Εορτολόγιο: Πολύευκτος. Ευστράτιος.
9 Ιανουαρίου: Όσιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός – Ο Όσιος Ευστράτιος καταγόταν από την περιοχή της Ταρσίας (Ταρσός Βιθυνίας στη Μικρά Ασία), η οποία ανήκε στη μεγάλη διοικητική περιφέρεια των Οπτημάτων και συγκεκριμένα από την κωμόπολη που έφερε το όνομα Βιτζιανή και έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ.
Οι γονείς του, Γεώργιος και Μεγεθώ, ήταν ευσεβείς και εύποροι. Ο Όσιος Ευστράτιος ανατράφηκε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου και οι γονείς του φρόντισαν και για την εκπαίδευσή του. Όταν συμπλήρωσε το εικοστό έτος της ηλικίας του η καρδιά του κυριεύθηκε από Θείο έρωτα. Τότε άφησε τους γονείς του και μετέβη στον Όλυμπο της Βιθυνίας, στο Μοναστήρι του Αυγάρου, στο οποίο μόναζαν οι θείοι του, από τη μητέρα του, Γρηγόριος και Βασίλειος. Εκεί λοιπόν, έγινε δεκτός από τους θείους του και ακολούθησε και αυτός την επίπονη και σκληρή ζωή του μοναχού.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο Όσιος καθημερινά διακονούσε τους πάντες με πρόθυμη καρδιά και ταπεινό φρόνημα. Δεν ενδιαφερόταν για τίποτε από τα αγαθά του κόσμου. Δεν είχε τίποτε στην κατοχή του, παρά μόνο ένα τρίχινο ένδυμα και ένα ύφασμα από μαλλί προβάτου. Δεν είχε ούτε τόπο ορισμένο για να κοιμάται. Λένε μάλιστα, ότι από τότε που έγινε μοναχός, στα εβδομήντα πέντε του ασκητικού του βίου, δεν κοιμήθηκε ποτέ ύπτιος ή με το αριστερό πλευρό.
Όταν πέθαναν οι προ αυτού ηγούμενοι της μονής, οι πατέρες εμπιστεύθηκαν στον Όσιο τη διοίκηση της μονής και τον ανέδειξαν ηγούμενο.
Εκείνο τον καιρό επέστρεψε νικητής από τον πόλεμο κατά των Βουλγάρων, ο εικονομάχος Λέων ο Ε’ (813-820 μ.Χ.), ο οποίος ανέτρεψε τον ευσεβέστατο αυτοκράτορα Μιχαήλ. Η αίρεση της εικονομαχίας άρχισε να φουντώνει. Ο Όσιος Ευστράτιος, μετά από προτροπή του Οσίου Ιωαννικίου του Μεγάλου (τιμάται 4 Νοεμβρίου), άφησε τη Μονή και επέστρεψε στην πατρίδα του. Μόλις όμως έγινε η αναστήλωση των αγίων εικόνων, ο Όσιος επανήλθε στο μοναστήρι του. Η μέρα περνούσε με Πνευματικά γυμνάσματα και άσκηση και η νύκτα με αγρυπνίες και γονυκλισίες. Η μονολόγιστη ελπίδα, η ευχή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ήταν στην καρδιά και τα χείλη του. Ο Θεός τον αξίωσε με το χάρισμα της θαυματουργίας.
Ο Άγιος προείδε, με τη Χάρη του Θεού, το θάνατό του. Λίγο πριν απέλθει από την παρούσα ζωή, κάλεσε τους μοναχούς και τους είπε : «Αδελφοί, ο χρόνος της επίγειας ζωής μου έφθασε στο τέλος του. Λοιπόν, τέκνα μου αγαπητά, να φυλάξετε την παρακαταθήκη που παραλάβατε, γιατί τα πράγματα της παρούσας ζωής είναι πρόσκαιρα και μάταια, ενώ της μέλλουσας ζωής είναι άφθαρτα και αιώνια». Μόλις τελείωσε τα σύντομα αυτά λόγια, τους ευλόγησε και τους σφράγισε με το σημείο του Σταυρού. Έπειτα, αφού ύψωσε το βλέμμα του στον ουρανό, είπε, «Κύριε, εις τας χείρας σου παραδίδω το πνεύμα μου».
Έτσι ο Όσιος Ευστράτιος κοιμήθηκε με ειρήνη σε ηλικία 95 ετών.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
475 – Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ζήνων αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη. Τον έλεγχο της αυτοκρατορίας αποκτά ο στρατηγός Βασιλίσκος, ο οποίος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας.
1127 – Στρατιώτες της δυναστείας Τσιν πολιορκούν και καταλαμβάνουν την Καϊφένγκ, την πρωτεύουσα της δυναστείας των Σονγκ στην Κίνα, και αιχμαλωτίζουν τον αυτοκράτορα Τσιντσόνγκ και άλλους, τερματίζοντας τη δυναστεία των Βορείων Σονγκ.
