Παρασκευή, 15 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Κατεδαφίσεις εξπρές με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

Newsroom από Newsroom
11/08/2018 14:45
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κατεδαφίσεις εξπρές: Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα έκδοσης πράξεων κατεδάφισης στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, προχώρησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στη βάση όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Λαύριο, και με γνώμονα την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας».

«Υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας που βίωσε ο ελληνικός λαός, επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία ώστε να προχωρήσει, χωρίς προσκόμματα, η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «πρέπει να βρεθούν ταχείες λύσεις και να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών, με προτεραιότητα στις συνταγματικά προστατευόμενες περιοχές».

Όπως υπογραμμίζουν, «για λόγους ασφάλειας των κατοίκων σε περίπτωση κινδύνου, καθίσταται υποχρέωση της κυβέρνησης η μηδενική ανοχή σε παράνομα κτίσματα σε ακτές και δάση».

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιτρέπεται στο ΥΠΕΝ να προβαίνει στην εκτέλεση αφενός των πράξεων που θα εκδοθούν με τη νεοεισαχθείσα διαδικασία της κοινής υπουργικής απόφασης και αφετέρου των πράξεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, κατασκευών και περιφράξεων, σε ζώνη αιγιαλού-παραλίας, σε εθνικούς δρυμούς, και σε δασικές εκτάσεις στην Αττική, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μία παράλληλη διαδικασία στην οποία προχωρούμε λόγω των έκτακτων συνθηκών που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το έργο των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Αυτό εξυπηρετεί τη βέλτιστη κατανομή του διοικητικού φορτίου μεταξύ των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης, θέτοντας ταυτόχρονα στην εξυπηρέτηση του σκοπού της καταπολέμησης της αυθαιρεσίας, το μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως τονίζουν, «με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση σύσσωμη, καθιστά σαφές ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο παλαιό καθεστώς αυθαιρεσίας, το οποίο συνέβαλε στην εθνική τραγωδία στο Μάτι» και συμπληρώνουν ότι «οι κατεδαφίσεις εξπρές που προωθούμε με την ΠΝΠ δεν αφήνουν χώρο για αμφιβολίες και αμφισβητήσεις ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε στο μέλλον περνάει μόνο μέσα από μηχανισμούς διαφάνειας και νομιμότητας, με απόλυτη προτεραιότητα το σεβασμό στη ζωή των κατοίκων και στο περιβάλλον».

Ειδικότερα και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με την ΠΝΠ προβλέπεται η διαβίβαση από την αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προς την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ των πράξεων κατεδάφισης που έχει στην κατοχή της και αφορούν αυθαίρετα κτίσματα, κατασκευές, περιφράξεις και άλλες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία, σε εθνικούς δρυμούς και σε δασικές εκτάσεις, εφόσον για τα τελευταία έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του αρμόδιου δασάρχη, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 67 Α του ν. 998/1979 (Α’ 289).

Από την παραπάνω υποχρέωση, εξαιρείται η διαβίβαση των πράξεων κατεδάφισης που έχουν ήδη περιληφθεί σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών κατεδάφισης που έχει συνάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, και σε επεκτάσεις των συμβάσεων αυτών, για τις οποίες έχει εγκριθεί χρηματοδότηση.

Επιπλέον, πράξεις κατεδάφισης που αφορούν περιφράξεις και περιτοιχίσεις που έχουν ανεγερθεί κατά παράβαση του άρθρου 23 του ν. 1337/1983 (νόμος Τρίτση), δηλαδή περιφράξεις που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 μ. από την ακτή, δύνανται να εκτελούνται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Με τις διατάξεις της ΠΝΠ το Τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων, της ανωτέρω Ειδικής Γραμματείας του ΥΠΕΝ, αποκτά τη δυνατότητα να προβεί άμεσα στην εκτέλεση των πράξεων οι οποίες θα διαβιβασθούν.

Τα έξοδα των εν λόγω κατεδαφίσεων θα καλυφθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Καλούνται τέλος, οι αστυνομικές αρχές όπως και κάθε δημόσια αρχή (κτηματικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των οικείων ΟΤΑ), να συνδράμουν στην πραγματοποίηση των κατεδαφίσεων, με τη διάθεση μηχανικών μέσων, αλλά και να διευκολύνουν με οποιοδήποτε τρόπο το έργο κατεδάφισης.

Ως αρμόδια τέλος, για τη διενέργεια των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων με σκοπό την εκτέλεση κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, ορίζεται η Διεύθυνση Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως γράφει το newsbeast.gr

ΣχετικάΆρθρα

U.S. President Donald Trump boards Air Force One as he departs for Alaska to meet with Russian President Vladimir Putin to negotiate for an end to the war in Ukraine, from Joint Base Andrews in Maryland, U.S., August 15, 2025. REUTERS/Kevin Lamarque
Featured

Αναχώρησε για την Αλάσκα ο Τραμπ: «Υψηλό διακύβευμα», δήλωσε πριν την ιστορική συνάντηση με τον Πούτιν

15/08/2025 | 16:14
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Επίθεση Μαρινάκη σε αντιπολίτευση και Πελετίδη: 10 απαντήσεις σε απορίες και μυθεύματα

15/08/2025 | 16:00
Featured

Μητσοτάκης: Η ημέρα είναι πρωτίστως αφιερωμένη σε αυτούς που αγωνίζονται για να μας κρατούν ασφαλείς

15/08/2025 | 15:46
Featured

Οι ΗΠΑ έστειλαν στην ΕΕ το κείμενο για την ολοκλήρωση της κοινής δήλωσης για την εμπορική συμφωνία

15/08/2025 | 15:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Βούτσης: Η ζωή συνεχίζεται, βεβαρημένη από μία τραγωδία, αλλά συνεχίζεται |


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πέθανε η ηθοποιός Πόπη Χριστοδούλου – Η αξέχαστη «Ρίτσα-Μάρθα» του «Στο Παρά Πέντε»

    613 shares
    Share 245 Tweet 153
  • Αυστηρά μέτρα ασφαλείας και γεωπολιτικά ρίσκα: Ο Πούτιν καθ’ οδόν για την κρίσιμη συνάντηση με τον Τραμπ στην Αλάσκα

    270 shares
    Share 108 Tweet 68
  • Συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας στην Αλάσκα με το βλέμμα στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν δεν πρόκειται να παίξει μαζί μου», λέει ο Τραμπ

    166 shares
    Share 66 Tweet 42
  • Ενίσχυση κινήτρων για υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία – Πότε δεν ασκείται ποινική δίωξη

    149 shares
    Share 60 Tweet 37
  • 5.000+ Ωφελούμενοι με Voucher ΔΥΠΑ 750€ – Νέες Θέσεις, Προσλήψεις & Επιταγές Βιβλίων 2025: Όλα τα Βήματα

    141 shares
    Share 56 Tweet 35
  • Helios: Η αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό που συγκλόνισε τη Ελλάδα και την Κύπρο πριν 20 χρόνια

    137 shares
    Share 55 Tweet 34
  • Γιορτή σήμερα 15 Αυγούστου, εορτολόγιο: Κοίμησις της Θεοτόκου

    132 shares
    Share 53 Tweet 33
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch