Εορτολόγιο: Αϊδανός. Φιλέορτος.
31 Άυγούστου: Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου – Η ανακομιδή της τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου, άλλοι λένε ότι έγινε από το βασιλιά Αρκάδιο και άλλοι από το γιο του Θεοδόσιο τον Β’.
Η μεταφορά έγινε από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και την τοποθέτησαν σε μια χρυσή θήκη, που ονομάσθηκε αγία Σωρός. Όταν πέρασαν 410 χρόνια, ο βασιλιάς Λέων ο Σοφός άνοιξε την αγία αυτή Σωρό για τη βασίλισσα σύζυγο του Ζωή, που την διακατείχε πνεύμα ακάθαρτο. Όταν λοιπόν άνοιξε την αγία Σωρό, βρήκε την τίμια Ζώνη της Θεοτόκου να ακτινοβολεί υπερφυσικά. Και είχε μια χρυσή βούλα, που φανέρωνε το χρόνο και την ήμερα που μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Αφού λοιπόν την προσκύνησαν, ο Πατριάρχης άπλωσε την τιμία Ζώνη επάνω στη βασίλισσα, και αμέσως αυτή ελευθερώθηκε από το δαιμόνιο. Όποτε όλοι δόξασαν το Σωτήρα Χριστό και ευχαρίστησαν την πανάχραντη Μητέρα Του, η οποία είναι για τους πιστούς φρουρός, φύλαξ, προστάτις, καταφυγή, βοηθός, σκέπη, σε κάθε καιρό και τόπο, ήμερα και νύκτα.
Στη συνέχεια η Αγία Ζώνη τεμαχίστηκε και τεμάχιά της μεταφέρθηκαν σε διάφορους ναούς της Κωνσταντινούπολης. Μετά την άλωση της Πόλης από τούς Σταυροφόρους το 1204 μ.Χ., κάποια τεμάχια αρπάχτηκαν από τους βάρβαρους και απολίτιστους κατακτητές και μεταφέρθηκαν στη Δύση. Ένα μέρος όμως διασώθηκε και παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη και μετά την απελευθέρωση της Πόλης από τον Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο. Φυλασσόταν στον ιερό ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών. Η τελευταία αναφορά για το άγιο λείψανο είναι ενός ανώνυμου Ρώσου προσκυνητή στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του 1424 και 1453 μ.Χ.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τούς Τούρκους το 1453 μ.Χ., είναι άγνωστο τι απέγινε το υπόλοιπο μέρος της Αγίας Ζώνης στη συνέχεια. Έτσι το μοναδικό σωζόμενο τμήμα είναι αυτό που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου· με εξαιρετικά περιπετειώδη τρόπο έφτασε εκεί.
Ο Άγιος Κωνσταντίνος είχε κατασκευάσει έναν χρυσό σταυρό για να τον προστατεύει στις εκστρατείες. Στη μέση του σταυρού είχε τοποθετηθεί τεμάχιο Τιμίου Ξύλου· ο σταυρός έφερε επίσης θήκες με άγια λείψανα Μαρτύρων, και ένα τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης. Όλοι οι βυζαντινοί αυτοκράτορες έπαιρναν αυτόν τον σταυρό στις εκστρατείες. Το ίδιο έπραξε και ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Β Ἄγγελος (1185-1195) σε μία εκστρατεία εναντίον του ηγεμόνα των Βουλγάρων Ασάν. Νικήθηκε όμως και μέσα στον πανικό ένας ιερέας τον πέταξε στο ποτάμι για να μην τον βεβηλώσουν οι εχθροί. Μετά από μερικές μέρες όμως οι Βούλγαροι τον βρήκαν· έτσι πέρασε στα χέρια του Ασάν.
Οι Βούλγαροι ηγεμόνες μιμούμενοι τούς Βυζαντινούς αυτοκράτορες έπαιρναν μαζί τους στις εκστρατείες το σταυρό. Σε μία μάχη όμως εναντίον των Σέρβων ο βουλγαρικός στρατός νικήθηκε από τον Σέρβο ηγεμόνα Λάζαρο (1371-1389). Ο Λάζαρος αργότερα δώρισε το σταυρό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μαζί με το τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης.
Οι Άγιοι Πατέρες της Ιεράς Μονής διασώζουν και μία παράδοση σύμφωνα με την οποία η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου αφιερώθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ Καντακουζηνό (1341-1354), ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε από το αξίωμα, εκάρη μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ και μόνασε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.
