Καλή διάθεση και επιθυμία βελτίωσης στις διμερείς σχέσεις, είναι το μήνυμα το αποκόμισε από τους συνομιλητές του στη Μόσχα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το γεύμα που του παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ολοκληρώθηκε το σύνολο των επαφών που είχε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ρωσική πρωτεύουσα.
Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα της επίσκεψης του ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ρωσικό Κοινοβούλιο και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δούμα, κ. Βιατσεσλάβ Βολοντίν. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενώ ακολούθως είχε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Σεργκέι Λαβρόφ.
Μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αναπτύσσουμε ένα ευρύ και πυκνό δίκτυο διεθνών επαφών προς όφελος της χώρας και των εθνικών συμφερόντων. Στα πλαίσιο αυτό, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Καθώς είναι γνωστοί οι πολλοί στενοί ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τους δύο λαούς.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αναπόσπαστα ανήκει στο δυτικό σύστημα ασφάλειας και αξιών. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία. Και αυτό εξάλλου ήταν και το αντικείμενο των επαφών που είχα σήμερα με τον Πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, τον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, και τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δούμα για να συζητήσουμε πώς μπορεί το πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας να διευρυνθεί και να ενισχυθεί.
Συζητήσαμε ειδικά ζητήματα τα οποία αφορούν την οικονομική συνεργασία και το πώς θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη δυνατότητά μας να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις από τη Ρωσία στην Ελλάδα, για το πώς θα βελτιώσουμε όμως, ταυτόχρονα, και την απόδοση των Ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, αναγνωρίζοντας πάντα το πλαίσιο και τους περιορισμούς μέσα στους οποίους κινούμαστε.
Πιστεύω ότι για την Ρωσία η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας φερέγγυος και αξιόπιστος εταίρος. Και σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση προτίθεται να κινηθεί και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον ο ελληνικός λαός την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του μετά τις επόμενες εκλογές».
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι Ρώσοι συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη συμφώνησαν ότι προϋπόθεση διεύρυνσης των σχέσεων είναι η οικονομική παράμετρος και οι επενδύσεις που από τη ρωσική πλευρά προς την Ελλάδα είναι προς το παρόν μικρής κλίμακας.
Σημείωσαν επίσης ότι εθίγησαν και θέματα ενέργειας ενώ υπεθύμισαν ότι παλαιότερες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι παράγοντες εκτός Ελλάδας δεν επέτρεψαν την πλήρη υλοποίηση κάποιων έργων πνοής.
Στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι και οι δυο πλευρές τάχθηκαν κατά της τακτικής που ακολουθήθηκε, η αφετηρία της διαφωνίας τους είναι διαφορετική, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Σημείωσαν ότι η ΝΔ δεν είναι κατά της εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ στον Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε πως μείζον θέμα για τη ΝΔ είναι να μη τίθεται ζήτημα μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας.
Καλά ενημερωμένες πηγές πιστοποιούν ότι η ρωσική πλευρά έδειξε κατανόηση στο θέμα αυτό.
Στο Κυπριακό επίσης φαίνεται να υπήρξε κοινή προσέγγιση σε θέματα όπως το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων που πρέπει να αλλάξει και το θέμα των επεμβατικών δικαιωμάτων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η αντιπροσωπεία της ΝΔ στην οποία μετείχαν ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος και ο βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα.-