ΚΑΙΡΟΣ LIVE– Μια πολική εισβολή βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, η οποία φέρνει βαρυχειμωνιά με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, θα επικρατήσει στη χώρα μας μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα έντονο κύμα ψύχους με την ονομασία Coral.
Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από χτες Τετάρτη μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης – ανατολικής Μεσογείου, με έντονο κύμα ψύχους και την ονομασία Coral. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι βαθμιαία, συνολικά της τάξεως των 8 με 10 βαθμών Κελσίου στη βόρεια και την ανατολική Ελλάδα, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται το Σαββατοκύριακο. Θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο εντάσεως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν δύο διαταραχές που θα επηρεάσουν με χιονοπτώσεις, κατά κανόνα ασθενείς, κυρίως τα βόρεια, τα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Α. Παρακάτω αναλύεται η πρώτη διαταραχή ως προς τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ:
Την Πέμπτη (20-02-25)
α) Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τα νησιά του βορείου Αιγαίου από -06 (μείον 6) έως 06 με 08 βαθμούς Κελσίου.
β) Στην κεντρική και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο από -02 (μείον 2) έως 08 με 09 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή (21-02-25)
α) Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου από -07 (μείον 7) έως 05 με 07 βαθμούς Κελσίου.
β) Στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια από -02 (μείον 2) έως 07 με 09 βαθμούς Κελσίου.
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ:
Την Πέμπτη (20-02-25)
α) Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, στα ορεινά και ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
β) Στην Κρήτη, στα ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές.
Την Παρασκευή (21-02-25)
α) Στη Μακεδονία (κυρίως στην κεντρική), τη Θεσσαλία, στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου και του κεντρικού Αιγαίου, στα ορεινά, τα ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
β) Στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης.
B. Η δεύτερη διαταραχή, η οποία με τα σημερινά δεδομένα διέρχεται από τη χώρα μας το Σαββατοκύριακο και την ερχόμενη Δευτέρα, θα αναλυθεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο από σήμερα μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα, μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr), από τη Γενική Πρόγνωση του καιρού μέχρι τη Δευτέρα.
Μαρουσάκης: «Θα δούμε χιόνι μέχρι και το κύμα»
«Θα δούμε χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε περιοχές μέσα στο Αιγαίο. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό, τα επόμενα 24ωρα να δούμε νησιά μας μέσα στο Αιγαίο να ντύνονται στα λευκά, να βλέπουμε το χιόνι μέχρι και το κύμα», τόνισε ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης. «Φαίνεται ότι οι Κυκλάδες και το ανατολικό, βορειοανατολικό Αιγαίο δείχνουν υποψηφιότητα μεγάλη, όπως και η Κρήτη».
Η κακοκαιρία θα κρατήσει μέχρι Δευτέρα με Τρίτη. «Διακρίνουμε δύο κύματα: Το πρώτο θα εξελιχθεί σήμερα, ξεκινάει ήδη από τη Βόρεια Ελλάδα και αύριο θα αρχίσει να μετατοπίζεται πιο ανατολικά. Πάμε σε ένα δεύτερο κύμα Παρασκευή και Σάββατο που θα πλήξει τις ίδιες περιοχές».
Η Αττική
«Στην Αττική θα ξεκινήσουν τα φαινόμενα σήμερα προς το απόγευμα, δηλαδή οι χιονοπτώσεις αναμένονται από το απόγευμα πρώτα στα ορεινά και τα ημιορεινά και αύριο τα ξημερώματα της Τσικνοπέμπτης θα αρχίσει σιγά σιγά να μπαίνει στο παιχνίδι το υπερβόρειο τμήμα του νομού Αττικής. Ίσως από τον Άγιο Στέφανο και πιο βόρεια, από την Κηφισιά και πιο βόρεια», ανέφερε ο μετεωρολόγος του Open. «Θα γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα που θα φτάσει αυτή η πολική αέρια μάζα προς την πλευρά μας»