1349 – Οι κάτοικοι της Βασιλείας στην Ελβετία καίνε ζωντανούς τους Εβραίους της πόλης θεωρώντας τους υπεύθυνους για την πανώλη.
1431 – Στη Ρουέν της Γαλλίας, όπου βρίσκεται η έδρα της αγγλικής κατοχικής κυβέρνησης, αρχίζει προδικαστική έρευνα για την Ιωάννα της Λωραίνης.
1788 – Το Κονέκτικατ γίνεται η 5η πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
1792 – Υπογράφεται η συνθήκη του Ιασίου μεταξύ της Ρωσικής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
1793 – Ο Ζαν-Πιερ Μπλανσάρ πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με αερόστατο στην Αμερική αλλά και την πρώτη παράδοση αεροπορικού ταχυδρομείου, πετώντας από το προαύλιο της φυλακής Γουόλνατ Στριτ στη Φιλαδέλφεια (Πενσυλβάνια) προς το Ντέτφορντ (Νιου Τζέρσεϊ) περνώντας πάνω από τον ποταμό Ντέλαγουερ.
1799 – Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ουίλιαμ Πιτ ο νεότερος, εισάγει έναν φόρο εισοδήματος προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για την πολεμική προσπάθεια της Μεγάλης Βρετανίας στους Ναπολεόντειους πολέμους.
1806 – Ο Οράτιος Νέλσον κηδεύεται και ενταφιάζεται με πλήρεις τιμές στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.
1822 – Ο Πορτογάλος πρίγκιπας Πέτρος Α΄ αποφασίζει να μείνει στη Βραζιλία ενάντια στις εντολές του βασιλιά Ιωάννη ΣΤ΄ της Πορτογαλίας, ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας.
1839 – Ανακοινώνεται στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών η ανακάλυψη της φωτογραφικής διαδικασίας της νταγκεροτυπίας.
1857 – Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτυπά την κεντρική και νότια Καλιφόρνια.
1861 – Το Μισισίπι γίνεται η δεύτερη πολιτεία που αποχωρεί από την Ένωση πριν από το ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.
1878 – Ο Ουμβέρτος Α΄ γίνεται βασιλιάς της Ιταλίας.
1909 – Ο Έρνεστ Σάκλετον, επικεφαλής αποστολής στο Νότιο Πόλο, στήνει τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου 180 χιλιόμετρα από το Νότιο Πόλο, το πλέον απομακρυσμένο σημείο που είχε φτάσει άνθρωπος μέχρι τότε.
1916 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Εκστρατεία της Καλλίπολης λήγει με νίκη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς οι τελευταίες συμμαχικές δυνάμεις απομακρύνονται από τη χερσόνησο.
1927 – Πυρκαγιά σε κινηματογράφο στο Μόντρεαλ σκοτώνει 78 παιδιά.
1938 – Ο διάδοχος Παύλος παντρεύεται τη Φρειδερίκη στην Αθήνα.
1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Λουζόν των Φιλιππίνων.
1957 – Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Άντονι Ήντεν παραιτείται από το αξίωμά του μετά την αποτυχία του να ξαναπάρει τον έλεγχο της διώρυγας του Σουέζ από την αιγυπτιακή κυριαρχία.
1960 – Αρχίζει η κατασκευή του φράγματος του Ασουάν στην Αίγυπτο.
1964 – Ημέρα των Μαρτύρων: Νεαροί κάτοικοι του Παναμά προσπαθούν να υψώσουν την παναμαϊκή σημαία στην ελεγχόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ζώνη της διώρυγας του Παναμά, οδηγώντας σε αψιμαχίες μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και πολιτών του Παναμά.
1965 – Τέσσερις και πλέον χιλιάδες Έλληνες της Κωνσταντινούπολης υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία το 1964 ανακοινώνεται επισήμως στην Αθήνα, με τη διευκρίνιση ότι μόνο οι 2.500 από αυτούς ήταν Έλληνες υπήκοοι.
1969 – Κλείνει οριστικά ο φάκελος του ναυαγίου του Ηράκλειον (Ε/Γ-Ο/Γ) με την απόρριψη από τον Άρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης των τεσσάρων καταδικασθέντων σε δεύτερο βαθμό για το δυστύχημα.
1991 – Αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ιράκ συναντώνται στη διάσκεψη ειρήνης της Γενεύης για να προσπαθήσουν να αναζητήσουν μία ειρηνική επίλυση της ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ.
1992 – Η Συνέλευση των Σέρβων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ανακηρύσσει τη δημιουργία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, μίας νέας πολιτικής οντότητας εντός της Γιουγκοσλαβίας.
2005 – Παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές στις οποίες νικητής αναδεικνύεται ο Μαχμούντ Αμπάς..
