Ως «Μονμάρτη» της Αθήνας και ένα «κέντρο τέχνης και πολιτισμού» που έχει εγκαταλειφθεί από την αυτοδιοίκηση και τους θεσμικούς παράγοντες, χαρακτήρισε την περιοχή των Εξαρχείων, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, και επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής (ΝΕΟ) Κατερίνα Παπακώστα.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυρία Παπακώστα μίλησε εκτενώς για τις προσεχείς ευρωεκλογές, στις οποίες όπως είπε η ΝΕΟ θα κατέβει με ψηφοδέλτιο που θα περιέχει «πολιτικά πρόσωπα αλλά και νέους πολίτες οι οποίοι δεν θα έχουν μπει στο “τριπάκι” της κομματικής ιδιοτέλειας».
Κατερίνα Παπακώστα: Ανοικτή σε συνεργασίες η Νέα Ελληνική Ορμή
Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι το ΝΕΟ είναι ανοικτό σε συνεργασίες, «επειδή το επιβάλλει η εποχή και κυρίως επειδή καθίσταται πλέον αναγκαίο να επιστρέψουμε στην ουσία της Πολιτικής που ανοίγει τον δρόμο στο μέλλον, θέτοντας πάντα στο επίκεντρο τον Άνθρωπο», τονίζοντας ότι «στόχος μας δεν είναι μια ευκαιριακή συμμαχία, αλλά η ένωση δυνάμεων για το μέλλον του τόπου, προκειμένου να απαντήσουμε στα “θέλω” των πολιτών και όχι στις απαιτήσεις των πάσης φύσεως ελίτ».
Αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η Κατερίνα Παπακώστα σημειώνει ότι «η Νέα Ελληνική Ορμή αναγνωρίζει το πολιτικό ήθος και την ικανότητα άξιων στελεχών τα οποία έχουν εμπειρία και διαδρομή στην αυτοδιοίκηση και σχέδιο για την επόμενη μέρα», ενώ για τους κυρίους Βουλγαράκη και Ορφανό, που στηρίζει το κόμμα της για τη δημαρχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, η κ. Παπακώστα δηλώνει ότι «πρόκειται για δύο έμπειρους πολιτικούς οι οποίοι για χρόνια εκλέγονται βουλευτές στις περιφέρειές τους για να προσφέρουν».
Η Κατερίνα Παπακώστα στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνει επίσης την αντίθεσή της σε όσους προσδίδουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις επικείμενες ευρωεκλογές και υπογραμμίζει ότι «επιχειρούν να καλύψουν την παντελή έλλειψη προτάσεων για αλλαγή πλεύσης στην Ευρώπη».
Κάνει λόγο για «σκοτάδι που απλώνεται στην Ευρώπη», τονίζοντας την ανάγκη «να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον τυφλό φανατισμό και στις κραυγές του λαϊκισμού».
«Δυστυχώς, το έλλειμμα πολιτικών ηγετών στην Ευρώπη την δεκαετία που μας πέρασε, με επίκεντρο την οικονομία, οδήγησε στη δημοσιονομική ασφυξία πολλών χωρών, διότι την πολιτική την αντικατέστησαν αποκλειστικά οι τεχνοκράτες, με αποτέλεσμα οι ακραίοι να καλύψουν αυτό το κενό και να αποτελούν σήμερα ωρολογιακή βόμβα για τη δομή και τελικώς για την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία», επισημαίνει.
Ερωτηθείσα για την υπόθεση Novartis, τη χαρακτηρίζει «υπαρκτό σκάνδαλο σε παγκόσμιο επίπεδο» το οποίο όπως λέει «απαιτεί ανάληψη πολιτικής ευθύνης» ενώ ξεκαθαρίζει ότι «θα αποφανθεί η δικαιοσύνη αν εμπλέκονται ή όχι πολιτικά πρόσωπα».
