Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τα σημαντικότερα κόμματα της αριστεράς στην Ελλάδα, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή μετά τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή του.
Η αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του κόμματος, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εκλογή του, έχει δημιουργήσει μια πολιτική αναταραχή που επηρεάζει όχι μόνο το εσωτερικό του κόμματος, αλλά και την ευρύτερη πολιτική σκηνή. Η εσωκομματική σύγκρουση, η οποία κορυφώθηκε με την πρόταση μομφής εναντίον του Κασσελάκη, αναδεικνύει τις βαθιές ρήξεις και τις αντιθέσεις που έχουν προκύψει εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση μομφής, που υπερψηφίστηκε από 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αφήνει το κόμμα χωρίς ηγέτη, ενώ οι διαμάχες για την κατεύθυνση του κόμματος συνεχίζονται. Η απόφαση αυτή αναδιαμορφώνει το πολιτικό τοπίο της Κουμουνδούρου, ενώ καθιστά σαφές ότι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.
Οι επόμενες κινήσεις του Κασσελάκη
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη. Ο ίδιος μέχρι στιγμής έχει διατηρήσει μια στάση αναμονής, χωρίς να αποκαλύψει τα σχέδια του. Αν και πολλοί θεωρούν ότι θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια νέα πολιτική πλατφόρμα, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι οι αποφάσεις του θα ανακοινωθούν στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία. Η επόμενη του τοποθέτηση αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στο κόμμα.
### Η υποψηφιότητα Πολάκη
Από την άλλη πλευρά, ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας την πρόταση μομφής εναντίον του Κασσελάκη και προβάλλοντας ένα πολιτικό πρόγραμμα που αντιτίθεται στις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο Πολάκης, γνωστός για την επιθετική του ρητορική και τη σκληρή στάση του απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, επιδιώκει να ηγηθεί του κόμματος, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Η υποψηφιότητα του Πολάκη δεν είναι έκπληξη, καθώς ο ίδιος έχει αποδείξει ότι διαθέτει ισχυρή βάση στήριξης εντός του κόμματος. Η συμμετοχή του στη μάχη για την ηγεσία αναμένεται να πολώσει περαιτέρω το κλίμα, αλλά και να συσπειρώσει γύρω του όσους τάσσονται υπέρ μιας πιο ριζοσπαστικής κατεύθυνσης για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι
Παράλληλα, το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου ακούγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες. Αν και ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, θεωρείται πιθανός διεκδικητής της ηγεσίας, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Κασσελάκη να τον απομακρύνει από την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Φάμελλος, που θεωρείται πιο μετριοπαθής και θεσμικός από άλλους υποψήφιους, θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση συμβιβασμού για όσους επιθυμούν σταθερότητα και συνεννόηση εντός του κόμματος.
Ο Νίκος Παππάς, από την άλλη, έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν να διεκδικήσει την ηγεσία, παρά τα σενάρια που τον θέλουν ως υποψήφιο. Ο Παππάς, που ανέλαβε πρόσφατα την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δείχνει προς το παρόν να επικεντρώνεται στη θεσμική του θέση, χωρίς να αποκλείει τελείως το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής υποψηφιότητας.
Οι «87» και οι συμμαχίες
Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο στην κούρσα για την ηγεσία είναι η στάση των «87», της ομάδας που πρωτοστάτησε στην πρόταση μομφής εναντίον του Κασσελάκη. Οι «87», που εκπροσωπούν μια σημαντική δύναμη εντός του κόμματος, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιον θα στηρίξουν στην επερχόμενη εσωκομματική διαδικασία. Αν και το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη έχει ακουστεί ως πιθανή υποψήφια, παραμένει ασαφές αν η ίδια θα διεκδικήσει τελικά την ηγεσία.
Νέες υποψηφιότητες
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πιθανή υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέλθει στην εσωκομματική αναμέτρηση. Ο ευρωβουλευτής, που διατηρεί υψηλό προφίλ στο κόμμα, θεωρείται ένας από τους πιθανούς «εκπλήξεις» στην κούρσα για την ηγεσία.
Τέλος, η απρόσμενη δήλωση του Απόστολου Γκλέτσου ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.