«Η αποτίμηση, ο απολογισμός των εορτών μας αφήνει ικανοποιημένους» δήλωσε, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, αναφορικά με την κίνηση στην αγορά, την εμπορική και την τουριστική, τις ημέρες των εορτών.
Ξεπεράσαμε τον πήχη των 4 δισ. ευρώ του τζίρου του Δεκεμβρίου
Όπως περιέγραψε ο κ. Κορκίδης «παρακολουθήσαμε την αγορά από την Black Friday μέχρι και το τέλος του χρόνου για να δούμε πώς θα κινηθεί η εορταστική αγορά, η οποία ουσιαστικά έχει απλωθεί σε όλο τον Δεκέμβριο. Ήταν όμως, και καταλυτική η καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων του ιδιωτικού τομέα, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Αυτή λοιπόν, ήταν τονωτική ένεση. Με άλλα λόγια, στις 21 με 24 Δεκεμβρίου έγινε ίσως το 60% του τζίρου της εορταστικής αγοράς λόγω του δώρου. Και αυτό οφείλεται στη μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο στο 9% και στην αύξηση των μισθών τουλάχιστον κατά 6,4%. Τώρα από κει και πέρα, αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι σίγουρα ότι ξεπεράσαμε τον πήχη των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ του τζίρου του Δεκεμβρίου. Κατά 6%, υπολογίζεται μεσοσταθμικά η αύξηση και βεβαίως σε δύο ταχύτητες: 8% για τις αλυσίδες, τα πολυκαταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τα υποκαταστήματα και ένα 4% για τα μεμονωμένα καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους».
Οι πέντε κλάδοι οι οποίοι μονοπώλησαν την εορταστική περίοδο
Όσο για το αν υπήρξαν κλάδοι οι οποίοι πήγαν καλύτερα από κάποιους άλλους, ο κ. Βασίλης Κορκίδης σημείωσε χαρακτηριστικά «Έχουμε κάνει την ανάλυση. Πρώτα να σας πω ότι ο μέσος όρος της απόδειξης για δώρα ήταν φέτος 190 ευρώ από τα 175 πέρυσι και αυτά μοιράστηκαν στο εξής: κυρίως την ένδυση και υπόδηση, τα παιδικά, τα παιχνίδια και τα γκάτζετ. Αυτοί ήταν οι πέντε κλάδοι οι οποίοι μονοπώλησαν την περίοδο των εορτών».
Παράλληλα, όπως σημείωσε, οι συναλλαγές έγιναν κατά 53% με κάρτες και το υπόλοιπο με μετρητά. «Σε χαμηλής αξίας αγορές, το μετρητό ήταν αυτό που κυριάρχησε και μάλιστα κατά 54%.»
«Πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Βεβαίως, η παγιωμένη ακρίβεια έδειξε ότι ο καταναλωτής ήταν συγκρατημένος γιατί δεν έγιναν αυθόρμητες αγορές. Και ίσως το μετρητό γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε διότι μας περιορίζει τον προϋπολογισμό, Δηλαδή εμάς, μας συγκρατεί θα έλεγα. Από κει και πέρα, οι τέσσερις στους δέκα, ξόδεψαν τα ίδια με πέρσι μέχρι 250€. Οι 3 στους 10 δαπάνησαν περισσότερα έως 500 ευρώ και ένας στους δέκα έδειξε ότι δεν τον επηρέασε η ακρίβεια και ξόδεψε πάνω από 1.000 ευρώ (…)» κατέληξε ο κ. Κορκίδης.