Greek Studies Now: Δύο δυναμικές Έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό, στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Άμστερνταμ, ένωσαν τις δυνάμεις τους τον τελευταίο χρόνο δημιουργώντας το δίκτυο πολιτισμικής ανάλυσης της σύγχρονης Ελλάδας Greek Studies Now. Στις 22 Μαρτίου το δίκτυο εγκαινιάζει την επίσημη ιστοσελίδα του, greekstudiesnow.org.
Το Greek Studies Now, ήδη, έχει αναπτύξει μία έντονη διαδικτυακή παρουσία, κυρίως μέσα από ιδιαίτερα δημοφιλή σεμινάρια (webinars) με θέματα όπως «Χρυσή αυγή: Το τέλος της Ιστορίας», «Το βιοπολιτικό μας παρόν: ο Κόβιντ και το παρελθόν του», «Η οικοκριτική στροφή στις Νεοελληνικές Σπουδές» κ.ά. Στόχος των διοργανωτών του δικτύου είναι να γίνει πόλος έλξης για φοιτητές και καθηγητές ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών, να αναδείξει την καινούρια έρευνά τους που συνδέεται με την Ελλάδα αλλά και να παρουσιάσει τις «νέες φωνές» καλλιτεχνών και συγγραφέων που αναδείχθηκαν την τελευταία δεκαετία στη χώρα. Το βασικό σκεπτικό για την οργάνωση του δικτύου εκτίθεται από τους καθηγητές Μαρία Μπολέτση (Άμστερνταμ) και Δημήτρη Παπανικολάου (Οξφόρδη) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://gc.fairead.net/why-rethink-MGS-today.
Η επίσημη πρώτη παρουσίαση της ιστοσελίδας greekstudiesnow.org θα γίνει με την ευκαιρία της συζήτησης «Έθνος – Όνειρο: 200 χρόνια μετά», που διοργανώνεται στις 22 Μαρτίου 2021, στις 19:00 ώρα Ελλάδας, με κεντρικό ομιλητή τον Στάθη Γουργουρή από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Την ιστοσελίδα σχεδίασε ο εκδότης Περικλής Δουβίτσας και την επιμέλεια έχουν οι νεοελληνιστές πανεπιστημιακοί Κριστίνα Γκεντγκαουντάϊτε (Πρίνστον), Γεώργιος-Ευγένιος Δουλιάκας (Άμστερνταμ) και Κλάουντιο Ρουσέλλο (Οξφόρδη).
Η δημιουργία του δικτύου κατέστη δυνατή με τη στήριξη του Ερευνητικού Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (TORCH). Oι δραστηριότητές του στηρίζονται, επίσης, από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, καθώς και τα Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η σελίδα Greek Studies Now επιχορηγήθηκε με το ειδικό βραβείο «Καινοτόμων Πρωτοβουλιών» της Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών Αμερικής (MGSA).
Νατ.Δ