Κεφαλογιάννη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και…
των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού», στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην ολομέλεια δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, «Νίκη», Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες». Κατά της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσε το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά.
Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατέθεσαν τις απόψεις τους αρκετοί αρμόδιοι φορείς. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη είπε ότι λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις τους και το υπουργείο θα επανέλθει πριν την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, και θα ενημερώσει την επιτροπή για τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα υπάρξουν. «Ούτως ή άλλως έχουμε ήδη δείξει ότι είμαστε ανοιχτοί, ακούμε και ήδη, από τη δημόσια διαβούλευση, έχουν γίνει αλλαγές στο σχέδιο νόμου. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ακούμε και να ενσωματώνουμε τις παρατηρήσεις εκείνες που όντως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη.
«Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου έρχεται για να συμβάλει στην υλοποίηση της στρατηγικής του υπουργείου Τουρισμού, για τη βιώσιμη την μακροχρόνια τουριστική ανάπτυξη και την περαιτέρω ανάδειξη του κλάδου σε κινητήρια δύναμη της εθνικής οικονομίας», είπε η κ. Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε: «Η ανοδική πορεία του τουρισμού στη χώρα μας υπερτονίζει την ανάγκη να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί, να βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο, όπου χρειάζεται, να δώσουμε έμφαση στη διαχείριση των προορισμών, να δώσουμε έμφαση στη καινοτομία και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες, για την επιχειρηματικότητα και την εργασία».
Η υπουργός αναφέρθηκε στα «άλματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον τομέα του τουρισμού», αφότου δηλαδή δόθηκε «έμφαση στην βελτίωση των ποιοτικών δεικτών του τουρισμού, τις ειδικές μορφές τουρισμού, τη βελτίωση για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των καταλυμάτων, την εισαγωγή καινοτόμων τουριστικών προϊόντων, όπως τα σύγχρονα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας».
Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε σε όσα έγιναν για την ανάπτυξη του τουρισμού από το 2019 και μετά αλλά και την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Την πενταετία 2015-2019 και με τις πολιτικές των κυβερνήσεων εκείνης της περιόδου, δημιουργήθηκε εκ νέου αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας, ιδίως ως προς την προσέλκυση επενδύσεων. Ουσιαστικά ο τουρισμός πορεύτηκε με τη λογική του αυτόματου πιλότου. Νομοθετήματα της περιόδου εκείνης έχουν αφήσει ιστορία για την κενότητα, την ασάφεια και την αοριστία τους. Απορούν ακόμη οι νομικοί πως μπορούν να ονομάζονται νόμοι, οι εκθέσεις ιδεών…», είπε η υπουργός Τουρισμού που σημείωσε ότι υπήρξε ταχεία βελτίωση της εικόνας της χώρας με την αλλαγή διακυβέρνησης και καταγράφηκαν πολύ θετικές επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού. Η Όλγα Κεφαλογιάννη ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για στοιχεία της ΤτΕ που δείχνουν ότι η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 αυξήθηκε κατά 20%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, μιας χρονιάς που είχε ιστορικά υψηλές επιδόσεις. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, κατά την ίδια περίοδο, αυξήθηκαν κατά 22%, «και αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας για την επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας, πέραν των μηνών αιχμής, και του αναλυτικού σχεδίου προώθησης και προβολής που εκπονείται από το υπουργείο Τουρισμού και υλοποιείται από τον ΕΟΤ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Στοχεύουμε κυρίως στην ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, που απαιτεί πολυεπίπεδο συνεκτικό σχεδιασμό και στοχευμένες κατευθύνσεις και άξονες πολιτικής», είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη και τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, εξήγησε, ψηφίστηκε ο νόμος για τη σύσταση συμβουλευτικών οργάνων που κινούνται στην κατεύθυνση ακριβώς της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού και με το σχέδιο νόμου που τίθεται σήμερα στην κρίση της Βουλής, εισάγονται ρυθμίσεις προσανατολισμένες στο στόχο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Το νομοσχέδιο στοχεύει στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, στη στήριξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στην ενίσχυση του τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, στην αναμόρφωση του επαγγέλματος του ξεναγού και στην προστασία αυτού ενώ απώτερος στόχος είναι η ολιστική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και των παρεχόμενων υπηρεσιών, είπε η εισηγήτρια της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη.
