Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Κοζάνη: Αποφασίστηκε η περισυλλογή των νεκρών Αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα

Newsroom από Newsroom
07/03/2022 11:30
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
51
SHARES
108
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κοζάνη: Η περισυλλογή των εκατοντάδων νεκρών Αργυροπελεκάνων από τη γρίπη των πτηνών στη Μικρή Πρέσπα, αλλά και σε άλλες λίμνες της δυτικής Μακεδονίας…

αποφασίστηκε πριν από λίγο, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πρέπων, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, του δημάρχου Πρεσπών Γιώργου Πασχαλίδη, εκπροσώπων του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και του διοικητή της 9ης Ταξιαρχίας που εδρεύει στη Φλώρινα.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν εντοπιστεί περί τα 700 πουλιά, κυρίως Αργυροπελεκάνοι και Ροδοπελεκανοι, να κείτονται νεκρά στους καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας, ενώ μικρότερος αριθμός, περίπου 30, έχει εντοπιστεί στη λίμνη Χειμαδίτιδα στο Αμύνταιο, ενώ μόλις ένας στη λίμνη Ζάζαρη. Επίσης, μικρός αριθμός νεκρών Αργυροπελεκάνων έχει εντοπιστεί και στη λίμνη της Καστοριάς. Μικροβιολογικές εξετάσεις που έγιναν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Φλώρινας έδειξαν ότι τα πουλιά πεθαίνουν από το μικρόβιο της γρίπης των Πτηνών.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, αναφερόμενος στον ιό της γρίπης των πτηνών, ανέφερε ότι «δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο» ωστόσο, όπως τόνισε, «η σπουδαιότητα του βιότοπου μας των Πρεσπών μάς υποχρεώνει να κινηθούμε γρήγορα και οργανωμένα, ώστε να προστατεύσουμε την ορνιθοπανίδα των λιμνών της περιοχής». Προανήγγελλε την εμπλοκή του Στρατού, αλλά και την παρουσία πιστοποιημένων εταιρειών που θα συλλέξουν τα νεκρά πουλιά, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας, ενώ επισήμανε ότι «έχουν βρεθεί και οι αναγκαίο πόροι για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος».

Πρόκειται για ασθένεια που ξεκίνησε το 2005 από την Κίνα και σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού, «αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε έξαρση κυρίως στην Ευρώπη».

Η κ. Μαλακού εξέφρασε τους φόβους της για την εξάπλωση της γρίπης και σε άλλους υδροβιότοπους της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών που γίνεται σε καθημερινή βάση. «Ο σχεδιασμός μας πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος και αποτελεσματικός, να μην εξαντλείται μόνο σε μια περιοχή αλλά να περιλαμβάνει και άλλους υδροβιοτόπους, γιατί ο ιός της γρίπης μπορεί να επεκταθεί και σε αλλά πουλιά» τόνισε η κ. Μαλακού.

Το παραπάνω ενδεχόμενο ανησυχεί τους ειδικούς γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο ως προς τη μετάδοση του ιού σε πληθυσμούς πουλιών που βρίσκονται σε μεγαλύτερους αριθμούς, όπως οι κορμοράνοι που συνήθως συνεργάζονται με τους Αργυροπελεκάνους στην αναζήτηση της τροφής. Όπως αναφέρει Νίκος Παναγιωτόπουλος από τον Σταθμό περίθαλψης Αγρίων Ζώων του Δήμου Καστοριάς, «η γρίπη των πτηνών έχει ήδη μεταδοθεί και σε ορισμένα ζευγάρια Κύκνων που φωλιάζουν στη λίμνη», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα μετάδοσης και στις αποικίες των κορμοράνων που στη λίμνη της Καστοριάς βρίσκονται σε υπερπολλαπλάσιους αριθμούς.

