Κλιματική αλλαγή: Τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής κρούουν οι επιστήμονες. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν «οι θερμοκρασίες του Ιουνίου είναι μία εικόνα του μέλλοντος» και προειδοποιούν για τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ειδικότερα για τις φωτιές.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας και ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας και Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Παπαβασιλείου μίλησαν το πρωί της Δευτέρας 1/7 στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Η φωτιά και η κλιματική κρίση δεν μας ρωτάει αν προλαβαίνουμε ή όχι»
«Υπάρχει ένα σύστημα που έχει ευνοήσει την αυθαιρεσία τα τελευταία χρόνια. Συνεχώς αναφύονται οικοδομές μέσα σε δάση, υπήρχε ατιμωρησία και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ότι πριν από κάθε εκλογική διαδικασία νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα. Αυτό είναι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, επικροτείτο αυτός που αυθαιρετούσε. Και αυτοί οι ίδιοι που είναι οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών μέσα στο δάσος, αυτοί είναι που διαμαρτύρονται και λένε “που είναι το κράτος να μας σώσει κτλ”. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος. Αυτός ο φαύλος κύκλος πήγε να σπάσει τώρα με την διάταξη για τον καθαρισμό των οικοπέδων και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων προκειμένου να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς.
Αποδείχθηκε στις 3 αυτές πυρκαγιές όπου είδαμε πως σε περιουσίες και οικόπεδα που είχαν καθαριστεί, δεν πλησίασε η φωτιά» σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας αναφερόμενος στους οικισμούς στην Σταμάτα και την Κερατέα όπου πολλά σπίτια έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.
«Η φωτιά και η κλιματική κρίση δεν μας ρωτάει αν προλαβαίνουμε ή όχι. Έρχεται πριν από μας. Συνεπώς πρέπει να δράσουμε άμεσα για να είμαστε συμβατοί με τις διατάξεις του νόμου» συμπλήρωσε.
«Στα αστικά κέντρα είναι πολύ πιο δύσκολα, και η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη»
Ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας και Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Παπαβασιλείου από την πλευρά του σημείωσε: «Είναι ο θερμότερος Ιούνιος που έχουμε καταγράψει τις τελευταίες δεκαετίες. Και όχι πολλά είναι ο θερμότερος είναι ότι είναι με διαφορά από τον προηγούμενο, είναι τουλάχιστον 3-4 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο όριο. Είναι κάτι ανησυχητικό αυτό. Τα στοιχεία που είχαμε μπροστά μας μας έδειχναν ότι έχουμε θερμότερο καλοκαίρι του φυσιολογικού, το οποίο θέλει προσοχή την ερμηνεία του σε σχέση με τα επεισόδια καύσωνα. Δεν ξέρουμε πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα του καλοκαιριού».
«Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις επόμενες μέρες του Ιουλίου, θα έχουμε μια άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι τα μέσα της εβδομάδας. Θα δούμε σε περιοχές 39 – 40 βαθμούς. Αναμένεται να πέσει λίγο η θερμοκρασία την επόμενη Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο, και την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχει μια τάση να ανέβει η θερμοκρασία. Στα αστικά κέντρα είναι πολύ πιο δύσκολα, και η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη. Αυτό που είδαμε τον Ιούνιο ουσιαστικά είναι μία εικόνα του μέλλοντος» πρόσθεσε.
Για την αλλαγή των θερμοκρασιών και του κλίματος ο κ. Λέκκας ανέφερε πως, «αυτά τα θέματα θα αποτελούν μία κανονικότητα. Βλέπουμε πως υπάρχει μια κανονικοποίηση αυτών των φαινόμενων και βέβαια οι πυρκαγιές, η ξηρασία, οι έντονες βροχές, είναι η μία συνιστώσα της κρίσης. Οι άλλες συνιστώσες είναι χειρότερες γιατί κυριαρχούν σε μεγαλύτερη κλίμακα και δεν φαίνονται πχ η ερημοποίηση, η υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων».