Αντιμέτωπη με την πιο ακραία έκφραση του αλβανικού εθνικισμού και Μεγαλοϊδεατισμού, όπως διατυπώνεται τα τελευταία χρόνια από τον Εντυ Ράμα ,που έχει την πλήρη στήριξη των Αμερικανών, βρίσκεται η Αθήνα, που με συνεχείς λανθασμένους χειρισμούς συνέβαλλε στην αποθράσυνση των ακραίων ανθελληνικών στοιχείων στην Αλβανία, που υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις.
Ο κ. Ράμα είχε δώσει από νωρίς δείγματα των προθέσεων του όταν ως αντιπολίτευση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο και με ακραία ρητορική περί «ξεπουλήματος των αλβανικών συμφερόντων στην Ελλάδα» κατόρθωσε να οδηγήσει σε ακύρωση την σημαντική συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δυο χώρες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους.
Όλοι γνωρίζουν στο παρασκήνιο ότι η πρωτοβουλία αυτή λήφθηκε και με «ξένο» δάκτυλο και μάλιστα τουρκικό, καθώς η Άγκυρα δεν θέλει να υπάρξει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο (και δη της Ελλάδας) βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ώστε να μην δημιουργείται διαπραγματευτικό “τετελεσμένο”.
Εξάλλου ο κ. Ράμα ποτέ δεν έκρυψε τις φιλικές σχέσεις του με την Τουρκία και τις κάθε άλλο παρά φιλικές διαθέσεις του προς την Ελλάδα.
Στα πρώτα βήματα του στην πρωθυπουργία εκμεταλλεύτηκε το ΚΕΑΔ το κόμμα στο οποίο εκφράζεται πολιτικά και η ΟΜΟΝΟΙΑ η οργάνωση της ελληνικής μειονότητας, πριν πετάξει από τον κυβερνητικό συνασπισμό το ΚΕΑΔ προκειμένου να συνεργασθεί με τους πιο ακραίους ανθέλληνες στην Αλβανία, το κόμμα των Τσαμηδων PDIU.
Ο κ. Ράμα σε όλη την διάρκεια της θητείας του είδε την αμερικανική κυρίως στήριξη να αυξάνεται καθώς η Αλβανία και ο αλβανικός παράγοντας αποτελούν για συγκεκριμένους κύκλους στις ΗΠΑ το ανάχωμα της επέκτασης της ρωσικής παρουσίας στα Βαλκάνια. Όμως η στήριξη αυτή λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή καθώς ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός στρέφεται εναντίον όλων σχεδόν των χωρών της περιοχής: εναντίον της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και φυσικά της Ελλάδας.
Όλα αυτά τα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις βυθισμένες στην δίνη των Μνημονίων και στην ψευδαίσθηση ότι ο Ε. Ράμα ως νέος πολιτικός και επιτυχημένος Δήμαρχος Τιράνων και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος ,θα ακολουθούσε μια προοδευτική συμφιλιωτική πολιτική προς όφελος και των δυο χωρών, επέδειξαν πρωτοφανή ανοχή στις επιλογές του.
Και χωρίς να εξασφαλίσουν στοιχειώδη ανταλλάγματα που αφορούν την εκπλήρωση ήδη ανειλημμένων δεσμεύσεων (όπως π.χ. η λειτουργία των Στρατιωτικών Κοιμητηρίων και ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων), δόθηκε πράσινο φως για την ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, αλλά και εκπλήρωση συγκεκριμένων αιτημάτων που είχαν υποβληθεί και αφορούσαν τους αλβανούς εργαζόμενους στην χώρα μας. Ορισμένοι στην Αθήνα μάλιστα πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να «ποντάρουν» στο χαρτί του Ε. Ράμα προκειμένου μέσω του αλβανικού παράγοντα να πιέσουν τα Σκόπια για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Όμως ο Ε. Ράμα είχε και έχει την δική του ατζέντα, την οποία δεν ξεδίπλωσε μόνο όταν χαιρέτισε τους οπαδούς της Αλβανικής Εθνικής Ομάδας που φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα και με drone ύψωσαν την σημαία της Μεγάλης Αλβανίας στο γήπεδο του Βελιγραδίου. Εξάλλου ο κάτοχος του drone που ύψωσε την σημαία ήταν ο αδελφός του.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει διακοσμήσει το γραφείο του στα Τίρανα με μια τεραστία γκραβούρα που απεικονίζει την Μεγάλη Αλβανία από την Πρέβεζα μέχρι το Τέτοιο, το Πρόσηβο και όλο το Κόσοβο. Είναι το σκηνικό που είχε στήσει για να φωτογραφηθεί μαζί με τον ανυποψίαστο Νίκο Κοτζιά όταν επισκέφτηκε τον Ιούνιο τα Τίρανα.
Η σύμπραξη με τους Τσάμηδες επισημοποίησε την ανθελληνική ατζέντα του, καθώς ευλόγησε την μετατροπή του Τσάμικου σε θέμα Εθνικής πολιτικής πλέον, ενώ επιμένει σε έναν αρρωστημένο αλυτρωτισμό που υπερβαίνει τα όρια των Τσάμηδων.
