ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Διπλωματικές αναταράξεις έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια να καλέσει την πρέσβη της Γαλλίας, Λοράνς Αουέρ, ώστε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το ενδεχόμενο πώλησης των πυραύλων Meteor στην Τουρκία.
Του Παντελή Χαριτάκη
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν έχει καμία τέτοια πληροφορία και ότι ο υπουργός Άμυνας κινήθηκε προληπτικά. Το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να κλείσει το θέμα, αλλά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να διατηρούν το ζήτημα στην επικαιρότητα.
Η εργαλειοποίηση των “ήρεμων νερών” στο Αιγαίο
Ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκφράζουν την ανησυχία ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τη στρατηγική των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο ως διαπραγματευτικό χαρτί για καλύτερες συμφωνίες στα εξοπλιστικά της προγράμματα. Η Αθήνα θεωρεί ότι η Τουρκία επιχειρεί να εμφανιστεί ως παράγοντας σταθερότητας, προκειμένου να άρει ενδεχόμενα εμπόδια στην προμήθεια εξελιγμένων οπλικών συστημάτων, όπως οι πύραυλοι Meteor.
Η στάση της Γαλλίας και οι αμυντικές συμφωνίες
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις κινήσεις αξιωματούχων της Γαλλίας, που φαίνεται να επιδιώκουν συμφωνία με την Τουρκία. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Αθήνα δεν αντέδρασε ανάλογα σε Βρετανία και Ιταλία, δύο χώρες που συμμετέχουν στην παραγωγή των Meteor, με την εξήγηση ότι η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει αμυντική συνεργασία μαζί τους, όπως έχει πράξει με τη Γαλλία.
Η “Γαλάζια Πατρίδα” και οι δηλώσεις Δένδια
Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε ομογενείς στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» ως «νεο-ιμπεριαλιστικό και νεο-οθωμανικό όνειρο» μέρους της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Υπογράμμισε ότι αυτή η θεωρία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα αναγνωρισμένα σύνορα, ενώ προειδοποίησε ότι εγκλωβίζει την τουρκική κοινωνία σε μια διαρκή αντιπαράθεση με την Ελλάδα.
Η Αλεξανδρούπολη ως στρατηγικό σημείο
Παράλληλα, η Αλεξανδρούπολη αναδεικνύεται σε κομβικό στρατηγικό σημείο για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ο Δένδιας τόνισε τη σημασία της βάσης της Αλεξανδρούπολης, η οποία παρέχει έναν ασφαλή δίαυλο για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία, χωρίς να απαιτείται διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου.
Οι πιέσεις για τις αμυντικές δαπάνες
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα ήδη ξοδεύει περίπου 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, γεγονός που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες του ΝΑΤΟ.
Η πίεση για αύξηση των αμυντικών δαπανών δημιουργεί διλήμματα για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τις ισορροπίες στις αμυντικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Το κατά πόσο η Αθήνα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον χωρίς να διαταράξει τη δημοσιονομική της σταθερότητα, παραμένει ανοιχτό ζήτημα.