Εορτολόγιο: Μεθόδιος. Έκτορας.
20 Ιουνίου: Κυριακή της Πεντηκοστής – «Τη αυτή ημέρα, Κυριακή ογδόη από του Πάσχα, την αγίαν Πεντηκοστήν εορτάζομεν.
Πνοή βιαία γλωσσοπυρσεύτως νέμει, Χριστός το θείον Πνεύμα τοις Αποστόλοις. Εκκέχυται μεγάλω ενί ήματι Πνεύμ’ αλιεύσι. Ταις των αγίων Αποστόλων πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός ημών, ελέησον ημάς. Αμήν»
Μετά την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, οι Απόστολοι και οι υπόλοιποι μαθητές του, καθώς και οι γυναίκες που από την αρχή τον είχαν ακολουθήσει, η Παναγία Παρθένος Μαρία η Μητέρα του, περίπου 120 άτομα, γύρισαν στο όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ και, μπαίνοντας στο υπερώο, δηλαδή στον πάνω όροφο του σπιτιού εκεί, περίμεναν με προσευχή την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με την υπόσχεση του Σωτήρα Χριστού. Στο μεταξύ εκεί, εξέλεξαν και τον Ματθία και τον συναρίθμησαν με τους ένδεκα Αποστόλους.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Τότε αυτοί πληρωθέντες από το Πνεύμα το Άγιο, άρχισαν να κηρύττουν και να καλούν τους ανθρώπους να βαπτισθούν και να λάβουν κι αυτοί την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ό,τι είχαν ακούσει και ζήσει κοντά στο Χριστό και δεν το είχαν τότε κατανοήσει, τώρα εν Αγίω Πνεύματι το γνώρισαν και το επαγγέλλονται στο λαό.
Τώρα γνωρίζουν ποια είναι η προοπτική της καινής ζωής και που πρέπει να οδηγήσουν το λαό, γι’ αυτό και τους πρώτους τρεις χιλιάδες που βαπτίστηκαν, τους οδηγούν στο Δείπνο της Ζωής, την Τράπεζα της Θείας Ευχαριστίας, όπου στο εξής θα βρίσκεται συναγμένη η Εκκλησία ως σώμα Χριστού, θα τρέφεται με το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου και θα συμμετέχει έτσι στην αιώνια ζωή της Βασιλείας του Θεού.
Με την Πεντηκοστή δεν γεννήθηκε η Εκκλησία ως απλός θεσμός, αλλά ως συνεχής παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, και γι’ αυτό η Πεντηκοστή δεν είναι ένα γεγονός που συνέβη μια φορά κάποτε, αλλά είναι η ζωή της Εκκλησίας, ως αδιάκοπη κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.
Η Πεντηκοστή, αποτελεί τη γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας.
Ἀπολυτίκιον
Ήχος πλ. δ’.
Εὐλογητὸς εἶ Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ πανσόφους, τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας, καταπέμψας αὐτοῖς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, καὶ δι’ αὐτῶν, τὴν οἰκουμένην σαγηνεύσας· φιλάνθρωπε, δόξα σοι.
Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ΄.
Ὅτε καταβὰς τὰς γλώσσας συνέχεε, διεμέριζεν ἔθνη ὁ Ὕψιστος· ὅτε τοῦ πυρὸς τὰς γλώσσας διένειμεν, εἰς ἑνότητα πάντας ἐκάλεσε· καὶ συμφώνως δοξάζομεν, τὸ πανάγιον Πνεῦμα.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
451 Η «Μάχη των Εθνών» στα Καταλανικά πεδία της Γαλατίας. Ρωμαίοι και Βησιγότθοι αντιμετωπίζουν τους Ούννους του Αττίλα και τους νικούν.
1597 πέθανε ο δανός θαλασσοπόρος, Βίλεμ Μπάρεντς
1605 Ο Ψευδοδημήτριος Α’ εισέρχεται θριαμβευτικά στη Μόσχα.
1819 Το αμερικανικό σκάφος Σαβάνα φτάνει στο λιμάνι του Λίβερπουλ. Πρόκειται για το πρώτο ατμοκίνητο σκάφος, που διασχίζει τον Ατλαντικό.
1824 Ο ενωμένος τουρκοαιγυπτιακός στόλος φτάνει στα Ψαρά. Αμέσως αρχίζουν οι προσπάθειες απόβασης, οι οποίες είναι ανεπιτυχείς. Όλες οι τουρκικές επιθέσεις αποκρούονται χάρη στην ανδρεία που επιδεικνύουν οι υπερασπιστές του νησιού. Την επόμενη μέρα όμως οι Τούρκοι θα καταλάβουν τα Ψαρά και θα προχωρήσουν σε ολοκληρωτική σφαγή των κατοίκων τους. Από τους 30.000 κατοίκους του νησιού, οι 18.000 θα θανατωθούν ή θα πωληθούν ως σκλάβοι. Από τα περίπου 100 πλοία των Ψαριανών, μόνο 16 διασώθηκαν, καθώς και 7 πυρπολικά με τον Κανάρη.