Τα θαύματα που πραγματοποίησε και πραγματοποιεί η Τιμία Ζώνη είναι πολλά. Βοηθά ειδικά τις στείρες γυναίκες να αποκτήσουν παιδί. Αν ζητήσουν με ευλάβεια τη βοήθειά της Παναγίας, τούς δίδεται τεμάχιο κορδέλας που έχει ευλογηθεί στην λειψανοθήκη της Αγίας Ζώνης· αν έχουν πίστη, καθίστανται έγκυες.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Θεοτόκε ἀειπάρθενε, τῶν ἀνθρώπων ἡ σκέπη, Ἐσθῆτα καὶ Zώνην τοῦ ἀχράντου σου σώματος, κραταιὰν τῇ πόλει σου περιβολὴν ἐδωρήσω, τῷ ἀσπόρῳ τόκῳ σου ἄφθαρτα διαμείναντα, ἐπὶ σοὶ γὰρ καὶ φύσις καινοτομεῖται καὶ χρόνος, διὸ δυσωποῦμέν σε, εἰρήνην τῇ πολιτείᾳ σου δώρησαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος.
Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τὴν ἐν πρεσβείαις.
Τὴν θεοδόχον γαστέρα σου Θεοτόκε, περιλαβοῦσα ἡ Zώνη σου ἡ τιμία, κράτος τῇ πόλει σου ἀπροσμάχητον, καὶ θησαυρὸς ὑπάρχει, τῶν ἀγαθῶν ἀνέκλειπτος, ἡ μόνη τεκοῦσα ἀειπάρθενος.
Ὁ Οἶκος
Τὶς γηγενῶν τὰ σὰ μεγαλεῖα διηγήσεται λόγος; ποία γλῶσσα βροτῶν; νοῦς γὰρ οὐδὲ οὐράνιος, ἀλλ’ ἡ τεκοῦσα τῆς συμπαθείας τὸ ἀμέτρητον πέλαγος, δέξαι καὶ νῦν ἐξ ἀκάρπων χειλέων τὰ ᾄσματα, καὶ δίδου μοι θείαν χάριν, εὐφημῆσαι τὴν σὴν Ζώνην Δέσποινα, δι’ ἧς κόσμος ἀγάλλεται, σὺν Ἀγγέλοις ὑμνῶν σου τὰ θαύματα, ἡ μόνη τεκοῦσα ἀειπάρθενος.
Κάθισμα
Ἦχος α’. Τὸν τάφον σου Σωτὴρ.
Τὴν Ζώνην τὴν σεπτήν, τοῦ ἀχράντου σου σκήνους, ὑμνοῦμεν οἱ πιστοί, Παναγία Παρθένε, ἐξ ἧς ἀρυόμεθα νοσημάτων τὴν ἴασιν, καὶ κραυγάζομεν· Μῆτερ Θεοῦ τοῦ Ὑψίστου, σὺ ἡ λύτρωσις, τῶν σὲ τιμώντων ὑπάρχεις, Μαρία Θεόκλητε.
Έτερον Κάθισμα
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Τῆς τιμίας Ζώνης σου τῇ καταθέσει, ἑορτάζει σήμερον, ὁ σὸς πανύμνητε λαός, καὶ ἐκτενῶς ἀνακράζει σοι· Χαῖρε Παρθένε, Χριστιανῶν τὸ καύχημα.
Έτερον Κάθισμα
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Τὰ καταθέσια τῆς σῆς θείας Ζώνης, ἡ Ἐκκλησία σου φαιδρῶς ἑορτάζει, καὶ ἐκτενῶς κραυγάζει σοι Παρθένε Ἁγνή· Ἅπαντας περίσῳζε, τῆς ἐχθρῶν δυναστείας· θραῦσον τὰ φρυάγματα, τῶν ἀθέων βαρβάρων, καὶ τὴν ἡμῶν κυβέρνησον ζωήν, πράττειν Κυρίου τὰ θεῖα θελήματα.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1056 – Μετά από ξαφνική ασθένεια, η Βυζαντινή αυτοκράτειρα Θεοδώρα πεθαίνει άτεκνη, δίνοντας έτσι τέλος στη δυναστεία των Μακεδόνων.
1422 – Ο βασιλιάς Ερρίκος Ε΄ της Αγγλίας πεθαίνει από δυσεντερία ενώ βρίσκεται στη Γαλλία. Ο γιος του, Ερρίκος ΣΤ’, γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας σε ηλικία 9 μηνών.
1788 – Ο Λάμπρος Κατσώνης νικά τον οθωμανικό στόλο κοντά στην Κάρπαθο.
