Σε «μπρα ντε φερ» της κυβέρνησης με τους καναλάρχες εξελίσσεται η υπόθεση αδειοδότησης ων τηλεοπτικών σταθμών, αφού εκ των πραγμάτων το θέμα συνδέθηκε και με τις ανάγκες για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου των δημοσιογράφων.
Στη συζήτηση που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες κατ αρχήν να μειωθεί το κατώτατο όριο που έχει τεθεί για τους των εργαζόμενους ανά σταθμό από τους 400 στους 300, όπως επίσης και να υπολογίζονται σε αυτό τον αριθμό και εκείνοι που εργάζονται σε εταιρείες υπεργολάβους με τις οποίες συνεργάζεται ο κάθε σταθμός.
Επίσης οι ιδιοκτήτες της ιδιωτικής τηλεόρασης φέρεται να ζήτησαν να καταργηθεί η εισφορά του 1,5% υπέρ του κινηματογράφου, όπως και την «έξοδο» της δημόσιας τηλεόρασης από τη μοιρασιά της διαφημιστικής πίτας. Παράλληλα επιδιώκοντας επιπλέον πόρους εκδήλωσαν την απαίτηση να χρεώνονται οι συνδρομητές με 3€/μήνα, κόστος που θα αντιστοιχεί σε δορυφορικές πλατφόρμες και ΕΡΤ.
Συνολικά σε ετήσια βάση πρόκειται για ποσό της τάξης των 36 εκ.€, όσο δηλαδή και το αφετηριακό κόστος μιας τηλεοπτικής άδειας. Αναφορικά με τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης προσφορών, φέρεται επίσης να ζητήθηκε η άρση κάθε περιορισμού ως προς την προέλευση κεφαλαίων που θα διατεθούν για την απόκτηση αδειών, όπως και ο μηδενισμός του φόρου στη διαφήμιση. Από τις απαιτήσεις αυτές, στην παρούσα φάση η κυβέρνηση συζήτησε και δηλώνει ότι προτίθεται από 1/4/17 να μειώσει από 20% σε 5% τον ειδικό φόρο για τις διαφημίσεις (για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ με παράλληλη εισφορά στο 2% επί του τζίρου)
Η κυβέρνηση αρνείται ότι έκανε «δώρο» στους καναλάρχες και κάνει λόγο για ωφέλεια που θα προκύψει για το Δημόσιο από τα χρήματα που θα καταβληθούν για τις άδειες (24,5 εκατ. ευρώ ετησίως κατ’ ελάχιστο, αφού –σε περίπτωση που εκδηλωθεί αυξημένο ενδιαφέρον- το τίμημα θα αυξηθεί), αλλά και από τις εισφορές που θα εισπράξει και τους φόρους από την αύξηση της απασχόλησης στα πανελλαδικά κανάλια (όπου αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 1.800 άτομα και θα αυξηθούν στα 2.800 μετά την αδειοδότηση).
Επέκταση σε ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει τη βούληση να προχωρήσει και σε ρυθμίσεις που θα αφορούν στη στήριξη εργαζομένων σε ΜΜΕ στο διαδίκτυο, στο ραδιόφωνο αλλά και στον έντυπο Τύπο και ετοιμάζεται να ξεκινήσει διάλογο με τους ενδιαφερόμενους, όπως γράφει το iefimerida.gr