Τέλος, αναφερόμενη στην ΕΛΑΣ με την ιδιότητά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, η κυρία Παπακώστα επισημαίνει ότι «η Ελληνική Αστυνομία δρα με σχεδιασμό και μεθοδικότητα σεβόμενη παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα» ενώ συμπληρώνει ότι το μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι «μηδέν ανοχή στην παραβατικότητα».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υφ. Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα:
ΕΡ: Κυρία Παπακώστα, να ξεκινήσω από την επιχείρηση «σκούπα» στα Εξάρχεια και να σας ρωτήσω: Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της Αστυνομίας για αυτή την πολύπαθη περιοχή των Αθηνών;
K. Π.: Από την αρχή της θητείας μου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σας βεβαιώνω ότι δρούμε καθημερινά. Η Ελληνική Αστυνομία δρα με σχεδιασμό και μεθοδικότητα, σεβόμενη παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα διατηρώντας αυτή την ευαίσθητη ισορροπία με αφοσίωση, και οι επιτυχίες της είναι ο καρπός αυτής της συνεργασίας της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας, η οποία προβλέπει τη διαρκή παρουσία στην περιοχή. Το μήνυμα δηλαδή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ξεκάθαρο: Η ανοχή στην παραβατικότητα είναι μηδενική, άβατα για εμάς δεν υπάρχουν στη χώρα, εκτός από το αυτοκέφαλο του Αγίου Όρους. Κάποιοι έχουν «επενδύσει» στο να θολώνουν αυτή την πολιτική κατεύθυνση σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες ότι η Αθήνα είναι ανασφαλής, το οποίο πολύ απέχει από το ότι όντως υπάρχουν ζητήματα παραβατικότητας που μας απασχολούν και απασχολούν τους Αθηναίους, και στα οποία έχουμε ρίξει το βάρος μας, μεταφέροντας μία στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας και βλάπτοντας τελικά την εικόνα της πατρίδας μας προς τα έξω, εκπέμποντας λανθασμένα σήματα.
Για εμένα τα Εξάρχεια είναι μία ιστορική γειτονιά της Αθήνας, είναι κέντρο τέχνης και πολιτισμού, την οποία η δική μου πολιτική οπτική την βλέπει ως Μονμάρτη της πρωτεύουσας -και όχι ως πολύπαθη περιοχή-, η οποία έχει γνωρίσει την εγκατάλειψη της Πολιτείας, εδώ και αρκετές δεκαετίες και γι΄ αυτό χρειάζεται γενναία αυτοκριτική και από την αυτοδιοίκηση και από τους θεσμικούς παράγοντες.
ΕΡ: Να περάσουμε στις επικείμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές και να σας ρωτήσω. Προ ημερών το κόμμα σας, η Νέα Ελληνική Ορμή, με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι στηρίζει τον Γιώργο Βουλγαράκη για την Αθήνα και τον Γιώργο Ορφανό για το Δήμο της Θεσσαλονίκης. Θα προχωρήστε και σε άλλες στηρίξεις στις μεγάλες πόλεις;
Κ.Π.:Η Νέα Ελληνική Ορμή αναγνωρίζει το πολιτικό ήθος και την ικανότητα άξιων στελεχών τα οποία έχουν εμπειρία και διαδρομή στην αυτοδιοίκηση και σχέδιο για την επόμενη μέρα, το οποίο προσυπογράφουμε και στεκόμαστε δίπλα στην προσπάθειά τους. Είμαστε στο πλευρό όσων εργάζονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, διότι υπάρχει μία παρανόηση το τελευταίο διάστημα από υποψηφίους που ξεφεύγουν από τον ρόλο της αυτοδιοίκησης, δείχνοντας και τις ενδόμυχες προθέσεις τους να την χρησιμοποιήσουν ως σκαλοπάτι για πολιτική καριέρα. Στο Ν.Ε.Ο. πορευόμαστε με αυτά τα στάνταρντς, επειδή πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διοίκησης. Και με αυτά τα κριτήρια εκδηλώσαμε την στήριξή μας στον Γιώργο Βουλγαράκη για την πρωτεύουσα και στον Γιώργο Ορφανό για τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δύο έμπειρους πολιτικούς, οι οποίοι για χρόνια εκλέγονταν βουλευτές στις περιφέρειές τους για να προσφέρουν. Δηλαδή δεν έχτισαν αυτοδιοικητική καριέρα επειδή διψούσαν να μεταπηδήσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά ακριβώς το αντίστροφο. Άφησαν πίσω τους την πολιτική καριέρα και εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα προβλήματα της πόλης τους, άρα είναι αξιόπιστοι στο να εργαστούν για το κοινό καλό.