Γεννήσεις
1554 – Πάπας Γρηγόριος ΙΕ΄
1685 – Τιβέριος Χέμστερχοϋς, Ολλανδός φιλόλογος
1873 – Τόμας Κέρτις, Αμερικανός αθλητής
1878 – Τζον Γουάτσον, Αμερικανός ψυχολόγος
1890 – Κουρτ Τουχόλσκυ, Γερμανός δημοσιογράφος
1890 – Κάρελ Τσάπεκ, Τσέχος συγγραφέας
1897 – Καρλ Λέβιτ, Γερμανός φιλόσοφος
1908 – Σιμόν ντε Μποβουάρ, Γαλλίδα συγγραφέας
1913 – Ρίτσαρντ Νίξον, 37ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1919 – Ουίλιαμ Μέρεντιθ, Αμερικανός ποιητής
1922 – Σεκού Τουρέ, πρόεδρος της Γουινέας
1924 – Μαίρη Κέι, Αμερικανίδα μουσικός
1925 – Λι Βαν Κλιφ, Αμερικανός ηθοποιός
1926 – Τζωρτζ Μοντέλσκι, Πολωνός πολιτικός επιστήμονας
1928 – Ντομένικο Μοντούνιο, Ιταλός τραγουδιστής
1938 – Λάκης Παππάς, Έλληνας τραγουδιστής
1941 – Τζόαν Μπαέζ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ακτιβίστρια
1944 – Τζίμι Πέιτζ, Άγγλος κιθαρίστας (Led Zeppelin)
1944 – Μιχάλης Βιολάρης, Κύπριος τραγουδιστής
1955 – Τζ. Κ. Σίμονς, Αμερικανός ηθοποιός
1958 – Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, Τούρκος δολοφόνος
1958 – Στήβεν Νηλ, Άγγλος φιλόσοφος
1963 – Ανδρέας Τσουκαλάς, Έλληνας τραγουδιστής
1967 – Κλάουδιο Κανίγια, Αργεντίνος ποδοσφαιριστής
1968 – Γιώργος Θεοφάνους, Κύπριος συνθέτης
1977 – Τζέιμς Σκούνι Πεν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1978 – Τζενάρο Γκατούζο, Ιταλός ποδοσφαιριστής
1979 – Θανάσης Πρίττας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1982 – Αικατερίνη, Δούκισσα του Κέμπριτζ
1987 – Πάμπλο Σάντος, Μεξικανός ηθοποιός
1989 – Νίνα Ντόμπρεβ, Βουλγάρα ηθοποιός
1993 – Καταρίνα Τζόνσον-Τόμσον, Αγγλίδα αθλήτρια
1995 – Νίκολα Πέλτζ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1997- Αμάντα Γεωργιάδη, Ελληνίδα τραγουδίστρια
Θάνατοι
1511 – Δημήτριος Χαλκοκονδύλης, Έλληνας λόγιος
1514 – Άννα της Βρετάνης, βασίλισσα της Γαλλίας
1534 – Ιωάννης Αβεντίνος, Βαυαρός ιστορικός και φιλόλογος
1799 – Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι, Ιταλίδα μαθηματικός
1855 – Νεόφυτος Βάμβας, Έλληνας λόγιος
1873 – Ναπολέων Γ΄, αυτοκράτορας της Γαλλίας
1878 – Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄, βασιλιάς της Ιταλίας
1923 – Κάθριν Μάνσφιλντ, Νεοζηλανδή συγγραφέας
1927 – Χιούστον Στιούαρτ Τσάμπερλεν, Άγγλος συγγραφέας
1941 – Δημήτριος Γολέμης, Έλληνας αθλητής
1945 – Αθανάσιος Αργυρός, Έλληνας δικηγόρος, δημοσιογράφος, πολιτικός και πρωτεργάτης του Μακεδονικού Αγώνα
1954 – Νικόλαος Αβραάμ, Έλληνας πολιτικός
1957 – Τζουζέπε Μποτάι, Ιταλός πολιτικός
1969 – Βασίλειος Πανούσης Έλληνας πολιτικός
1990 – Τζεμάλ Σουρεγιά, Τούρκος συγγραφέας
1998 – Λία Μανολίου, Ρουμάνα αθλήτρια
2004 – Νορμπέρτο Μπόμπιο, Ιταλός φιλόσοφος
2007 – Ζαν-Πιερ Βερνάν, Γάλλος ιστορικός και ανθρωπολόγος
2012 – Μαλάμ Μπακάι Σανιά, πρόεδρος της Γουινέας-Μπισσάου
2014 – Ντέιλ Τ. Μόρτενσεν, Αμερικανός οικονομολόγος
2015 – Ρόι Τάρπλεϊ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
2017 – Ζίγκμουντ Μπάουμαν, Πολωνός κοινωνιολόγος
2022- Μπομπ Σάγκετ Αμερικανός ηθοποιός