«Η κυρία υπουργός μάλλον μπερδεύτηκε με αυτό που παρέδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, το Γενάρη του 2015, την τραγική κατάσταση που υπήρχε στον τουρισμό», σχολίασε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα και πρόσθεσε: «καλό είναι να θυμίσουμε κάποια από όσα έκανε στον τουρισμό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση δηλαδή που πρώτη αναγνώρισε την αξία του τουρισμού και την καθοριστική συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Είχαμε ρεκόρ στον τουρισμό, με τα μεγαλύτερα μεγέθη να σημειώνονται το 2019. Νομοθετήθηκε τότε, ο θεματικός τουρισμός, η γεωθερμία και η σχέση της με τον ιαματικό τουρισμό, εισήχθη η γνωστοποίηση για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων που αποτελεί σταθμό, για την απλοποίηση των διαδικασιών, επαναλειτούργησαν οι ιστορικές σχολές ξεναγών, σημειώθηκαν ιστορικές επιδόσεις σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, ρεκόρ σε τουριστικές επενδύσεις, ρεκόρ με αφίξεις ταξιδιωτών, ρεκόρ στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, θεαματική μείωση της ανεργίας, ενιαία εθνική περιφερειακή τουριστική πολιτική με στόχο τον τουρισμό 365 ημερών, η Ελλάδα μπήκε στους πέντε πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως».
Το επεισόδιο με την Θεανώ Φωτίου
Τη στιγμή που η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε τον λόγο προκειμένου να απαντήσει στην τοποθέτηση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπης Βέττα που είχε δηλώσει ότι «το νομοσχέδιο είναι πιστό στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ΝΔ, δεν υλοποιεί σχεδιασμό και δεν λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα στον τουρισμό, δεν κομίζει τίποτα προωθητικό για συμφέροντα των εργαζομένων, των υγιών επιχειρηματιών, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας», προκλήθηκε μείζονα ένταση στην αίθουσα, από τα έδρανα της Νέας Αριστεράς.
«Κύριε πρόεδρε περιμένουμε να μιλήσουμε όλοι και να μας απαντήσει η υπουργός συνολικά», είπε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου.
«Θέλω να απαντήσω στην κ. Βέττα, επί προσωπικού, ένα λεπτό θέλω…», είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη.
«Από πότε γίνεται αυτό στις επιτροπές και δεν το ξέρω; Τόσα χρόνια είμαι μέσα στη Βουλή! Δεν το ξέρω!», είπε η κ. Φωτίου. Τότε από το έδρανο της κ. Φωτίου ακούστηκε μια επιφωνηματική έκφραση που όταν δεν δηλοί έκπληξη ή αγανάκτηση, συνιστά ύβρη. Την έκφραση αυτή η κ. Φωτίου την είπε εκτός μικροφώνου και γι΄αυτό δεν καταγράφεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής, μολονότι ακούστηκε και καταγράφηκε στην τηλεοπτική κάλυψη της συζήτησης.
Η φράση αυτή της κ. Φωτίου προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Τουρισμού. «Τι είπατε; Τι είπατε; Τι είπατε; Θέλετε λίγο να επαναλάβετε αυτό που είπατε; Έτσι έχετε μάθει να μιλάτε στο κοινοβούλιο; Και το πρόβλημα σας είναι τι αναφέρει ο Κανονισμός; Εδώ δεν ξέρετε βασική κοινωνική συμπεριφορά, όταν εκφράζεστε με αυτόν τον τρόπο, μέσα στο κοινοβούλιο!», είπε η κ. Κεφαλογιάννη και σχολίασε «τέτοιες αγοραίες εκφράσεις, μόνο από τέτοια πρόσωπα μπορεί να ακούγονται εδώ μέσα!».
Μόλις το «θερμό επεισόδιο» άρχισε να δημοσιεύεται στον ηλεκτρονικό τύπο, η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου είπε: «Θέλω να απαντήσω σε δημοσιεύματα που μόλις βγήκαν ότι είπα απρεπείς εκφράσεις, μέσα στην αίθουσα αυτή. Ως γνωστό κύριε πρόεδρε, ούτε πήρατε εσείς είδηση τίποτα απρεπές, γιατί αλλιώς θα με είχατε σταματήσει, όπως έχετε την αρμοδιότητα. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Και εγώ προσωπικά είπα ότι δεν είπα τίποτα απρεπές προς την υπουργό ή στο σώμα. Αυτά είναι η εκμετάλλευση από ένα πολιτικό πρόσωπο που θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα».