Στις ευρωεκλογές η Νέα Ελληνική Ορμή θα κατέβει αυτόνομα;
Ιδρύσαμε το Ν.Ε.Ο. τον Ιούλιο του 2018. Διαπιστώσαμε το υπαρκτό πολιτικό κενό στον κεντροδεξιό χώρο. Αυτό ακριβώς το κενό της κοινωνικής Δεξιάς θέλουμε να εκφράσουμε. Η Νέα Ελληνική Ορμή δεν διακρίνεται από πολιτικό μεγαλοϊδεατισμό, ούτε από πολιτικό αμοραλισμό, ο οποίος ξεχειλίζει αυτήν την περίοδο στο υπάρχον πολιτικό σύστημα της χώρας μας. Λυπάμαι γι΄ αυτό και η προσπάθειά μας κατατείνει στο να το αναχαιτίσουμε μέσα από συνεργασίες που χτίζουμε με προγραμματικές συγκλίσεις ώστε σε αυτές τις ευρωεκλογές το Ν.Ε.Ο. να συμβάλλει με προτάσεις, με πρόσωπα ώστε να χτίσουμε μία νέα αρχιτεκτονική στην Ευρώπη, στην οποία η Ελλάδα θα έχει δεσπόζουσα θέση. Το ευρωψηφοδέλτιο που θα προτείνουμε στην ελληνική κοινωνία θα έχει πολιτικά πρόσωπα ασφαλώς αλλά και νέους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν μπει στο «τριπάκι» της κομματικής ιδιοτέλειας, όπου τα πάντα θυσιάζονται στον βωμό της, αλλά ενδιαφέρονται για την επόμενη μέρα της χώρας, επιδιώκοντας σταυρό εμπιστοσύνης από τους πολίτες σε όλη την επικράτεια.
Το Ν.Ε.Ο. κι εγώ ζητούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτές τις ευρωεκλογές, απαντούμε σε αυτούς οι οποίοι είχαν οικοδομήσει μία χυδαία εκστρατεία σε βάρος μου και σε βάρος του κόμματός μας περί συναλλαγής, η οποία υποδομείται, καταρρίπτεται και επιστρέφεται σε αυτούς οι οποίοι έτσι λειτουργούν, διότι προφανώς δεν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας, ούτε συναλλαγή όταν προσφεύγεις στο λαό και διεκδικείς την ψήφο του πολίτη.
Εσείς ως πρόεδρος του Ν.Ε.Ο. έχετε απευθύνει ενωτικό κάλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι προτίθεστε να συνεργαστείτε με άλλες δυνάμεις για παράδειγμα με το κόμμα του Σάββα Τσιτουρίδη που έχει γνωστοποιήσει την αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές;
Το Ν.Ε.Ο. και εγώ προσωπικά ως πρόεδρός του, με ομόφωνη απόφαση έχουμε απευθύνει ενωτικό κάλεσμα, επειδή ακριβώς έγκαιρα έχουμε κατανοήσει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Η χώρα μας, μετά την οικονομική περιπέτεια των προηγούμενων ετών, έχει γυρίσει σελίδα και χρειάζεται την στήριξη όλων για να σταθεί στα πόδια της και να αναλάβει τον ρόλο που της αξίζει, δηλαδή να είναι ηγέτιδα δύναμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες, ακριβώς επειδή το επιβάλλει η εποχή και κυρίως επειδή καθίσταται πλέον αναγκαίο να επιστρέψουμε στην ουσία της Πολιτικής που ανοίγει τον δρόμο στο μέλλον, θέτοντας πάντα στο επίκεντρο τον Άνθρωπο. Συζητούμε λοιπόν με όλους όσοι συμμερίζονται το ίδιο όραμα με εμάς, με στελέχη που έχουμε κοινή πορεία και αξίες, αλλά και με νέα στελέχη που ασπάζονται την ίδια ιδέα. Επειδή στόχος μας δεν είναι μια ευκαιριακή συμμαχία, αλλά η ένωση δυνάμεων για το μέλλον του τόπου, προκειμένου να απαντήσουμε στα «θέλω» των πολιτών και όχι στις απαιτήσεις των πάσης φύσεως ελίτ.
