Κορονοϊός: Μεγάλο το ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών – Πώς θα γίνεται ο έλεγχος – Όλες οι πληροφορίες.
Ειδήσεις: Με μεγάλα βήματα προχωρά ο εμβολιασμός των φοιτητών στα Πανεπιστήμια καθώς οι εμβολιασμοί αυξάνονται καθημερινά με το 73% από αυτούς να έχει εμβολιαστεί ή να έχει νοσήσει (68% έχει εμβολιαστεί), όπως δημοσιοποίησε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία σε σύνολο 513.151 φοιτητών έχουν εμβολιασθεί με μία ή δύο δόσεις 349.206 φοιτητές (68%) έχουν νοσήσει 27.874, ανεμβολίαστοι είναι οι 136.071, ενώ εμβολιασμένοι και νοσήσαντες είναι οι 377.080 φοιτητές.
Το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών έχει το ΕΜΠ με ποσοστό 78% και ακολουθεί το ανοιχτό Πανεπιστήμιο με ποσοστό 77%. Ο μικρότερος αριθμός εμβολιασμένων φοιτητών έως τώρα σημειώνεται στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης με ποσοστό 44%.
Την ίδια ώρα με προσλήψεις προσωπικού στα Πανεπιστήμια που θα ελέγχουν την είσοδο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θα ξεκινήσει η δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Σε σημερινή ανάρτησή της η υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι είναι πολύ ενθαρρυντικά τα ποσοστά εμβολιασμού στα ΑΕΙ με το 73% των εγεγραμμένων φοιτητών να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή έχουν νοσήσει, το 87% του προσωπικού έχει εμβολιαστεί και το 91% των μελών ΔΕΠ, σημειώνει το protothema.gr.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr
Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες προς ψήφιση, στη Βουλή, θεσμοθετείται η δημιουργία και λειτουργία πλατφόρμας η οποία θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.
Με την ίδια τροπολογία θεσπίζεται η δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου της συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων για τη φυσική παρουσία σε εκπαιδευτική δομή, ανεξαρτήτως τύπου και βαθμίδας, δημόσιας και ιδιωτικής, στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊο .Με την ρύθμιση, που αφορά στην αντιμετώπιση των αναγκών ως προς την τήρηση των έκτακτων μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) αντιμετωπίζεται το ζήτημα της διασφάλισης της τήρησης των έκτακτων αυτών μέτρων, μέσα και από την πρόσληψη προσωπικού με αρμοδιότητα να ελέγχει την εψαρμογή τους. Δίνεται επίσης η δυνατότητα για έκτακτη επιχορήγηση, από τον τακτικό προυπολογισμό προς κάθε ΑΕΙ για την κάλυψη της δαπάνης αυτής.
Η νέα πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και θα στοχεύει στον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων, ανάλογα με την ιδιότητά τους, για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές, ανεξαρτήτως βαθμίδας. Οι ενδιαφερόμενοι, μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλώνουν στην πλατφόρμα την προϋπόθεση που πληρούται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test), ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα και την ηλικιακή ομάδα, όπου εντάσσεται κάθε φυσικό πρόσωπο. Η ως άνω πλατφόρμα διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID -19 και ελέγχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής ανά περίπτωση. Τα ως άνω στοιχεία θα αποστέλλονται στη θυρίδα κάθε εκπαιδευτικής δομής που καταχωρίζει ο αιτών και βάσει αυτών θα καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία.
Στόχος του edupass.gov.gr είναι να συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, στη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Ως την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εξακολουθούν να δηλώνουν αποτελέσματα ελέγχου και να εκδίδουν βεβαιώσεις μέσω του self-testing.gov.gr.
Παράλληλα, με άλλη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τον έλεγχο της τήρησης των έκτακτων μέτρων για τη συμμετοχή των φοιτητών, καθώς και του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Η διάρκεια της σύμβασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες. Αρμόδιο για τη σύναψη καθώς και την έγκριση δαπάνης της δημόσιας σύμβασης είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΕΙ, ενώ με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να παρέχεται έκτακτη επιχορήγηση προς κάθε ΑΕΙ για την κάλυψη της δαπάνης που προκύπτει από τη σύναψη των συμβάσεων.