1813 – Στο τελικό στάδιο του Πολέμου της Ιβηρικής Χερσονήσου, τα βρετανικά και πορτογαλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το σημερινό Σαν Σεμπαστιάν, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή της πόλης.
1876 – Καθαιρείται ο Οθωμανός σουλτάνος Μουράτ Ε΄ και τον διαδέχεται ο αδελφός του, Αμπντούλ Χαμίτ Β΄.
1886 – Σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ πλήττει τη νοτιοανατολική Νότια Καρολίνα, προκαλώντας τον θάνατο 60 ανθρώπων και εκτιμώμενες ζημιές ύψους 5-6 εκατομμυρίων δολαρίων.
1888 – Δολοφονείται η Μαίρη Αν Νίκολς. Είναι η πρώτη από τα επιβεβαιωμένα θύματα του Τζακ του Αντεροβγάλτη.
1895 – Ο Γερμανός κόμης Φερδινάνδος φον Ζέπελιν κατοχυρώνει το αερόπλοιο.
1897 – Ο Τόμας Έντισον κατοχυρώνει το κινητοσκόπιο, τον πρώτο κινηματογραφικό προβολέα.
1907 – Η Αγγλία και η Ρωσία υπογράφουν στην Αγία Πετρούπολη συμφωνία με την οποία σχηματίζεται η συμμαχία της Τριπλής Αντάντ.
1928 – Κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο η Όπερα της Πεντάρας.
1957 – Η Μαλαισία αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1959 – Ιδρύεται ανεξάρτητη πατρίδα από την ΕΤΑ, βασισμένη στις μαρξιστικές αρχές στις βόρειες επαρχίες της Ισπανίας.
1961 – Παραδίδεται στον υπουργό Συγκοινωνιών ο πρώτος ελληνικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
1961 – Ψηφίζεται το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται η συμμετοχή της Ελλάδας στον Ο.Ο.Σ.Α.
1962 – Τα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο γίνονται ανεξάρτητο κράτος.
1968 – Σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχει αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωη τους 12.000 άτομα στο βορειανατολικό Ιράν.
1971 – Ο Ντέιβ Σκοτ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που οδηγεί αυτοκίνητο στη Σελήνη.
1980 – Ιδρύεται το εργατικό συνδικάτο Αλληλεγγύη στην Πολωνία.
1986 – Σε μετωπική σύγκρουση του σοβιετικού επιβατηγού πλοίου “Ναύαρχος Ναχίμοφ” με το φορτηγό “Πιοτρ Βάσεφ” στη Μαύρη Θάλασσα χάνουν τη ζωή τους 423 άνθρωποι (1η Σεπτεμβρίου ώρα Ρωσίας).
1991 – Η Κιργισία κηρύττει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
1992 – Τερματίζεται η μαρξιστική διακυβέρνηση στο Κονγκό (Μπραζαβίλ). Πρόεδρος ορκίζεται ο Πασκάλ Λιζούμπα.
1994 – Ο ΙRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) κηρύττει κατάπαυση του πυρός για πρώτη φορά στα 25 χρόνια ζωής του.
1994 – Αποσύρονται από τη Γερμανία, έπειτα από 50 χρόνια, τα τελευταία ρωσικά στρατεύματα.
1995 – Από συντριβή αεροσκάφους τύπου Αντόνοφ της κρατικής εταιρείας του Μαλί, πάνω σε τοίχο κτιρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, σκοτώνονται και οι 6 αξιωματικοί του Μαλί που επιβαίνουν σ’ αυτό (προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” εξαιτίας απώλειας καυσίμων).
1999 – Υπογράφεται συμφωνία εκεχειρίας στη Λουσάκα από τους αντάρτες στο Κονγκό (θα εγκατασταθεί δύναμη του ΟΗΕ στη χώρα αφού αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα της Ουγκάντας, Ζιμπάμπουε, Ρουάντας, Αγκόλας και Ναμίμπιας).
1999 – Από συντριβή αεροσκάφους Μπόινγκ στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, σκοτώνονται 80 από τους 103 επιβάτες (η χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της Αργεντινής).
1999 – Ο νεότερος γκραντ μάστερ στο σκάκι στον κόσμο γίνεται ο Βρετανός Ντέιβιντ Χάουελ, 8, που καταφέρνει να νικήσει το Βρετανό πρωταθλητή κόσμου.
2002 – Τίθεται σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος Κύπρου-Ελλάδος.
