Κατάψυξη ωαρίων – Διαφύλαξη γονιμότητας – Με την μέθοδο της κρυοσυντήρησης ωαρίων έχουμε πλέον την δυνατότητα να “παγώσουμε τον χρόνο”.
Όσες γυναίκες επιθυμούν να γίνουν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν πλέον την ευκαιρία να παρακάμψουν το εμπόδιο του χρόνου, αξιοποιώντας τη δυνατότητα της κατάψυξης των ωαρίων τους.
Η διαφύλαξη της γονιμότητας επιτυγχάνεται με την κρυοσυντήρηση των ωαρίων στους -196οC, διατηρώντας έτσι την βιολογική ηλικία της γυναίκας ακριβώς τη στιγμή της κατάψυξης.
Η ιδανική ηλικία για κατάψυξη ωάριων είναι μεταξύ 25-36 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σαφώς, όσο νεότερη είναι η γυναίκα, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα και μεγαλύτερος ο αριθμός των ωάριων που παράγονται, με κατ’ επέκταση περισσότερες πιθανότητες για μια μελλοντική εγκυμοσύνη.
Η κατάψυξη ωαρίων ενδείκνυται ως μέθοδος διαφύλαξης της γονιμότητας για γυναίκες που επιθυμούν να αναβάλλουν την προσπάθεια τεκνοποίησης για το μέλλον, για κοινωνικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Η μέθοδος προτείνεται επίσης για ιατρικούς λόγους, όπως η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, υποβολή σε χημειοθεραπεία, ωοθηκεκτομή, ή σε περιπτώσεις απουσίας σπερματοζωαρίων από το σπερματικό δείγμα ή τη βιοψία όρχεως του συντρόφου την ημέρα της ωοληψίας .
Στην «Ευγονία», ακολουθώντας τις παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις, εφαρμόζουμε τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) για την κατάψυξη ωαρίων με απόλυτη ασφάλεια και υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Πως γίνεται η διαδικασία;
Η κατάψυξη ωαρίων πραγματοποιείται στα πλαίσια ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης με λήψη φαρμακευτικής αγωγής για διέγερση των ωοθηκών.
Για την κατάψυξη ωαρίων είναι απαραίτητη η διέγερση των ωοθηκών με σκοπό τη λήψη πολλαπλών ωαρίων κατά την ωοληψία, όπως ακριβώς και σε έναν τυπικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η μόνη διαφορά είναι ότι, μετά την ωοληψία, δεν πραγματοποιείται γονιμοποίηση των ωάριων από το σπέρμα, ούτε εμβρυομεταφορά. Τα ωάρια που συλλέγονται ελέγχονται για την ωριμότητά τους, και στη συνέχεια, τα ώριμα (γονιμοποιήσιμα) ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο της υαλοποίησης και φυλάσσονται σε υγρό άζωτο, σε θερμοκρασία -196οC, μέχρι η ασθενής να ζητήσει την απόψυξη και γονιμοποίησή τους. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η διάρκεια της κρυοσυντήρησης των ωαρίων είναι 5 έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 5 έτη.
Στην «Ευγονία» χρησιμοποιούμε πρωτόκολλα ήπιας ελεγχόμενης διέγερσης των ωοθηκών που είναι πιο φιλικά γιατί χαρακτηρίζονται από λιγότερες ενέσεις, μικρότερη συνολική δόση, σύντομη διάρκεια, λιγότερη δυσφορία. Η όλη διαδικασία κρατάει 8-10 ημέρες και περιλαμβάνει υπερηχογραφήματα και εξετάσεις αίματος ανά 2-3 ημέρες, ενώ μετά την ωοληψία οι γυναίκες επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους ακόμα και την ίδια ημέρα.
Στην «Ευγονία» χρησιμοποιείται ειδική φαρμακευτική αγωγή για την τελική ωρίμανση των ωαρίων που εξασφαλίζει μεγαλύτερο ποσοστό ώριμων ωαρίων, λιγότερη δυσφορία, και αυξημένη ασφάλεια με εξαφάνιση του συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών .
Είναι ασφαλής η κατάψυξη ωαρίων;
Η κατάψυξη ωαρίων παρέμενε για πολλά χρόνια μια πρόκληση για τον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς η χαμηλή επιβίωση και χαμηλή γονιμοποίηση των ωαρίων με τη χρήση παλαιότερων τεχνικών, είχε ως επακόλουθο τα χαμηλά ποσοστά κυήσεων.
Πρόσφατα, με την εφαρμογή της υαλοποίησης (vitrification), η κατάψυξη των ωαρίων συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά επιβίωσης, γονιμοποίησης, εμβρυϊκής ποιότητας, τα οποία βέβαια έχουν ως αποτέλεσμα και υψηλότερα ποσοστά κύησης. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς και η υγεία των παιδιών που γεννήθηκαν από κατεψυγμένα και νωπά ωάρια φαίνεται να είναι παρόμοια.
Όσον αφορά την ασφάλεια των γυναικών που λαμβάνουν ορμονική διέγερση, σύμφωνα με μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναικών που έλαβαν αγωγή με ορμόνες και υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε γυναίκες που δεν έλαβαν ορμόνες, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην επίπτωση καρκίνου του μαστού. Βέβαια, οι ορμόνες θα πρέπει να χορηγούνται στις μικρότερες δυνατές δόσεις και για τη μικρότερη δυνατή διάρκεια, όπως πρεσβεύουν οι σύγχρονες τάσεις στον τομέα της ενδοκρινολογίας της αναπαραγωγής.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της «Ευγονίας»