Εορτολόγιο: Γενοβέφα, Γενεβιέβη.
3 Ιανουαρίου: Εύρεσις των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Εφραίμ – Η εύρεση των μαρτυρικών λειψάνων του Αγίου Εφραίμ έγινε στις 3 Ιανουαρίου 1950 μ.Χ.
Ο Άγιος Εφραίμ, κατά κόσμο Κωνσταντίνος Μόρφης, γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 14 Σεπτεμβρίου 1384 μ.Χ. σε ειδυλλιακή τοποθεσία , κοντά στον Ληθαίο ποταμό.
Έμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία μαζί με τα άλλα εφτά αδέλφια του, τη δε φροντίδα τους, μετά τον Θεό, ανέλαβε η ευσεβής μητέρα του. Σε ηλικία 14 ετών, για να αποφύγει τον εξισλαμισμό και τα γενιτσαρικά σώματα, εισήλθε στην ακμάζουσα τότε σταυροπηγιακή Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου του όρους των Άμωμων (Καθαρών) της Αττικής.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο Άγιος Εφραίμ ακολούθησε με ένθεο ζήλο τον Χριστό, και διέπρεψε με την λαμπρότητα της ζωής του και τους πόνους της αθλήσεως του στο ορός των Άμωμων Αττικής (Περιοχή Νέας Μάκρης). Αξιώθηκε ακόμα να λάβει το μέγα Μυστήριο της Ιεροσύνης και το χάρισμα να υπηρετεί το άγιο θυσιαστήριο, σαν άγγελος Θεού, με φόβο Θεού και πολλή κατάνυξη.
Το 1416 μ.Χ. οι Τούρκοι εισέβαλαν και λεηλάτησαν την Αττική και ανάγκασαν το Δούκα των Αθηνών να δηλώσει υποταγή στο Σουλτάνο. Το 1424 μ.Χ. οι Τούρκοι εισέβαλαν βιαίως στη Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έσφαξαν όλους τους Πατέρες της Μονής. Ο Άγιος απουσίαζε στη σπηλιά του πάνω στο βουνό για προσευχή και μόλις επέστρεψε αντίκρισε έντρομος τα πτώματα των Πατέρων. Αφού τους έθαψε, ακολούθως θρήνησε γοερώς.
Τον επόμενο χρόνο, την 14η Σεπτεμβρίου 1425 μ.Χ., επανήλθαν οι βάρβαροι και βρήκαν τον Άγιο. Τον συνέλαβαν και άρχισαν τα μαρτύρια του, που τελείωσαν στις 5 Μαΐου 1426 μ.Χ. ήμερα Τρίτη και ώρα 9 το πρωί. Τον κρέμασαν ανάποδα σ’ ένα δένδρο, που σώζεται ακόμα, τον κάρφωσαν στα πόδια και το κεφάλι, και τέλος το καταπληγωμένο και μαρτυρικό σώμα του το διαπέρασαν με αναμμένο ξύλο και έτσι παρέδωσε την αγία του ψυχή στον στεφανοδότη Χριστό.
Μετά από μισή χιλιετία ευδόκησε ο φιλάνθρωπος Θεός και φανερώθηκαν, ύστερα από πολλές εμφανίσεις του ιδίου του Αγίου Εφραίμ και πολλών άλλων θαυμαστών γεγονότων, όλα όσα σήμερα γνωρίζουμε, τα οποία επιβεβαιώθηκαν με την εύρεση των μαρτυρικών και χαριτόβρυτων λειψάνων του Αγίου στις 3 Ιανουαρίου 1950 μ.Χ.
Ο Άγιος Εφραίμ γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο, στις 3 Ιανουαρίου η εύρεση των τιμίων λειψάνων του, και στις 5 Μαΐου το μαρτυρικό του τέλος.
Στα Τρίκαλα πανηγυρίζεται από τον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου, απέναντι του οποίου, κατά παράδοση, υπήρχε το πατρικό του σπίτι.
Το 2011 μ.Χ. το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης με την υπ’ αριθμ. 217/2-3-2011 Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη κατέταξε τον Όσιο Εφραίμ στο επίσημο ορθόδοξο εορτολόγιο.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
Από τις σφαγές των Τούρκων στην ανεύρεση του ιερού σκηνώματος του Αγίου
Η Μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια. Πολλοί μοναχοί και ιερείς έμειναν εκεί και προσευχήθηκαν στον Κύριο. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έγιναν μεγάλες και βάρβαρες σφαγές, όπου ξεκληρίστηκε το μοναστήρι.