ΠΑΣΟΚ
«Φέρνετε άλλο ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν χαρακτηρίζεται από ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Τουρισμού σε βάθος δεκαετίας, δεν εξασφαλίζει την ανθεκτικότητα του τουρισμού, δεν απαντά στα ουσιαστικά και δομικά προβλήματα του κλάδου, δεν ανταποκρίνεται στον επιδιωκόμενο σκοπό, δεν δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, όπως, ο εμβληματικός του τίτλος υπόσχεται και σίγουρα δεν αποτελεί ένα νομοσχέδιο με όραμα», είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σπυριδάκη.
ΚΚΕ
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αξιοποίηση νέων πεδίων κερδοφορίας, χωρίς όρους και όρια, σε στεριά, θάλασσα και αέρα, σε κάθε τομέα που μπορεί να ενταχθεί στα τουριστικά πακέτα και να αυξήσει την κερδοφορία τους, όπως η υγεία, ιαματικές πηγές, εκπαίδευση, κατάρτιση, πολιτισμό, αθλητισμό, περιβάλλον, βουνά και άλλα.
Σε διάταξη που ανοίγει το δρόμο για τη νομιμοποίηση της λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων των οποίων το σήμα έχει ανακληθεί αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος. «Δημιουργεί υπόνοιες ότι υποκρύπτονται μηχανισμοί εύνοιας προς κάποιες ομάδες συμφερόντων εις βάρος κάποιων άλλων και αφετέρου καταδεικνύει προχειρότητα, έλλειψη οργάνωσης, καθώς και απουσία ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Τουρισμού σε σημείο που η ποιότητα και λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και των εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής εξαρτώνται από γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και όχι από αντικειμενικά και ουσιώδη κριτήρια», είπε ο κ. Φωτόπουλος.
«Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει τίτλο ‘κανένα τετραγωνικό μέτρο γης ή θάλασσας ή κάθε τετραγωνικό μέτρο γης θάλασσας με υπερδόμηση, δηλαδή, με κάθε τιμή υπέρ της υπερδόμησης για τουριστική υπερεκμετάλλευση και ανεξέλεγκτη κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματιών και επενδυτικών ομίλων», σχολίασε για το νομοσχέδιο η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου.
«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το θέμα του τουρισμού με εμβληματικές προσθήκες, τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων, και μεταθέσεις ουσιαστικών παρεμβάσεων για το απώτερο μέλλον, με ευχολόγια και ανεδαφικές προσδοκίες, ενώ αντιθέτως είναι ολοφάνερο ότι ορισμένες ρυθμίσεις εξυπηρετούν απροκάλυπτα κάποιους λίγους», είπε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Κομνηνός Δελβερούδης.
«Έχουμε μεγάλη αμφιβολία για το κατά πόσο το μοντέλο βιωσιμότητας που ακολουθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι πραγματικά αποτελεσματικό και κατά πόσο θα προστατέψει το περιβάλλον της χώρας μας», είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας και πρόσθεσε: «Έχουμε, επίσης, αρκετά σημαντικές αμφιβολίες για το κατά πόσο το προϊόν που προσπαθεί να δημιουργήσει αυτό το νομοσχέδιο, δηλαδή μια σειρά από είδη τουρισμού, πρόκειται να βελτιώσει την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας».
«Δεν έχουμε δώσει ποτέ την πρέπουσα σημασία στον τουρισμό. Προσπαθούμε με διάφορα ημίμετρα κατά καιρούς να τον αναπτύξουμε ανάλογα με τις τάσεις που υπάρχουν στην αγορά, προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε κάποια ρεύματα που υπάρχουν», ανέφερε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης.