[irp posts=”77482″ name=”Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Έντι Ράμα: H Ακρόπολη διασώθηκε χάρη στους Αλβανούς”]
Ο κ. Ράμα υποστηρίζει (όπως και αρκετοί προκάτοχοι του) ότι οι αρβανίτες είναι ουσιαστικά αλβανική μειονότητα και ότι καθεστώς μειονότητας έχουν και οι ..αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα ειδικά μάλιστα όσοι έχουν πάρει και την ελληνική ιθαγένεια.
Εξάλλου το ίδιο ακριβώς υποστήριξε με την προσβλητική ανάρτηση του στο Facebook που λίγο πολύ θέλησε να εμφανίσει ως …μειονότητα τους κατοίκους της Αθώας με το επιχείρημα ότι κάποτε ήταν αλβανόφωνοι!!
Ο Αλβανός πρωθυπουργός στο πλαίσιο του εθνικισμού που πρεσβεύει ,γίνεται εμμονικός πολέμιος της ελληνικότητας της Χειμάρρας, με τέτοιο τρόπο που μόνο το κομμουνιστικό καθεστώς επεχείρησε να επιβάλλει. Από την πρώτη στιγμή της θητείας του στράφηκε εναντίον του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή, και πότε με τα αμφιλεγόμενα σχέδια ανάπλασης, πότε με εκχώρηση περιουσιών που είτε είναι δημόσιες είτε δεν έχουν αποδοθεί οι τίτλοι κυριότητας, παραχωρήθηκαν σε διαπλεκόμενα συμφέροντα για τουριστική αξιοποίηση, συνήθως σε παράγοντες που προέρχονταν από τον Βορρά και δεν είχαν σχέση με τον Ελληνισμό.
Επενδύοντας στις εσωτερικές έριδες και αντιπαραθέσεις ο κ. Ράμα είδε στις δημοτικές εκλογές να εκλέγεται δήμαρχος της Χειμάρρας ο εκλεκτός του, Γιώργος Γκόρος απέναντι στον υποψήφιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ. Και ο δήμαρχος επιστρατεύτηκε να υλοποιήσει τις αποφάσεις που μεταξύ των άλλων προβλέπουν και το γκρέμισμα των σπιτιών των Ελλήνων μειονοτικών.
Η εμμονή του κ.Ράμα με την Χειμάρρα δεν είναι τυχαία. Οι χειμαρριώτες είναι οι πιο ατίθασοι και ανεξέλεγκτοι στον χώρο της μειονότητας και οι τελευταίοι που αντιδρούν στο οργανωμένο σχέδιο αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου που εφάρμοσαν τις τελευταίες δυο δεκαετίες οι αλβανικές αρχές.
Αποκορύφωμα των λανθασμένων χειρισμών εκ μέρους της Αθήνας ήταν το πρόσφατο ταξίδι του Νίκου Κοτζια στα Τίρανα τον Ιούνιο, όταν είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντμίτρι Μπουσάτι στην Αθήνα, όπου είχε στείλει εντελώς αρνητικά μηνύματα.
Ο κ. Κοτζιας είχε προτείνει την δημιουργία ενός μηχανισμού συζήτησης και επίλυσης των εκκρεμών προβλημάτων μεταξύ των δυο χωρών, μια διαδικασία που επέτρεψε στην Αλβανική πλευρά να θέσει σε αυτή την «κοινή ατζέντα» και το Τσάμικο και θέματα που αφορούν τους αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα τους οποίους εκλαμβάνει και παρουσιάζει ως μειονότητα.
Ο κ.Κοτζιας συμφώνησε η διαδικασία αυτή να υιοθετήσει την μορφή των “κουτιών” που κάθε πλευρά θέτει από ένα πρόβλημα σε κάθε “κουτί” και επιχειρείται μετά να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση.
Και έτσι βρέθηκε η Ελλάδα να διαπραγματεύεται με την Αλβανική πλευρά ώστε να βρει και να προσφέρει ανταλλάγματα , για τον αυτονόητο σεβασμό περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας, για την διόρθωση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, για την εναργή της ήδη συμφωνημένης λειτουργίας των δυο στρατιωτικών κοιμητηρίων…
Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται με όλο και λιγότερα όπλα απέναντι σε έναν όλο και πιο επικίνδυνο και αποθρασυμένο αλβανικό εθνικισμό, που έχει αναβαθμίσει τον ανθελληνισμό σε επίσημη κρατική πολιτική.
Η Αθήνα ,ο κ. Κοτζιάς αναφέρουν τώρα κάτι περί ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας. Βεβαίως στον Ιούνιο όταν ρωτήθηκε ο κ.Κοτζιας για ανάλογες «δηλώσεις κύκλων του ελληνικού ΥΠΕΞ» τις αποκήρυξε εκφράζοντας την στήριξη του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με τον όρο φυσικά της τήρησης των προϋποθέσεων.
Όμως κοντός ψαλμός αλληλούια. Η Έκθεση της Κόμισαν για την Αλβανία θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ήμερες και πιθανότατα στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ο κ.Τσιπρας θα κληθεί να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία, η να θέσει βέτο….
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν μπει σε περίοδο μεγάλων εντάσεων και αντιπαραθέσεων. Γιατί ο Αλβανικός Μεγαλοϊδεατισμός δίνει και πάλι το «παρών»…