Το 1945 μ.Χ. η μοναχή τότε Μακαρία πήγε στα ερείπια της αρχαίας μονής του Ευαγγελισμού, άλλοτε ονομαζόμενης ως Σταυροπηγιακής, του Όρους Αμωμών, στις βορειοανατολικές υπώρειες του Πεντελικού. Απο θεία παρόρμηση, διαμόρφωσε ένα κελάκι εκεί και άρχιζε να καθαρίζει τα ερείπια του παλαιού Ναού για να τον ανακατασκευάσει. Εκεί πολλές φορές διαλογιζόταν ότι σε εκείνα τα χώματα είχαν ζήσει κατά την πάροδο των αιώνων μοναχοί και προσευχόταν να γνωρίσει ή να της φανερωθεί κάποιος από αυτούς. Μια φωνή, αρχικά σιγανή αλλά με τον καιρό δυνατότερη στην ψυχή της, της έλεγε: «Σκάψε και θα βρεις αυτό που επιθυμείς», μέχρι τη στιγμή που της είχε φανερωθεί ένα σημείο στο προαύλιο του μοναστηριού.
Έτσι στις 3 Ιανουαρίου 1950 μ.Χ. ανέθεσε σε εργάτη το σκάψιμο του συγκεκριμένου σημείου που της υποδείκνυε η ίδια η ψυχή της. Αν και ο εργάτης ήταν αρνητικός και ήθελε να σκάψει οπουδήποτε αλλού παρά σε αυτό το σημείο, τελικά, μετά από τις εκκλήσεις και τις προσευχές, ο εργάτης πείστηκε και ξεκίνησε να σκάβει. Το σημείο είχε ένα μισογκρεμισμένο τζάκι, τοίχο και πράγματα που καταδείκνυαν ότι εκεί κάποτε υπήρχε κελί κάποιου μοναχού. Το πρώτο εύρημα, ένα κεφάλι. Μάλιστα, ο χώρος ανέδυε μια ευωδιά.
«Γονάτισα με ευλάβεια και ασπάστηκα το σκήνωμα του Αγίου και αισθάνθηκα βαθιά την έκταση του μαρτυρίου του. Η ψυχή μου γέμισε από αγαλλίαση, απέκτησα μεγάλο θησαυρό, και παίρνοντας το χώμα με προσοχή έβλεπα την αρμονία του σκηνώματός του, που, αν και τόσους αιώνες μέσα στη γη, δεν είχε αλλοιωθεί», έγραψε η ηγουμένη Μακαρία περιγράφοντας τα όσα συνταρακτικά τής συνέβησαν.
Με προσοχή , η Ηγουμένη Μακαρία έβγαλε όλο το σκήνωμα και το τοποθέτησε σε μία θυρίδα που ήταν πάνω από τον τάφο. Ήταν φανερό ότι επρόκειτο για κληρικό καθώς το ράσο του είχε παραμείνει άθικτο.
Το βράδυ, διαβάζοντας τον εσπερινό, η Ηγουμένη άκουσε βήματα. Ο ήχος ερχόταν από τον τάφο, αντηχώντας έως την πόρτα της εκκλησίας. Εκεί τον πρωτοαντίκρισε. Ήταν ψηλός με μάτια μικρά στρογγυλά, με μακριά μαύρα γένια που έφταναν στο λαιμό, ντυμένος με τη μοναχική αμφίεση. Στο ένα χέρι είχε μία φλόγα και με το άλλο ευλογούσε. Ζήτησε να τον βγάλουν από αυτήν τη θυρίδα που τον είχαν. Την επόμενη κιόλας μέρα η Ηγουμένη καθάρισε τα οστά και τα τοποθέτησε σε μια θυρίδα στο Ιερό του Ναού.
Το ίδιο βράδυ ο Άγιος φανερώθηκε στον ύπνο της, την ευχαρίστησε και της φανέρωσε και το όνομά του: Εφραίμ. Το λείψανο του Αγίου Εφραίμ φυλάσσεται εκεί από τότε και καθημερινά εκατοντάδες πιστών το επισκέπτονται ζητώντας από τον Άγιο την ευλογία και τη βοήθειά του. Ο Άγιος με τη χάρη του Θεού έχει κάνει χιλιάδες θαύματα. Στον περίβολο της Μονής, και προστατευμένη από κτίσμα που κτίστηκε γύρω της, υπάρχει η μουριά πάνω στην οποία ο Άγιος Εφραίμ άφησε την τελευταία του πνοή.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Ἐν ὄρει τῶν Ἀμώμων ὥσπερ ἥλιος ἔλαμψας, καί μαρτυρικῶς, θεοφόρε, πρός Θεόν ἐξεδήμησας, βαρβάρων ὑποστάς ἐπιδρομάς, Ἐφραίμ Μεγαλομάρτυς τοῦ Χριστοῦ· διά τοῦτο ἀναβλύζεις χάριν ἀεί, τοῖς εὐλαβῶς βοῶσι· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σέ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1521 – Ο Πάπας Λέων Ι΄ αφορίζει τον Μαρτίνο Λούθηρο με την παπική βούλα Decet Romanum Pontificem.