Ακρόαση φορέων
Νωρίτερα, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων στην κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Αλέξανδρος Θάνος εκ μέρους του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, σχολίασε την αναδιάρθρωση για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού. «Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου ο ελληνικός τουρισμός έχει πολύ μεγάλες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Μετεξελίσσεται συνεχώς το κομμάτι των υπηρεσιών με νέα δεδομένα, νέες ανάγκες από τους τουρίστες. Είναι πολύ ορθή η κατεύθυνση του υπουργείου Τουρισμού στο να μπορέσει να διευθετήσει και να περιγράψει σαφώς το ποιος κάνει τι στο κομμάτι των τουριστικών υπηρεσιών. Το επιθυμούμε αυτό ως ΣΕΤΕ, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι χρειάζεται μια πιο ολιστική διευθέτηση του ζητήματος σε επίπεδο υπηρεσιών. Θα πρέπει να διαβουλευτούμε και με άλλες ομάδες υπηρεσιών οι οποίες θα πρέπει να περιγράψουμε σαφώς ποια είναι τα περιγράμματα του επαγγέλματος, ποια κατάρτιση χρειάζεται και πιστοποίηση για να μπορούμε να έχουμε τις ποιοτικές υπηρεσίες που όλοι θέλουμε στον τομέα του τουρισμού», είπε ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ.
«Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μας, είναι η συνοδεία των τουριστών, από το ένα μέρος στο άλλο, που μπορεί να είναι μέσα σε μία μέρα, σε λίγες ώρες, μπορεί να είναι μια μέρα ολόκληρη, αλλά συνήθως, είναι πολλές μέρες σε πολυήμερα tours», επισήμανε η Αναστασία Γαϊτάνου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών που αναγνώρισε ότι είναι θετική εξέλιξη η διεύρυνση του ορισμού του ξεναγού, όπως προωθείται στο νομοσχέδιο. Σχολιάζοντας τις απόψεις του ΣΕΤΕ για το επάγγελμα του ξεναγού, η κ. Γαϊτάνου είπε: «Εμείς οι ξεναγοί δεν θέλουμε να μπούμε σε αρμοδιότητες άλλων. Δηλαδή, δεν έχουμε καμία σχέση με υπαίθριες δραστηριότητες με οτιδήποτε τέτοιο, αλλά σε περίπτωση που εγώ για παράδειγμα πηγαίνω από τη Θεσσαλονίκη στα Μετέωρα, θα περάσω από τον Όλυμπο δεν θα μιλήσω για τον Όλυμπο; Δεν θα μιλήσω για το μακεδονικό κάμπο; Δε θα μιλήσω για τον Παρνασσό αν πάω στους Δελφούς; Όμως δεν θα είναι φυσική δραστηριότητα ή υπαίθρια δραστηριότητα. Είναι ξενάγηση και ερμηνεία της πολιτιστικής κληρονομιάς». Το υπουργείο Τουρισμού έχει οργανώσει ένα πολύ καλό πρόγραμμα σπουδών, στις σχολές ξεναγών, οι οποίες καλύπτουν μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων και θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη σωστή ποιοτική εκπαίδευση, ώστε να μπορέσει να υπάρχει μια ποιοτική υπηρεσία και σε ένα σωστό έλεγχο, είπε η κ. Γαϊτάνου.
Ο Σταύρος Κατσικάδης πρόεδρος του ΔΣ τη Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, αναφέρθηκε στα ζητήματα των χρήσεων βοηθητικών χρήσεων στις μαρίνες και στις πλωτές προβλήτες και σημείωσε ότι οι τιθέμενες ρυθμίσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
Ο Ανδρέας Λαζαρίδης, εκπρόσωπος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας αναφέρθηκε στο ζήτημα των παράνομων ξεναγήσεων και στην ανάγκη ενίσχυσης της εκπαίδευσης των ξεναγών. «Η εκπαίδευση των ξεναγών, είναι κομβικής σημασίας για την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών. Δυστυχώς όμως το νομοσχέδιο την αφήνει τελείως αρρύθμιστη και δίνει τη δυνατότητα στους εκάστοτε υπουργούς Τουρισμού και Παιδείας, να ρυθμίζουν με υπουργικές αποφάσεις όλα τα ζητήματα. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διάρκεια και τη συχνότητα των ταχύρρυθμων σεμιναρίων, τα οποία έχουν αποδειχθεί στην πράξη, όλοι το γνωρίζουμε, όσοι εμπλεκόμαστε στον τουρισμό ότι έχουν αποδειχτεί ανεπαρκή», είπε ο Ανδρέας Λαζαρίδης και υπογράμμισε στην ανάγκη να υπάρξουν προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την επαρκή εκπαίδευση των ξεναγών. Στο κλίμα αυτό, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να προβλέψει τουλάχιστον τη λειτουργία κάθε χρόνο, δύο σχολών ξεναγών με διάρκεια φοίτησης, δύο Ακαδημαϊκών ετών.