Αναφέρεται επίσης ότι τα πουλιά όσο επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή γιατί με τη βελτίωση του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας θα αρχίσουν να αποσυντίθεται ταχέως απειλώντας την ασφάλεια της μεγαλύτερης αποικίας Αργυροπελεκάνων στο κόσμο. Σύμφωνα με την Μυρσίνη Μαλακού, «στην Πρέσπα υδροβιούν περίπου 4.000 Αργυροπελεκάνοι και Ροδοπελεκάνοι και αποτελούν το 20% του παγκόσμιου αποθέματος».

Στην επιχείρηση περισυλλογής των πουλιών θα συμμετάσχει κλιμάκιο Μηχανικού, όπου θα αναπτύξει πλωτά μέσα στη Μικρή Πρέσπα, όπου με τη σειρά τους τα ειδικά συνεργεία που θα συσταθούν τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα προφύλαξης θα συγκεντρώνουν τα νεκρά πουλιά.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, η επιχείρηση περισυλλογής θα ξεκινήσει άμεσα και η αποτέφρωση των Αργυροπελεκάνων θα γίνει σε δύο πιστοποιημένους κλιβάνους στην περιοχή της ΠΕ Καστοριάς και Κοζάνης.

Μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Πρεσπών, τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών κατευθύνθηκε στο πεδίο ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, όπου φωλιάζουν οι Αργυροπελεκανοι και με κιάλια παρατήρησε τις φωλιές που κείτονται τα νεκρά πουλιά.

Ανάλογη σύσκεψη με την παρουσία του κ. Αμυρά πραγματοποιήθηκε και στο δημαρχείο Καστοριάς με τη συμμετοχή όλων των υπηρεσιακών παραγόντων της περιοχής.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΚοζάνη

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Alex Rasov

10/12/2025 | 23:45
HOT NEWS

Καλό μήνα! Για όσους ονειρεύονται ακόμα δίπλα στη θάλασσα… Julio Iglesias – Quijote !!

01/12/2025 | 23:55
HOT NEWS

Κοζάνη: Από οβίδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η έκρηξη στο Τσοτύλι

20/09/2025 | 11:00
Featured

Κυριάκος Μητσοτάκης κυρίαρχος, αλλά με τρωτά σημεία – Ο Σαμαράς «παίζει» με 9–10% και οι αριστερές δυνάμεις αναζητούν κατεύθυνση

18/09/2025 | 13:27 - Ενημέρωση 19/09/2025 | 12:25
Load More
Επόμενο Άρθρο

Θεσσαλονίκη: Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου των λυμάτων, σύμφωνα με την έρευνα του ΑΠΘ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2026 έως 31/12 – Οι τελευταίες πληροφορίες για πιθανή παράταση

    176 shares
    Share 70 Tweet 44
  • Φαράγγι-παγίδα στην Κρήτη: «Δεν είναι για απλούς περιπατητές» – Τι προειδοποιούν οι αρχές μετά τον θάνατο του Στέλιου

    155 shares
    Share 62 Tweet 39
  • Έτοιμος για εκλογές δηλώνει ο Ζελένσκι: Ζητάει τη βοήθεια των ΗΠΑ, παραδέχεται ότι δεν έχει την υποστήριξη των συμμάχων για ανακατάληψη της Κριμαίας και άλλων εδαφών

    122 shares
    Share 49 Tweet 31
  • ΑΓΡΟΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! 1 δισ. ευρώ μέχρι τέλος έτους – Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ Μ23, Βιολογικά, monitoring και νέα σενάρια για πετρέλαιο 

    110 shares
    Share 44 Tweet 28
  • ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΩΡΑ: Αποκλεισμένος ο Βόλος από στεριά και θάλασσα – «Δεν κάνουμε πίσω» λένε οι αγρότες, στο τραπέζι νέα μέτρα

    109 shares
    Share 44 Tweet 27
  • ΩΡΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2026: Πληρωμές από 19/12 – Αυξήσεις 2,4%, ποιοι κερδίζουν πραγματικά

    96 shares
    Share 38 Tweet 24
  • «Καζάνι που βράζει» στην Εκκλησία Κρήτης – Η πρόταση Ειρηναίου και το κρίσιμο ταξίδι στο Φανάρι

    91 shares
    Share 36 Tweet 23
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch