Κοροναϊός – ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού, καθώς δεκάδες χώρες ανακοινώνουν νέα στοιχεία όσον αφορά τα κρούσματα της πανδημίας.
Την Πέμπτη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τω νεκρών σε έξι και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πάνω από 2.400.
Πρόκειται για έναν 80χρονο από την Βαυαρία και μια 78χρονη από την Βόρεια Ρηνανία, οι οποίοι πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών της ασθένειας Covid-19. Και οι δύο έπασχαν από χρόνιες ασθένειες.
Έκκληση από την Μέρκελ για αποφυγή κοινωνικών επαφών
Μπροστά στην ταχεία εξάπλωση του ιού, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από πολύωρη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας, προειδοποίησε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν κατά πολύ, ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, ενώ κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη απολύτως απαραίτητη κοινωνική επαφή.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σε ό,τι αφορά την λειτουργία των σχολείων, με αποτέλεσμα η δικαιοδοσία για ενδεχόμενη απόφαση να κλείσουν να συνεχίζει να επαφίεται στις τοπικές κυβερνήσεις.
Κοροναϊός – ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Κρούσματα κορονοϊού – ΛΙΣΤΑ ΧΩΡΩΝ -Βέλγιο: Κλείνουν σχολεία, καφετέριες, εστιατόρια
Η κυβέρνηση του Βελγίου διέταξε να κλείσουν σχολεία, καφετέριες, εστιατόρια και κάποια καταστήματα λόγω του κορoναϊού, μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να περιορίσουν όλες εκτός από τις απαραίτητες δραστηριότητες.
Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Απριλίου, παρόλο που τα σχολεία πρόκειται να κλείσουν για πέντε εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών του Πάσχα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπηρεσιακή πρωθυπουργός του Βελγίου, Σόφι Βίλμε.
Διευκρίνισε ότι τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά και ότι άλλα καταστήματα θα απαιτούνται να κλείσουν μόνο τα σαββατοκύριακα. «Θέλουμε να αποφύγουμε την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία και να αποφύγουμε τους αποκλεισμούς».
Μόλις το δεύτερο κρούσμα στην Τουρκία
Επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα κοροναϊού στην Τουρκία, σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter από τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.
Ο κ. Κοτζάνα αναφέρει ότι το νέο κρούσμα ανήκει στο στενό περιβάλλον το πρώτου ατόμου το οποίο όπως ανακοινώθηκε χθες ήταν το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Τουρκία.
«Το τέστ που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, επιβεβαίωσε μια λυπηρή πρόγνωση. Έχουμε άλλον ένα ασθενή. Προέρχεται από το περιβάλλον του πρώτου ασθενή μας. Έχουμε λάβε τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουμε την πιθανή διασπορά του ιού. Θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα όλοι μαζί» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Τούρκος υπουργός.
Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι και η απαγόρευση των επισκέψεων πολιτών στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Υπολογίζεται ότι πέντε με οκτώ χιλιάδες πολίτες εισέρχονται στον χώρο του τουρκικού κοινοβουλίου ημερησίως, σύμφωνα με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ.
Σιγκαπούρη: Στοπ σε ταξιδιώτες από Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία
Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης θα αρνείται από τη Δευτέρα την είσοδο ή τη διέλευση σε επισκέπτες που έρχονται από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία ή είχαν διαμείνει στις χώρες αυτές τις προηγούμενες 14 ημέρες στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζει για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας της Ασίας.
Οι αρχές της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, σημαντικού κόμβου των μεταφορών, συνέστησαν επίσης στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια σε αυτές τις τέσσερις χώρες εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητα, ενώ θα απαγορεύσουν με άμεση ισχύ τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Παρόμοιοι περιορισμοί ισχύουν ήδη για ταξιδιώτες προερχόμενους από το Ιράν, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο ιός SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο.
Κοροναϊός – ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Κρούσματα κορονοϊού – ΛΙΣΤΑ ΧΩΡΩΝ-Η Παραγουάη διακόπτει όλες τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη
Η κυβέρνηση της Παραγουάης ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι πήρε την απόφαση να ανασταλούν από σήμερα Παρασκευή και σε πρώτη φάση ως την 26η Μαρτίου όλες τις απευθείας πτήσεις από και προς την Ευρώπη, για να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, έξι κρούσματα του οποίου καταγράφονται στην επικράτειά της.
«Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε περιφερειακό επίπεδο», ώστε να «μη γίνονται πλέον πτήσεις προς την ήπειρό μας από την Ευρώπη», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της παραγουανής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, ο Έντγκαρ Μελγαρέχο.
Αναφερόταν σε παρόμοια μέτρα που επέβαλαν άλλες κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βολιβία) και αυτή των ΗΠΑ.
Η απόφαση της παραγουανής κυβέρνησης θα πλήξει κυρίως την Air Europa, τη μοναδική αεροπορική εταιρεία που συνδέει τη χώρα με την ευρωπαϊκή ήπειρο, με το δρομολόγιο Ασουνσιόν-Μαδρίτη.
Ο Μελγαρέχο τόνισε ότι η διάρκεια του μέτρου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας Χούλιο Ματσολένι ανακοίνωσε τον εντοπισμό του έκτου κρούσματος στην Παραγουάη.
Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν εξετάζουν προς το παρόν το κλείσιμο των συνόρων, αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να λάβουν ακόμα πιο αυστηρά εάν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν.
Ν. Κορέα: Για πρώτη φορά περισσότερες οι αναρρώσεις από τα νέα κρούσματα
Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν περισσότερες περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι ανάρρωσαν απ’ ό,τι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού σήμερα, για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η επιδημία στη χώρα τον Ιανουάριο, γεγονός που μοιάζει να επιβεβαιώνει τις ελπίδες πως η εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, επιβραδύνεται στη μεγαλύτερη εστία της Ασίας πέραν της ηπειρωτικής Κίνας.
Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) εντόπισαν 110 νέα κρούσματα, ανακοίνωσαν σήμερα, από 114 μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται σε 7.979. Από την άλλη, 177 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου είχαν εισαχθεί.
Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύθηκαν ξεπερνά αυτόν που μολύνθηκαν στη Νότια Κορέα αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, την 20ή Ιανουαρίου.
Ωστόσο αξιωματούχοι στην τέταρτη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία καλούν να συνεχιστεί η επαγρύπνηση, καθώς αποκαλύπτονται νέες εστίες μόλυνσης, όπως ένα call centre σε πολυσύχναστη περιοχή της Σεούλ και μια κυβερνητική υπηρεσία στη Σετζόνγκ.
Ως χθες Πέμπτη, οι θάνατοι στη χώρα εξαιτίας της επιδημίας ανέρχονταν σε 67.
Καναδάς: Προσβλήθηκε η σύζυγος του Τριντό
Η Σοφί Γκρεγκουάρ Τριντό, η 44χρονη σύζυγος του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό, επιβεβαιώθηκε μετά τις εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης.
Παρότι «η κατάσταση της υγείας» του καναδού πρωθυπουργού «είναι καλή και δεν εμφανίζει προς το παρόν κανένα σύμπτωμα», θα παραμείνει προληπτικά και κατόπιν σύστασης των γιατρών σε απομόνωση για 14 ημέρες.
Η σύζυγος του Τριντό αισθάνεται καλά και τα συμπτώματα που έχει παραμένουν ήπια, κατά την ίδια πηγή. Εμφάνισε συμπτώματα γρίπης μετά την επιστροφή της από ένα ταξίδι στο Λονδίνο. Σε προσωπικό μήνυμά της προς τους Καναδούς, η Γκρεγκουάρ-Τριντό καθησύχασε τους συμπατριώτες της για την κατάστασή της.
«Βρίσκομαι σε καραντίνα, αλλά η κατάστασή μου δεν έχει σύγκριση με αυτή άλλων οικογενειών στον Καναδά, η υγεία των οποίων δοκιμάζεται πολύ πιο σοβαρά», τόνισε η σύζυγος του πρωθυπουργού, πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια.
Ο 48χρονος Τριντό δεν θα υποβληθεί σε τεστ «σε αυτό το στάδιο και θα συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του», ανέφερε το γραφείο του, που διαβεβαίωσε πως θα απευθυνθεί με διάγγελμα στους Καναδούς εντός της ημέρας,
Ο καναδός πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες της Ιταλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, κατά την ανακοίνωση.
Στον Καναδά καταγράφονταν μέχρι χθες Πέμπτη πάνω από 150 κρούσματα του κοροναϊού, στη μεγάλη πλειονότητά τους στο Οντάριο (στο κεντρικό τμήμα της χώρας) και στη Βρετανική Κολομβία (στο δυτικό), με έναν θάνατο ασθενούς.
Κοροναϊός – ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Κρούσματα κορονοϊού – ΛΙΣΤΑ ΧΩΡΩΝ-Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων στην Κίνα
Μονοψήφιο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κοροναϊό — οκτώ περιπτώσεις — κατέγραψε ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ηπειρωτική Κίνα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, αριθμό μειωμένο από τα 15 κρούσματα που εντοπίζονταν μία ημέρα νωρίτερα.
Το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 80.813 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 ανήλθε σε 3.176, αυξημένος κατά επτά από την προηγουμένη.
Στην πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας, καταγράφηκαν όλοι οι νέοι θάνατοι.
Από την άλλη, 1.318 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν και τους δόθηκε εξιτήριο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας. Συνολικά, 64.111 ασθενείς είχαν αποθεραπευτεί ως χθες.
Ο δήμος Πεκίνου δωρίζει προστατευτικό εξοπλισμό σε Ν. Κορέα, Ιράν και Ιαπωνία
Ο δήμος του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει προστατευτικό εξοπλισμό, όπως ειδικές στολές απομόνωσης, γάντια και άλλα είδη στη Σεούλ, στην Τεχεράνη, στο Τόκιο και στη Γιοκοχάμα για να συμβάλει στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία του κοροναϊού.
Περίπου 200.000 τέτοιες στολές, 100.000 γάντια, 200.000 καλύμματα παπουτσιών και 200.000 σκούφοι μιας χρήσης θα δωριστούν σε αυτές τις τέσσερις πόλεις, ανακοίνωσε ο Λι Γι, υποδιευθυντής του τμήματος διεθνών σχέσεων του δήμου της κινεζικής πρωτεύουσας.
Αντισηπτικό υγρό για τα χέρια, κιτ εξετάσεων νουκλεϊνικού οξέος, «έξυπνα» θερμόμετρα και συσκευές καθαρισμού του αέρα είναι επίσης ανάμεσα στα είδη που θα δωριστούν στις τέσσερις αδελφοποιημένες πόλεις.
Σύμφωνα με τον Λι, το Πεκίνο θέλει να δείξει έτσι τη βαθιά ευγνωμοσύνη του για τη συμπαράσταση και τις δωρεές που έγιναν από τις πόλεις αυτές αφότου ξέσπασε η επιδημία. Κατά ακόμη προσωρινά στοιχεία, στο Πεκίνο στάλθηκαν ως δωρεές 1,13 εκατ. ιατρικές μάσκες, 220.000 προστατευτικές στολές και 750.000 ζεύγη ιατρικά γάντια, μεταξύ άλλων.
«Τώρα που η επιδημία ουσιαστικά περιορίστηκε στην Κίνα αλλά συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, θα θέλαμε να βοηθήσουμε αυτές τις πόλεις στον αγώνα τους», τόνισε ο Λι.
Δύο κρούσματα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο «Costa Magica» στη Μαρτινίκα
Δύο άνθρωποι, ένα μέλος του πληρώματος κι ένας επιβάτης κρουαζιερόπλοιου της εταιρείας Costa, που έχει τεθεί σε καραντίνα στα ανοικτά της Μαρτινίκας, επαληθεύτηκε χθες Πέμπτη ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μετά τις εξετάσεις που έγιναν σε πέντε ασθενείς επιβάτες πάνω στο πλοίο Costa Magica, το οποίο παρέμεινε όλη την ημέρα χθες αγκυροβολημένο έξι χιλιόμετρα από τις ακτές αυτού του νησιού των Γαλλικών Αντιλλών.
Οι αρχές της Μαρτινίκας αποφάσισαν να τεθεί σε καραντίνα το πλοίο, που ανήκει σε θυγατρική μιας μεγάλης εταιρείας των ΗΠΑ ειδικευμένης στις κρουαζιέρες, ενώ επρόκειτο να κάνει σταθμό στη Φορ ντε Φρανς, τη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, διότι υπήρχαν υποψίες πως επέβαιναν σε αυτό φορείς του κορονοϊού.
Οι 2.303 επιβάτες παρέμεναν σε καραντίνα και ήλπιζαν να αρχίσουν να αποβιβάζονται σήμερα.