1837 Η πριγκίπισσα Αλεξαντρίνα στέφεται βασίλισσα της Μ. Βρετανίας ως Βικτώρια, σηματοδοτώντας την εποχή που ονομάστηκε Βικτωριανή. Μόλις είκοσι επτά ημέρες μετά την ενηλικίωσή της, ο θείος της, Βασιλιάς Γουλιέλμος Δ’, πεθαίνει και εκείνη καλείται να αναλάβει την ανώτατη αρχή της Αυτοκρατορίας.
1840 Ο Σάμουελ Μορς κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο.
1870 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ζιλ Ντε Γκονκούρ, από τον οποίο (και τον αδερφό του) πήρε το όνομά του το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της χώρας.
1889 Γεννήθηκε ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Έλληνας αστρονόμος με καριέρα στη Νότιο Αφρική. Ένας κρατήρας της Σελήνης φέρει το όνομά του.
1900 Οι Κινέζοι Εθνικιστές ξεκινούν την Επανάσταση των Μπόξερ, η οποία θα στραφεί εναντίον των Δυτικών.
1903 Καταγγέλλεται στην ελληνική Βουλή η σύμβαση του μονοπωλίου σταφίδας. Συλλαλητήρια στις σταφιδοπαραγωγικές περιοχές. Παραιτείται η κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη και καταρτίζεται καινούργια υπό τον Δημήτριο Ράλλη.
1910 Στο Μεξικό, ο Πρόεδρος Πορφύριο Ντίαζ κηρύσσει στρατιωτικό νόμο.\
1919 Στο Πουέρτο Ρίκο 150 άτομα χάνουν τη ζωή τους από φωτιά που ξεσπάει στο Θέατρο Γιάγκες.
1933 Πεθαίνει η Γερμανίδα κομμουνίστρια Κλάρα Τσέτκιν, ηγετική μορφή του διεθνούς γυναικείου και επαναστατικού κινήματος.
1942 Ο Κάζιμιερζ Πιετσόφσκι και άλλοι τρεις καταφέρνουν να αποδράσουν από το στρατόπεδο του Άουσβιτς ντυμένοι στρατιώτες των SS
1944 Ιδρύεται η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).
1959 Μοναδικό στην Ελλάδα σπήλαιο σταλακτιτών ανακαλύπτεται στη Χαλκιδική
1963 ΗΠΑ και ΕΣΣΔ θεσπίζουν το «κόκκινο τηλέφωνο» μετά την κρίση με τους πυραύλους στην Κούβα
1975 Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία
1978 Στις 23:04 σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη. Ο σεισμός έχει επίκεντρο 35 χλμ. Α-ΒΑ της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των λιμνών Αγίου Βασιλείου και Βόλβης. Διαρκεί 15 δευτερόλεπτα και προκαλεί πολλές ζημιές στην πόλη με αποκορύφωμα την κατάρρευση μιας οκταώροφης πολυκατοικίας στην Πλατεία Ιπποδρομίου. Ο σεισμός θα αφήσει πίσω του 49 νεκρούς (29 στην κατάρρευση της πολυκατοικίας) και μια φοβισμένη πόλη.
1990 Νεκρός σε μία στάνη στα Σκούρτα Βοιωτίας βρίσκεται ο 17χρονος Τσιγγάνος ποδοσφαιριστής του Κεραυνού Αγίας Βαρβάρας Γιάννης Τσατσάνης “Μαρσελίνο”. Είχε απαχθεί στις 18 Μαρτίου και είχαν ζητηθεί λύτρα 150 εκατομμυρίων δραχμών από τον πατέρα του. Δύο μέρες αργότερα, στις 22/6, θα αποκαλυφθεί ότι οι απαγωγείς δολοφόνησαν τον νεαρό επειδή είχε δει τα πρόσωπά τους. Δύο από αυτούς θα καταδικαστούν σε θάνατο στις 19/12/1991.
1991 Στη Γερμανία, οι βουλευτές επιλέγουν το Βερολίνο για έδρα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και της Βουλής αντί της Βόννης
1992 Οι ηγέτες της Τσεχίας και της Σλοβακίας συμφωνούν στη διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας σε δύο ανεξάρτητα κράτη.
2001 Ο Περβέζ Μουσάραφ γίνεται Πρόεδρος του Πακιστάν