ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Τα πέντε πιο συχνά συμπτώματα της Όμικρον και εκείνα που εμφανίζουν πιο σπάνια όσοι νοσούν
Ειδήσεις: Πολλοί που θα κολλήσουν τη μετάλλαξη Omicron θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα και όχι κορονοϊό, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας τρομάζουν.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Αναφερόμενη στα νεότερα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει σημαντικά και στην κλινική εικόνα.
Μιλώντας για τα συμπτώματα, σημείωσε πως η Omicron εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν αυτή τη γνωστή μας απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό.
«Ισχυρή, λοιπόν, είναι η σύσταση, να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε άμεσα στην διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού, ή και εργαστηριακού ελέγχου», υπογράμμισε.
Καραντίνα
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, έγινε σαφές από τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών, όπου η Όμικρον επικράτησε νωρίτερα από ότι στη χώρα μας, ότι ο χρόνος επώασης με την παραλλαγή Όμικρον, ο χρόνος, δηλαδή, που μεσολαβεί από την ώρα που θα εκτεθούμε μέχρι την ώρα που θα εμφανίσουμε τα πρώτα συμπτώματα είναι σημαντικά βραχύτερος.
Μελέτες δείχνουν ότι και η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή Όμικρον είναι μικρότερη. Έτσι, πρόσφατα, η Επιτροπή μας αναθεώρησε τις οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας, υιοθετώντας εν μέρει και τις αντίστοιχες οδηγίες του CDC και κάνοντας χρήση του κανόνα 5 συν 5.
Οι νέες οδηγίες προτείνουν για τους νοσήσαντες, για αυτούς δηλαδή που βγαίνουν με θετικό τεστ ή και έχουν συμπτώματα, απομόνωση στο σπίτι για 5 ημέρες. Ενώ, εφόσον δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να εξέλθουν και να κάνουν υποχρεωτικά, όμως, χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Αναφορικά δε με την καραντίνα μετά από τη στενή επαφή με κρούσμα, για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, επίσης προτείνουμε το μοντέλο του 5 συν 5. Καραντίνα δηλαδή για 5 μέρες και εργαστηριακό έλεγχο την 5η ημέρα μετά από την έκθεση.
Εφόσον και μόνο εφόσον το τεστ την 5η μέρα μετά την έκθεση βγει αρνητικό, τότε αυτός που έχει εκτεθεί, μπορεί να βγει από το σπίτι, αλλά και πάλι με μεγάλη προσοχή και κάνοντας χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 μέρες.
Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φοράνε μάσκα, προσέχουν τις επαφές τους, ιδιαίτερα με τα ευάλωτα άτομα και κάνουν και αυτά εργαστηριακό έλεγχο την πέμπτη μέρα μετά την έκθεση.
Η επέλαση της Όμικρον είναι πάρα πολύ έντονη
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη αρχικά στο σοκ των 35.580 κρουσμάτων κορονοϊού, τόνισε πως η επέλαση της Όμικρον απ’ ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ έντονη. Τα τελευταία κρούσματα, που έχουμε μετρημένα με γονιδιακό έλεγχο, είναι πάνω από το 60% «Όμικρον» και πιθανότατα θα είναι ακόμα περισσότερα στις σημερινές μετρήσεις.
«Άρα είναι κάτι που μεταδίδεται πολύ γρήγορα και είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Και ο τρόπος είναι να φοράμε μάσκες και τώρα, γιορτινές ημέρες και αύριο παραμονή Πρωτοχρονιάς και μεθαύριο, που θα δούμε τους δικούς μας, να μην τους δούμε αν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα.
Να έχουμε κάνει τεστ αν μπορούμε και να φοράμε μάσκα, να είμαστε προσεκτικοί. Ιδιαίτερα όσοι έχουμε βγει αυτές τις ημέρες και έχουμε να δούμε γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ίσως είναι καλύτερο να το αποφύγουμε.
Οπότε, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να μην μεταφέρουμε τη νόσο μέσα στα σπίτια μας, στις οικογένειές μας, στους δικούς μας ανθρώπους τους μεγαλύτερους και βέβαια και σε όλους τους άλλους από εκεί πέρα», υπογράμμισε.