Βουτσινάς: Στην δυναμική που μπορεί να προσδώσει η «γαλάζια ανάπτυξη» στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της χώρας, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής για την επιχειρηματική δραστηριότητα και…
την κοινωνική συνοχή και το σύνολο της εθνικής μας οικονομίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς, στην τοποθέτηση του στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων με θέμα «Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας από το 1821 μέχρι σήμερα», με οικοδεσπότη το επιμελητήριο και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, μεταξύ άλλων ο κ. Βουτσινάς, σημείωσε πως ήδη τα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, είναι κυρίαρχη η άποψη, ότι απαιτείται «στροφή» προς την «πράσινη» και την «γαλάζια» ανάπτυξη. Και η Ελλάδα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά έχει τεράστιες δυνατότητας για μια τέτοια στροφή στην οικονομία της.
Αναφερόμενος στα ερωτήματα που προκύπτουν για την εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής για την νησιωτική επιχειρηματικότητα, ο πρόεδρος τα ταξινόμησε ως εξής:
* Ποιος σχεδιάζει την πολιτική; Με ποια δεδομένα;
* Είναι η πολιτική αποτέλεσμα συμμετοχικών διεργασιών;
* Ποιες δράσεις απαρτίζουν την πολιτική αυτή;
* Είναι μετρήσιμα τα αποτελέσματα της προτεινόμενης πολιτικής; (ποσοτικά και ποιοτικά);
* Ποια εργαλεία (θεσμικά, χρηματοδοτικά κά) θα εφαρμοστούν για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής;
* Υπάρχει επαρκής ενημέρωση όλων των φορέων και των κατοίκων των περιοχών εφαρμογής;
* Ποιος ο ρόλος των παραγωγικών φορέων και της επιχειρηματικότητας;
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν δεν απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα, τότε η πολιτική για την «γαλάζια ανάπτυξη» θα καταλήξει χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, ειδικά για τα νησιά, που αν και γεωγραφικά βρίσκονται κοντά στα κέντρα των αποφάσεων, ουσιαστικά αντιμετωπίζονται σαν υποδοχείς του τουριστικού ρεύματος από το οποίο εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά.
Τέλος ο πρόεδρος τόνισε: «Οι άμεσα εμπλεκόμενοι και οι ενδιαφερόμενοι, επιμελητήρια, παραγωγικοί φορείς, επιχειρηματίες, επιστήμονες και εργαζόμενοι μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό σύμμαχο και βραχίονα στις προσπάθειες της Πολιτείας για την πλήρη αξιοποίηση της γαλάζιας περιουσίας της χώρας μας.
Η κυβέρνηση δηλώνει ξεκάθαρα τη βούλησή της για μια νέα πολιτική για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα και εμείς ως επιμελητηριακή κοινότητα δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι επιθυμούμε να συμμετάσχουμε στη χάραξη και στην υλοποίηση αυτής της νέας πολιτικής, καθώς έχουμε και τη γνώση και τη θέληση να συμβάλουμε στην τοπική και την εθνική ανάπτυξη.
Αυτό που απομένει είναι να ξεκινήσει διάλογος και να προωθηθούν οι συμμετοχικές διαδικασίες και ώστε υπό μια νέα μορφή ΣΔΙΤ να ξεκινήσουν τάχιστα δράσεις από κοινού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στις νησιωτικές περιοχές».