Ο Αριστοτέλης, στο έργο του *Πολιτικά*, ανέλυσε διεξοδικά τα πολιτεύματα και την έννοια της δημοκρατίας, προσφέροντας μια ισορροπημένη αλλά κριτική άποψη.
Σχετικά με την εκλογή των αρχόντων, ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι σε μια δημοκρατία οι άρχοντες πρέπει να εκλέγονται από όλους τους πολίτες, καθώς αυτό αποτελεί ένα θεμελιώδες στοιχείο της ισονομίας και της ελευθερίας που χαρακτηρίζει το πολίτευμα.
Ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός σχετικά με το πώς θα έπρεπε να οργανωθεί η εκλογή, προτείνοντας ότι σε μια δημοκρατία τα αξιώματα θα πρέπει να κατανέμονται με κλήρωση, ειδικά για τις κατώτερες θέσεις. Η κλήρωση, για τον Αριστοτέλη, ήταν ένα μέσο να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στη διακυβέρνηση. Για τις ανώτερες θέσεις, όμως, πίστευε ότι η εκλογή θα έπρεπε να γίνεται με βάση την αρετή και την ικανότητα.
Όσον αφορά το ιδανικό πολιτικό σύστημα, ο Αριστοτέλης δεν πρότεινε μία απόλυτη μορφή δημοκρατίας ή ολιγαρχίας. Προτιμούσε την *πολιτεία*, μια μορφή μικτού πολιτεύματος που συνδυάζει στοιχεία δημοκρατίας και ολιγαρχίας, δίνοντας έμφαση στην ισορροπία μεταξύ των τάξεων. Για τον Αριστοτέλη, η πολιτεία είναι το πιο σταθερό και δίκαιο σύστημα, γιατί στηρίζεται στη μεσαία τάξη, η οποία θεωρείται ότι έχει τα χαρακτηριστικά της μετριοπάθειας και της λογικής, που οδηγούν σε σταθερή και δίκαιη διακυβέρνηση.
Συνοπτικά, ο Αριστοτέλης πρότεινε έναν μικτό τύπο πολιτεύματος με ισορροπία μεταξύ της εκλογής των ικανών και της συμμετοχής όλων των πολιτών, αποφεύγοντας τις ακρότητες είτε της απόλυτης δημοκρατίας είτε της ολιγαρχίας.