2004 – Πραγματοποιείται με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση αστραγάλου στην Ευρώπη από τον Ιταλό χειρουργό Σάντρο Τζανίνι στο ραλίστα Σιλβάνο Μπόρντον.
2005 – Από πανικό σε γέφυρα στη Βαγδάτη χάνουν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι.
2006 – Ανευρεθησαν από την αστυνομία του Όσλο οι πίνακες του Έντβαρντ Μούνκ η κραυγή και Μαντοννα που κλάπηκαν από το μουσείο Μουνκ το 2004.
Γεννήσεις
12 – Γάιος Καλιγούλας, Ρωμαίος αυτοκράτορας
161 – Κόμμοδος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
1686 – Κάρολος, δούκας του Μπερί
1834 – Αμίλκαρε Πονκιέλλι, Ιταλός συνθέτης
1853 – Αλεξέι Αλεξέγεβιτς Μπρουσίλοφ, Ρώσος στρατηγός
1870 – Μαρία Μοντεσσόρι, Ιταλίδα ιατρός και παιδαγωγός
1879 – Άλμα Μάλερ, Αυστριακή κοσμική
1880 – Βιλελμίνη, βασίλισσα της Ολλανδίας
1897 – Φρέντρικ Μαρτς, Αμερικανός ηθοποιός
1908 – Ουίλιαμ Σαρογιάν, Αμερικανός συγγραφέας
1939 – Ελευθέριος Ζούρος, Έλληνας βιολόγος
1944 – Αμπουμπακάρ Σομπαρέ, πολιτικός από τη Γουινέα
1947 – Σομτσάι Ουονγκσαουάτ, Ταϊλανδός πολιτικός
1948 – Ρούντολφ Σένκερ, Γερμανός κιθαρίστας (Scorpions)
1949 – Ρίτσαρντ Γκιρ, Αμερικανός ηθοποιός
1954 – Ρομπέρτ Κοτσαριάν, Αρμένιος πολιτικός
1955 – Έντγουϊν Μόουζες, Αμερικανός αθλητής
1960 – Γιώτα Νέγκα, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1967 – Τζην Χόγκλαν, Αμερικανός ντράμερ (Fear Factory)
1970 – Λεωνίδας Βόκολος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1970 – Νίκολα Γκρούεφσκι, πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
1970 – Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας
1972 – Κώστας Κωνσταντινίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1977 – Τζεφ Χάρντι, Αμερικανός παλαιστής
1979 – Μίκι Τζέιμς, Αμερικανίδα παλαίστρια
1982 – Πάτρικ Νούο, Ελβετός τραγουδιστής
1982 – Πέπε Ρέινα, Ισπανός ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
577 – Ιωάννης Γ’ Σχολαστικός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1056 – Θεοδώρα, Βυζαντινή αυτοκράτειρα
1158 – Σάντσο Γ’, βασιλιάς της Καστίλης
1422 – Ερρίκος Ε’, βασιλιάς της Αγγλίας
1528 – Ματίας Γκρύνεβαλντ, Γερμανός ζωγράφος
1795 – Φρανσουά-Αντρέ Ντανικάν Φιλιντόρ, Γάλλος συνθέτης και σκακιστής
1811 – Λουί Αντουάν ντε Μπουγκαινβίλ, Γάλλος στρατιωτικός και εξερευνητής
1847 – Ιωάννης Κωλέττης, Έλληνας πολιτικός
1864 – Φερντινάντ Λασσάλ, Γερμανός νομικός, φιλόσοφος και ακτιβιστής
1867 – Σαρλ Μπωντλαίρ, Γάλλος ποιητής
1924 – Τόντορ Αλεξάντρωφ, Βούλγαρος αγωνιστής
1927 – Αντρανίκ Οζανιάν, Αρμένιος στρατιωτικός
1941 – Μαρίνα Τσβετάγεβα, Ρωσίδα συγγραφέας
1963 – Ζωρζ Μπρακ, Γάλλος ζωγράφος
1969 – Ρόκι Μαρτσιάνο, Αμερικανός πυγμάχος
1973 – Τζον Φορντ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1978 – Λι Γκαρμς, Αμερικανός κινηματογραφιστής
1981 – Νικόλαος Καβαζαράκης, Έλληνας πολιτικός
1986 – Χένρυ Μουρ, Άγγλος γλύπτης
1991 – Σταύρος Κανελλόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1997 – Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας
2005 – Τζόζεφ Ρότμπλατ, Πολωνός φυσικός
2006 – Μοχάμεντ Αμπντελγουαχάμπ, Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής
2009 – Τάτσης Αποστολίδης, Έλληνας βιολιστής