«Για εμάς, που εκπροσωπούμε το Πανελλήνιο Σωματείο Τουριστικών Συνοδών, θεωρούμε ότι το Προεδρικό Διάταγμα, που είχε ολοκληρωθεί αλλά δεν υπογράφηκε το 2020 και το οποίο μιλάει για το τι χρειάζεται για να συνοδεύει κάποιος ένα οργανωμένο γκρουπ – με τι γνώσεις και τι προδιαγραφές- είναι στη σωστή πορεία και πρέπει να υπογραφεί», είπε η Ειρήνη Ψάλτη, έφορος του Πανελληνίου Σωματείου Τουριστικών Συνοδών.
Η Χαρά Παπαδοπούλου, γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Υπουργείου Τουρισμού, είπε ότι οι ιστορικές τουριστικές σχολές διαθέτουν εξοπλισμό και υποδομές με όλα τα σύγχρονα μέσα. Τα προγράμματα σπουδών εστιάζουν στις νέες τάσεις και απαιτήσεις της Τουριστικής Βιομηχανίας. «Έχουμε, δημιουργήσει και εφαρμόζουμε με μεγάλη επιτυχία νέες καινοτόμες πειραματικές ειδικότητες, συμπράττουμε μνημόνια συνεργασίας με Οργανισμούς και Φορείς συνέργειες με άλλα ιδρύματα, εντός και εκτός της χώρας και πολλά- πολλά, άλλα. Ωστόσο, μόνιμη παθογένεια που επηρεάζει σοβαρά τη λειτουργία των σχολών μας είναι η υποστελέχωση σε μόνιμους Εκπαιδευτικούς», είπε η κ. Παπαδοπούλου.
«Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά για τη «δημόσια μετεκπαίδευση» των εργαζομένων στον τουρισμό, ούτε μία λέξη», είπε ο Γιώργος Χατζόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό. «Δεν σας ενδιαφέρει, δυστυχώς, ότι ο κλάδος του τουρισμού αυτή τη στιγμή τρέχει με 80.000 κενά περίπου. Δεν σας ενδιαφέρει ότι καταδικάζετε τους εργαζόμενους τους χειμερινούς μήνες σε απαξίωση και μη επιβίωση, γιατί δεν επαναφέρετε το επίδομα ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα, μας έχετε αφήσει μόλις με τρεις μήνες να επιβιώσουμε έξι. Δεν σας ενδιαφέρει ότι οι εποχικά εργαζόμενες δεν δικαιούνται το επίδομα μητρότητας ούτε μία μέρα», είπε ο κ. Χατζόγλου, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «δώστε κίνητρα στους εργαζόμενους να επανέλθουν στον κλάδο. Ανοίξτε τις σχολές, αναγνωρίσετε πτυχία, επαναφέρετε το ταμείο ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα, επαναφέρετε την απονομή εφάπαξ στην εικοσαετία που κατήργησε ο νόμος Κατρούγκαλου που εσείς θα καταργούσατε για να έρθουμε επιτέλους σε μια κανονικότητα στον κλάδο και να μη δυσφημίζεται άλλο η χώρα μας».
Ο Σακελλάριος Σουλούνιας, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, είπε ότι «το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, υπό την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της πολιτείας σε θέματα ξενοδοχείας, θεωρεί ότι οι ρυθμιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού αποσκοπούν στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν την τουριστική προσφορά στη χώρα μας. Ο τελικός στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργίας των τουριστικών φορέων και των επιχειρήσεων καθώς και η ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου για τις ειδικές μορφές τουρισμού και τις εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής». Αναφερόμενος στο κεφάλαιο της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, ο κ. Σουλούνιας είπε πως «είναι κρίσιμο να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί το επίπεδο των επαγγελματικών σπουδών, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις συνεχείς διαρθρωτικές εξελίξεις στον ελληνικό και διεθνή τουρισμό». Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι διατεθειμένο να συνδράμει το υπουργείο Τουρισμού στο εκπαιδευτικό του έργο, γιατί το σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό-δυναμικό συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της τουριστικής μας προσφοράς, είπε ο κ. Σουλούνιας και πρόσθεσε ότι η επικαιροποίηση των διατάξεων για το επάγγελμα του ξεναγού διασφαλίζει τη λειτουργία του, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Υπογράμμισε τέλος, την ανάγκη διασύνδεσης του ΞΕΕ με τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ, «ώστε να γίνεται προέλεγχος του διακριτικού τίτλου πριν την οριστική έγκριση».
