαννόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1953 – Γκούτσιο Γκούτσι, Ιταλός επιχειρηματίας
1964 – Πέτρος Σπανδωνίδης, Έλληνας φιλόλογος και συγγραφέας
1980 – Φίλιππος Δραγούμης, Έλληνας πολιτικός
1980 – Γεώργιος Μαυροφόρος, Έλληνας γιατρός και πολιτικός
1990 – Ευάγγελος Αβέρωφ, Έλληνας πολιτικός
1996 – Βασίλης Φόρης, Έλληνας φιλόλογος
1999 – Σεμπάστιαν Χάφνερ, Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας
2000 – Μαρία δε λας Μερθέδες των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών, ινφάντα της Ισπανίας
2007 – Τέντι Κόλεκ, δήμαρχος της Ιερουσαλήμ
2009 – Μαρία ντε Ζεσούς, Πορτογαλίδα υπεραιωνόβια
2011 – Τζον Όσμπορν, πολιτικός από το Μοντσερράτ
2012 – Λάρι Ράινχαρτ, Αμερικανός κιθαρίστας
2013 – Λαδισλάο Μαζουρκιέβιτς, Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής
2018 – Ευγένιος Γκέραρντ, Ολλανδός προπονητής ποδοσφαίρου
2019 – Τζιν Όκερλαντ, Αμερικανός δημοσιογράφος και αθλητικός σχολιαστής