1749 – Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Berlingske, της παλαιότερης συνεχώς λειτουργούσας εφημερίδας της Δανίας.
1777 – Ο Αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Ουάσινγκτον νικά τους Βρετανούς στη μάχη του Πρίνστον.
1815 – Η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία σχηματίζουν μυστική αμυντική συμμαχία κατά της Πρωσίας και της Ρωσίας.
1833 – Το Ηνωμένο Βασίλειο διεκδικεί την κυριαρχία επί των Νήσων Φώκλαντ.
1861 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Το Ντέλαγουερ ψηφίζει κατά της απόσχισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
1868 – Μεταρρύθμιση Μεϊτζί: Καταργείται το σογκουνάτο Τοκουγκάβα.
1870 – Αρχίζει η κατασκευή της Γέφυρας του Μπρούκλιν.
1888 – Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το διαμέτρου 91 εκ. τηλεσκόπιο Τζέιμς Λικ του αστεροσκοπείου Λικ. Εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο διοπτρικό τηλεσκόπιο στον κόσμο.
1911 – Πολιορκία της Σίντνεϊ Στριτ: Μία ένοπλη μάχη στο Ανατολικό Λονδίνο αφήνει δύο νεκρούς και πυροδοτεί πολιτική διαμάχη για τη συμμετοχή του τότε υπουργού Εσωτερικών Ουίνστον Τσώρτσιλ.
1919 – Στη Σύνοδο Ειρήνης του Παρισιού, ο εμίρης Φαϊζάλ Α΄ του Ιράκ υπογράφει συμφωνία με τον σιωνιστή ηγέτη Χάιμ Βάιζμαν για τη δημιουργία εβραϊκής πατρίδας στην Παλαιστίνη.
1925 – Ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει δικτατορικές εξουσίες στην Ιταλία.
1932 – Κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος στην Ονδούρα για να σταματήσει εξέγερση εργατών στις μπανανοφυτείες.
1959 – Η Αλάσκα γίνεται η 49η Πολιτεία των Η.Π.Α.
1961 – Ψυχρός Πόλεμος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα λόγω της εθνικοποίησης από την τελευταία των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων.
1962 – Ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄ αφορίζει τον Φιντέλ Κάστρο.
1990 – Ο πρώην ηγέτης του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα παραδίδεται στις αμερικανικές δυνάμεις.
1992 – Πραγματοποιείται συνάντηση διπλωματών από την Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συζητούν τη μη χρήση της ονομασίας «Μακεδονία», των συμβόλων, αλλά και την παύση της προπαγάνδας από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
1993 – Ο Τζορτζ Μπους (πρεσβύτερος) και ο Μπορίς Γιέλτσιν υπογράφουν στη Μόσχα τη δεύτερη Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών Όπλων START.
2002 – Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση: Οι ισραηλινές δυνάμεις καταλαμβάνουν παλαιστινιακό φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, βρίσκοντας 50 τόνους όπλων.
2004 – Η πτήση 604 της Flash Airlines συντρίβεται στην Ερυθρά Θάλασσα, με απολογισμό 148 νεκρούς, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο θανατηφόρα αεροπορικά ατυχήματα στην ιστορία της Αιγύπτου.
2015 – Μαχητές της Μπόκο Χαράμ ισοπεδώνουν ολόκληρη την πόλη Μπάγκα στη βορειοανατολική Νιγηρία, ξεκινώντας σφαγές.
2016 – Ξεσπούν ταραχές εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.