Ωστόσο, συμφωνείτε με την τοποθέτηση ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα και «μητέρα των μαχών»;
Είμαι απέναντι μετωπικά σε μία τέτοια ανόητη και αντιδημοκρατική άποψη. Δεν αλλάζει κυβέρνηση η χώρα. Όσοι επιμένουν να προσδίδουν χαρακτήρα εσωτερικού δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για «μητέρα των μαχών», επιχειρούν να καλύψουν την παντελή έλλειψη προτάσεων για αλλαγή πλεύσης στην Ευρώπη, είτε γιατί έχουν κρυφή ατζέντα, είτε γιατί έχουν αποφασίσει να υπακούσουν στα κελεύσματα των ευρωπαϊκών ελίτ, αδιαφορώντας για τα προβλήματα των πολιτών. Η τακτική των μεγάλων πολιτικών μονομάχων είναι να θεωρούν τις ευρωεκλογές ως επουσιώδες ή το δευτερεύον που δεν αφορά εμάς τους Έλληνες. Επιχειρούν μέσα από την δημαγωγία και το λαϊκισμό να στρέψουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε εσωτερικά θέματα. Αυτό εξυπηρετεί τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και δεν πρέπει να περάσει. Αυτή η πονηρή τακτική έχει φέρει την Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης. Το ευρωψηφοδέλτιο που σκεπτόμαστε να προτείνουμε στον ελληνικό λαό να εμπιστευτεί σε αυτές τις εκλογές αφορά στο να ακουστεί η φωνή του Έλληνα που ζητά μια διαφορετική Ευρώπη για την καθημερινότητά του. Το μεταναστευτικό ζήτημα και το υπερβολικό βάρος που έχει δεχθεί η χώρα μας αντίθετα με άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι μεγάλο θέμα, η κατανομή των πόρων προς την ελληνική περιφέρεια την επόμενη πενταετία για την ανάπτυξή της, ο κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους και αδύναμους, διότι εμείς λέμε «Ναι στην Ευρώπη, αλλά όχι και έτσι βρε αδέλφια».
Εκτιμάτε ότι το κύμα λαϊκισμού και φανατισμού θα επικρατήσει πανευρωπαϊκά στις ευρωεκλογές;
Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι ο μοναδικός τρόπος να πολεμήσουμε το σκοτάδι που απλώνεται στην Ευρώπη, είναι το φως των προτάσεών μας. Αυτός ο αγώνας κερδίζεται αν αποφασίσουμε να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον τυφλό φανατισμό και στις κραυγές του λαϊκισμού. Η άνοδος των ακραίων είναι η μεγαλύτερη απειλή στα θεμέλια της Ευρώπης. Δυστυχώς, το έλλειμμα πολιτικών ηγετών στην Ευρώπη την δεκαετία που μας πέρασε, με επίκεντρο την οικονομία, οδήγησε στην δημοσιονομική ασφυξία πολλών χωρών, διότι την πολιτική την αντικατέστησαν αποκλειστικά οι τεχνοκράτες, με αποτέλεσμα οι ακραίοι να καλύψουν αυτό το κενό και να αποτελούν σήμερα ωρολογιακή βόμβα για τη δομή και τελικώς για την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία.
Ο Καζαντζάκης έλεγε δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει. Άρα όλοι πρέπει να αναμετρηθούμε με το μπόι μας.
Τελειώνοντας θέλω τη γνώμη σας για το κλίμα σκανδαλολογίας που επικρατεί στην ελληνική πολιτική σκηνή. Καταρχήν θεωρείτε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση Novartis που αγγίζουν και πολιτικά πρόσωπα;
Η υπόθεση Novartis είναι υπαρκτό σκάνδαλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Απαιτεί ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Τα περί σκευωρίας τα ακούν και οι πολίτες και οι εκτός της χώρας και μας χλευάζουν, διότι αυτοί οι οποίοι τα εκπέμπουν δίνουν την αίσθηση ότι είμαστε χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Μην με ρωτάτε τι θα κάνει η Δικαιοσύνη. Σέβομαι την διάκριση των εξουσιών. Θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη αν εμπλέκονται ή όχι τα πολιτικά πρόσωπα. Αγανακτώ όπως και οι πολίτες, διότι χάνουμε το μέτρο και λιθοβολούμε τους θεσμούς. Προτείνω να είμαστε μετρημένοι όλοι. Θεωρώ ότι μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει ο πολιτικός κόσμος έτσι, διότι κινδυνεύουμε όλοι να απαξιωθούμε από τον λαό, επειδή ο λαός σε αυτές τις περιπτώσεις λέει «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».