Η γιορτή της Γυναίκας: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2019, σήμερα Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, και όπως κάθε τέτοια μέρα, ο κόσμος θυμάται τους αγώνες των γυναικών και τιμά την προσφορά τους στην σύγχρονη κοινωνία.
Γιατί γιορτάζουμε σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας; Τον ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία; Τους αγώνες των γυναικών της 8ης Μαρτίου; Ποιες είναι οι προσδοκίες και ποια η πραγματικότητα για τη γυναίκα σε όλον τον κόσμο; Όλα ξεκίνησαν στις 8 Μαρτίου του 1857. Τότε, έγινε μια μεγάλη διαμαρτυρία από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, με αίτημα τις καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ντυμένες στα λευκά οι γυναίκες ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας.
Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες τη μέρα ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών.
Στα αιτήματα των εργατριών της Νέας Υόρκης περιλαμβανόταν και η μείωση των ωρών εργασίας στις 10, αλλά και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν στο αίμα, ενώ οι εργοδότες προχώρησαν σε ομαδικές απολύσεις.
Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Ο εορτασμός για τη γυναίκα καθιερώθηκε ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ.
Η Γιορτή της Γυναίκας στην Ελλάδα
Η πρώτη απεργία εργατριών στην Ελλάδα έγινε στον Πειραιά. Συγκεκριμένα, έλαβε μέρος στο εργοστάσιο υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα. Η εν λόγω υφαντουργία είχε αποφασίσει να μειώσει τους μισθούς των γυναικών από 80 σε 60 λεπτά. Η πρώτη γυναικεία εφημερίδα, η «Εφημερίδα των Κυριών» κυκλοφόρησε το 1887. Η εφημερίδα πρόβαλλε θέματα που αφορούσαν στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία.
Το 1952 χορηγήθηκε στις Ελληνίδες δικαίωμα ψήφου και το 1955 απέκτησαν ευρύτερα πολιτικά δικαιώματα. Ωστόσο, εξακολούθησαν να βρίσκονται σε ισχύ νομικές διακρίσεις εις βάρος τους στην οικογένεια και στην εργασία, που είχαν ενσωματωθεί στον Αστικό Κώδικα του 1946. Τα αστικά και κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών παρέμειναν περιορισμένα μέχρι την καθιέρωση της ισότητας των φύλων στο Σύνταγμα του 1975 και την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου τη δεκαετία του 1980.
Γιορτή της γυναίκας με εκδηλώσεις στην Αθήνα
Σε μία μοναδική ατμοσφαιρική βραδιά με άρωμα γυναίκας, όπου ο αισθησιασμός του tango συνδυάζεται με την εορταστική διάθεση του καρναβαλιού, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων τιμά σήμερα 8 ΜΑρτίου 2019 την Ημέρα της Γυναίκας με ένα tango balle maske party, που διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 8 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας- στις 20:30 στο φουαγιέ του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας.
Στην αποκριάτικη καρναβαλίστικη μιλόνγκα, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, συμπράττουν τέσσερις από τους σημαντικότερους μαέστρους του tango στην Ελλάδα, ο Μάριος Στρόφαλης, ο Αργεντινός Ρομάν Γκομέζ, ο Κώστας Βλαχόπουλος και η Έλλη Δαδήρα, οι οποίοι συναντιούνται την Ημέρα της Γυναίκας για να γοητεύσουν τους λάτρεις του είδους και να παρασύρουν το κοινό στους παθιασμένους ρυθμούς των αισθησιακών tango, μιλόνγκας και αργεντίνικου βαλς.
Συντελεστές: Πιάνο, ακορντεόν- τραγούδι: Μάριος Στρόφαλης. Μπαντονεόν, κιθάρα, πιάνο: Ρομάν Γκομέζ. Χρωματική φυσαρμόνικα: Κώστας Βλαχόπουλος. Τραγούδι- ακουστικό μπάσο: Έλλη Δαδήρα. Συμμετέχει ο Τj Σέργιος Τσαγκάρης. Ημερομηνία: Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, ώρα: 20.30.
newsit.gr