Ενήμερη, αλλά μη προσκεκλημένη και έτοιμη για τα χειρότερα δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνη για την μετανάστευση Νατάσα Μπερτό, σχολιάζοντας την αυριανή συνάντηση των κρατών της Δυτικής Βαλκανικής Οδού στην Βιέννη.
Σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΘΕΜΑτος στις Βρυξέλλες, σχετικά με το κατά πόσο είναι η Επιτροπή ενήμερη για την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει συνάντηση με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και με τρία κράτη-μέλη της ΕΕ (Σλοβενία, Βουλγαρία, Κροατία) αλλά χωρίς την Ελλάδα, και αν έχει κάποια αντίδραση σχετικά με τις διαμαρτυρίες των ελληνικών Αρχών για τη δράση αυτή, η Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως η Επιτροπή είναι «ενήμερη» δεν είναι όμως προσκεκλημένη.
Συνεχίζοντας η εκπρόσωπος Τύπου τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρη στη θέση της πως είναι αναγκαίο όλες οι χώρες που μοιράζονται τα βάρη των μεταναστευτικών ροών να επικοινωνούν και να συνεργάζονται. Σε επερώτηση του ΘΕΜΑτος για το αν η Επιτροπή σχεδιάζει να προβεί σε κάποια δράση για το ζήτημα αυτό, η εκπρόσωπος δήλωσε πως «δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αντίδραση».
Παράλληλα, αναγνωρίζοντας πως η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη στα σύνορα της Ελλάδας, η εκπρόσωπος τόνισε πως από την πλευρά της Επιτροπής «πλέον με την σύσφιξη των ελέγχων στις Βαλκανικές οδούς, η προτεραιότητά της Επιτροπής είναι τώρα η πρόληψη οποιουδήποτε ανθρωπιστικού προβλήματος». Η εκπρόσωπος συνέχιζε λέγοντας πως η Επιτροπή έχει στείλει εκπροσώπους της στην Ελλάδα για να ερευνήσουν ποιες είναι οι ανθρωπιστικές ανάγκες μέσα στις επόμενες ημέρες και να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, για την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης.
Θα χρειαστούν περισσότερες θέσεις υποδοχής άμεσης ανάγκης
Κοινοτικές πηγές κοντά στο ζήτημα τονίζουν πως η Επιτροπή έχει στείλει τεχνικό προσωπικό στην Αθήνα που βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι ανάγκες καθώς με την απόφαση της Αυστρίας η Επιτροπή εκφράζει φόβους κατακερματισμού των Βαλκανίων και υπερσυμφόρησης μεταναστών στα ελληνικά σύνορα.
Η ελληνική περίπτωση ανησυχεί ιδιαίτερα την Επιτροπή, και ερευνώνται αυτή τη στιγμή τρόποι εναλακτικής χρηματοδότησης για την υποστήριξη του αυξανόμενου αριθμού μεταναστών που ενδέχεται να μείνουν εντός των ελληνικών συνόρων εάν συνεχιστεί η κατάσταση και τα σύνορα κλείσουν. Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης θα μπορούσαν να αποτελούν σύμφωνα με κοινοτικές πηγές διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με την μετανάστευση που διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια και δεν έχουν διοχετευθεί ακόμα.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με την Ολλανδική Προεδρία έχουν προβληματιστεί για τη στάση της Αυστρίας και προετοιμάζουν μια κοινή δήλωση για τησυνάντηση στη Βιέννη.