Ο νομάρχης Στανισλάς Καζέλ τόνισε ότι οι επιβάτες θα λάβουν την άδεια να αποβιβαστούν αφού «γίνει ανάλυση της κατάστασής τους κατά περίπτωση» και ότι η επιχείρηση απομάκρυνσής τους θα διαρκέσει «πολλές ημέρες». Διευκρίνισε ότι οι κάτοικοι της Μαρτινίκας θα μπορέσουν να κατέβουν «μέσα σε 24 ως 48 ώρες το μέγιστο».
Στη Φορ ντε Φρανς, στους 580 επιβάτες που επρόκειτο να επιβιβαστούν χθες στο Costa Magica απαγορεύθηκε να κάνουν την κρουαζιέρα που προγραμμάτιζαν και θα «παραμείνουν στα σπίτια τους, πλην όσων έφθασαν από την Ευρώπη και θα χρειαστεί να βρεθούν λύσεις για τη φιλοξενία τους», διευκρίνισε ο νομάρχης Καζέλ.
Ο Στανισλάς Καζέλ τόνισε ακόμη πως «τα πλοία με πάνω από 1.000 επιβαίνοντες», επιβάτες και πλήρωμα, «δεν θα μπορούν πλέον να ελλιμενίζονται στη Μαρτινίκα», βάσει των οδηγιών της γαλλικής κυβέρνησης για τον περιορισμό της επιδημίας, που μεταξύ άλλων προβλέπουν πως απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις περισσοτέρων από 1.000 ανθρώπων.
Κοροναϊός – ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Κρούσματα κορονοϊού – ΛΙΣΤΑ ΧΩΡΩΝ-Η Ινδονησία απαγορεύει να εξάγονται μάσκες
Οι αρχές της Ινδονησίας θα απαγορεύσουν προσωρινά να εξάγονται χειρουργικές μάσκες για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στην αγορά, εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου Αγκούς Σουπαρμάντο.
«Θα εκδώσουμε προσωρινή απαγόρευση της εξαγωγής προϊόντων όπως είναι οι μάσκες, για να καλυφθεί η ζήτηση» των ινδονήσιων καταναλωτών και ινδονησιακών εταιρειών, τόνισε ο Σουπαρμάντο σε δημοσιογράφους. Η απαγόρευση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ ωσότου η κυβέρνηση να είναι βέβαιη ότι η προσφορά καλύπτεται, πρόσθεσε.
Οι τιμές λιανικής έχουν αυξηθεί αλματωδώς σε πολλές περιοχές της Ινδονησίας, καθώς οι πολίτες αποθηκεύουν προμήθειες και είδη προστασίας, όπως μάσκες και αντισηπτικά, λόγω του κλίματος ανησυχίας για την εξάπλωση του SARS-CoV-2.
Δεκαεπτά νέα περιστατικά στη Σ. Αραβία – Τα πρώτα κρούσματα σε Γκάνα και Γκαμπόν
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσαν 17 νέα κρούσματα του κοροναϊού, 11 από τα οποία είναι Αιγύπτιοι υπήκοοι, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα της Μέσης Ανατολής ανέρχεται πλέον σε 62.
Τα δύο πρώτα κρούσματα του κοροναϊού επιβεβαιώθηκαν στην Γκάνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για πρόσωπα που επέστρεψαν αντιστοίχως από τη Νορβηγία και την Τουρκία, βρίσκονται «σε σταθερή κατάσταση» , έχουν τεθεί σε «απομόνωση» και όλα είναι «υπό έλεγχο», ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εντοπισμού των επαφών τους.
Η Γκαμπόν και η Γκάνα έγιναν κατά σειρά η ένατη και η δέκατη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής όπου ανακοινώθηκε πως επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του SARS-CoV-2.
Κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 καταμετρώνται πλέον σε πολλά από τα κράτη της δυτικής Αφρικής: ειδικά στη Νιγηρία, στη Σενεγάλη, στο Τόγκο, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Μπουρκίνα Φάσο.
Ο γκανέζος πρόεδρος Νάνα Ακούφο-Αντό παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιο της κυβέρνησής του, κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία. Προβλέπεται κυρίως η απόκτηση υγειονομικού «εξοπλισμού», η «προετοιμασία των υποδομών» και «η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης». Απαγορεύθηκε σε όλους τους γκανέζους δημόσιους λειτουργούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας.
in.gr