Εκτός από τον ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, ένας ακόμη υπουργός του Μαδούρου έχει έρθει στη χώρα μας με κυβερνητικό αεροσκάφος το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή από τη Βενεζουέλα που μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Ιάσονα Πιπίνη, ο δεύτερος υπουργός επέβαινε σε ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας που το τελευταίο διάστημα έφθασαν στη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Μαρτίου είχε φθάσει στη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών της βενεζουελάνικης κυβέρνησης, Χόρχε Αρεάσα, με την πτήση… μυστήριο στο Ελ.Βενιζέλος.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, συνεργάτης του πρωθυπουργού επικοινώνησε με στελέχη της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης και τους ζήτησε να ανασκευάσουν και να ξεκαθαρίσουν ότι η Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση παράνομης εξαγωγής χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως προϋπόθεση την αποσαφήνιση αυτή, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση στελεχών του Χουάν Γκουαϊδό με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, όπως έχουν ζητήσει.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι το καθεστώς έχει θέσει σε εφαρμογή επιχείρηση αντιμετώπισης των κυρώσεων των ΗΠΑ και την ΕΕ με τη βοήθεια συμμαχικών κυβερνήσεων, για να διατηρηθεί στην εξουσία. H βενεζουελάνικη αντιπολίτευση δεν έχει πάντως υποστηρίξει ότι τα αεροσκάφη μετέφεραν χρυσό στην Ελλάδα, αλλά εξετάζουν το ενδεχόμενο οι αφίξεις αεροσκαφών στη χώρα μας να συνδέονται με την υπόθεση εξαγωγής χρυσού.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Άνχελ Αλβαράδο, κορυφαίος βουλευτής της βενεζουλάνικης αντιπολίτευσης, σχολίασε: «Είναι μια έρευνα που πρέπει να γίνει, προκειμένου να διαπιστωθεί τι μεταφέρουν τα αεροσκάφη. Εκτιμούμε ότι αεροσκάφη βγάζουν χρυσό από τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας με ιδιωτικά αεροσκάφη όπως αυτά που προσγειώνονται στην Ελλάδα… Δεν έχουμε στοιχεία, αλλά θα θέλαμε οι ελληνικές αρχές να συνεργαστούν και να διαπιστώσουμε τι μεταφέρουν τα αεροσκάφη αυτά».
Σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle, o Ιβάν Χιλ, υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, σημείωσε από τη μεριά του ότι «ο υπουργός Αρεάσα δεν είχε καμία επίσημη συνάντηση στην Αθήνα… Ήταν στάση για τεχνικούς λόγους, μισής, μίας ώρας, για ανεφοδιασμό, για να συνεχίσει το αεροσκάφος το ταξίδι του στο Καράκας».
Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, έχει χαρακτηρίσει βλακώδη ισχυρισμό ότι η προσγείωση του αεροσκάφους με τον ΥΠΕΞ Αρεάσα στην Αθήνα συνδέεται με προσπάθεια εξαγωγής του χρυσού της χώρας.