«Για άλλη μια φορά βλέπουμε την κυβέρνηση να φέρνει ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση, το οποίο, όχι μόνο δεν παίρνει υπόψη τα αιτήματα των σωματείων των εργαζομένων του κλάδου αλλά τα αγνοεί προκλητικά», είπε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Αττικής. «Ανατρέπονται εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει, ιδιαίτερα στους ξεναγούς και συνεχίζει να μην αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των τουριστικών συνοδών, θέλοντας, να παίξει για άλλη μια φορά το παιχνίδι του διαίρει και βασίλευε», είπε ο κ. Στεφανάκης και πρόσθεσε: « Όλα τα δίνετε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στους tour operators, μεγαλοξενοδόχους. Φτηνή εργατική δύναμη που επεκτείνεται σε όλους και η εργασία ιδιαίτερα σε αυτό το κλάδο έχει μετατραπεί σε δουλεία. Αντί να προβλέψετε τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στον τουρισμό, την επαναφορά των δικαιωμάτων που μας καταργήσατε εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βαλθήκατε να δώσετε ότι έχει απομείνει ανεκμετάλλευτο στους εργοδότες, σε αυτούς, δηλαδή, που θησαυρίζουν πάνω στα τσακισμένα δικαιώματά μας».
Το νομοσχέδιο είναι στο σωστό δρόμο, είπε ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού – FedHATTΑ και διευκρίνισε: «Οι ξεναγοί έχουν ένα διπλό εργασιακό πλεονέκτημα. Όταν δουλεύουν με τα γραφεία ταξιδίων, απασχολούνται ως εργαζόμενοι, που εξασφαλίζουν τις εργοδοτικές τους εισφορές με την εξηρτημένη σχέση εργασίας. Ταυτόχρονα, έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Να διευκρινίσουμε, λοιπόν, ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφουν οι ξεναγοί, την υπογράφουν με εμάς. Το ίδιο ακριβώς, υπογράφουν συλλογική σύμβαση εργασίας με μας και οι εργαζόμενοι των υπαλλήλων των γραφείων ταξιδίων».
Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, είπε ο Αντώνης Καμπουράκης, πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Όπως σημείωσε, το νομοσχέδιο επιχειρεί να επιλύσει συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την αδειοδότηση, λειτουργία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, και παράλληλα να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (ΟΔΠΠ). Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Καμπουράκης ζήτησε στη δημιουργία οργανωμένης τουριστικής κατασκήνωσης πολυτελούς διαβίωσης («glamping») να προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του οικείου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Στη σωστή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο, όπως είπε και ο ‘Αγγελος Καλλίας, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. «Επιχειρεί να επιλύσει συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την αδειοδότηση και λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα σκοπό έχει να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει και τους οργανισμούς διαχείρισης και προώθησης του τουρισμού», είπε ο κ. Καλλίας.
Ο Παναγιώτους Τοκούζης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), υπογράμμισε την ανάγκη συμμετοχής του ΣΕΤΚΕ στις ειδικές επιτροπές τουρισμού ώστε να ενημερώνει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
«Αναμένουμε να υλοποιηθεί η υπόσχεση του υπουργείου και να δημιουργηθεί ένα νομοσχέδιο για τις υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής, οι οποίες με τις εικόνες τους κοσμούν τα βίντεο του ΕΟΤ», είπε ο Μανώλης Παναγιωτάκης, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής (ΣΕΤΕΥΔΑ). «Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα κριτήριο για το πώς αδειοδοτούνται αυτές οι επιχειρήσεις, ποιος υλοποιεί αυτές τις επιχειρήσεις, ποιος είναι ο επαγγελματίας που υλοποιεί, ποιοι είναι οι κανόνες ασφαλείας οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν σε αυτές τις δραστηριότητες, καθιστώντας, στην ουσία, παράνομες τις επιχειρήσεις μας», είπε ο κ. Παναγιωτάκης.
Πηγή: ΑΠΕ