Γεννήσεις
106 π.Χ. – Μάρκος Τύλλιος Κικέρων, Ρωμαίος πολιτικός και φιλόσοφος
1196 – Τσουτσιμικάντο, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας
1509 – Ιωάννης Αλβάνης, Ιταλός καρδινάλιος
1748 – Ζαν-Μαρί-Ζοζέφ Κουτέλ, Γάλλος μηχανικός
1819 – Τσαρλς Πιάτσι Σμάυθ, Ιταλός αστρονόμος
1883 – Κλέμεντ Άττλη, Άγγλος πολιτικός
1887 – Άουγκουστ Μάκε, Γερμανός ζωγράφος
1892 – Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, Βρετανός συγγραφέας
1893 – Πιερ Ντριε Λα Ροσέλ, Γάλλος συγγραφέας
1907 – Ρέι Μιλάντ, Ουαλός ηθοποιός
1917 – Άλμπερτ Μολ, Ολλανδός συγγραφέας και ηθοποιός
1919 – Χέρμπι Νίκολς, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας
1926 – Τζορτζ Μάρτιν, Άγγλος παραγωγός
1929 – Σέρτζιο Λεόνε, Ιταλός σκηνοθέτης
1935 – Τζιοβάννι Λαγιόλο, Ιταλός καρδινάλιος
1938 – Βασίλειος Ξύδης, Έλληνας πολιτικός και στρατιωτικός
1939 – Νίκος Αλέφαντος, Έλληνας προπονητής ποδοσφαίρου
1942 – Λάσλο Σόλιομ, Ούγγρος πολιτικός
1943 – Μουλούντ Χαμρούς, Αλγερινός πολιτικός
1946 – Μιχάλης Κρητικόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1946 – Τζον Πωλ Τζόουνς, Άγγλος μπασίστας (Led Zeppelin)
1951 – Ρόσα Μοντέρο, Ισπανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας
1952 – Τζιμ Ρος, Αμερικανός σχολιαστής πάλης
1956 – Μελ Γκίμπσον, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης
1957 – Γιάννης Ε. Διακογιάννης, Έλληνας αθλητικογράφος
1959 – Φιόντορ Γιουρτσίχιν, Ρώσος κοσμοναύτης
1969 – Μίχαελ Σουμάχερ, Γερμανός οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων
1976 – Άγγελος Μπασινάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1977 – Μαγιούμι Ιιζούκα, Γιαπωνέζα ηθοποιός
1978 – Δήμητρα Καλέντζου, Ελληνίδα καλαθοσφαιρίστρια
1978 – Λίγια Κεμπεντέ, μοντέλο από την Αιθιοπία
1980 – Παναγιώτης Ραφαηλίδης, Έλληνας τραγουδιστής
1985 – Λίνας Κλέιζα, Λιθουανός καλαθοσφαιριστής
2003 – Γκρέτα Τούνμπεργκ, Σουηδή ακτιβίστρια
Θάνατοι
236 – Πάπας Ανθηρός
898 – Εύδης Α΄, βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας
1322 – Φίλιππος Ε΄, βασιλιάς της Γαλλίας
1437 – Αικατερίνη της Γαλλίας (1401-1437), βασίλισσα της Αγγλίας
1907 – Ρέι Μιλάντ, Ουαλός ηθοποιός
1911 – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Έλληνας συγγραφέας
1923 – Γιάροσλαβ Χάσεκ, Τσέχος συγγραφέας
1931 – Ζοζέφ Ζοφρ, Γάλλος στρατηγός
1933 – Βίλχελμ Κούνο, Γερμανός πολιτικός
1951 – Γεώργιος Δροσίνης, Έλληνας συγγραφέας
1956 – Δημήτριος Βέργος, Έλληνας αθλητής
1956 – Γιόζεφ Βιρτ, Γερμανός πολιτικός
1958 – Τζαφέρ Ταγιάρ, Τούρκος στρατιωτικός
1963 – Θεμιστοκλής Χρυσοβέργης, Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός
1964 – Μήτσος Μυράτ, Έλληνας ηθοποιός
1967 – Τζακ Ρούμπι, Αμερικανός δολοφόνος του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ
1969 – Τζαβαλάς Καρούσος, Έλληνας ηθοποιός
1969 – Ιωάννης Ε. Φωκάς, Έλληνας αστρονόμος
1979 – Κόνραντ Χίλτον, Αμερικανός ξενοδόχος
1981 – Αλίκη του Αθλόουν, Αγγλίδα πριγκίπισσα
1988 – Ουίλιαμ Κάγκνεϊ, Αμερικανός ηθοποιός
1991 – Κλεάνθης Μαρόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1992 – Τζούντιθ Άντερσον, Αυστραλή ηθοποιός
2005 – Γουίλ Έισνερ, Αμερικανός σχεδιαστής κόμικ
2006 – Μπιλ Σκέιτ, πολιτικός από την Παπούα Νέα Γουινέα
2007 – Πάεκ Ναμ Σουν, Βορειοκορεάτης πολιτικός
2010 – Τάκης Μίχαλος, Έλληνας υδατοσφαιριστής
2010 – Μέρι Ντέιλι, Αμερικανίδα θεολόγος και φεμινίστρια
2022- Κοσμάς Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας