Η πίεση που δέχονται ήδη τα νοσοκομεία, με τις εφιαλτικές προβλέψεις για διασωληνωμένους και θανάτους είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νέο πακέτο μέτρων.
Υπό τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση επικεντρώνει τη στρατηγική της στη στήριξη του ΕΣΥ και στην επιχείρηση «πειθούς» στους ανεμβολίαστους.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν επιστροφή του lockdown, ωστόσο παρακολουθούν με προσοχή την ανοδική πορεία των κρουσμάτων και την εντεινόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα θα δοθεί βαρύτητα στο «τρίπτυχο» : ενίσχυση του συστήματος υγείας, αύξηση των εμβολιασμών και εντατικοποίηση των ελέγχων.
«Οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν»
«Θα ξαναπώ ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση του με τους εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορίου, επισημαίνοντας την ανάγκη για πιστή εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από το προηγούμενο Σάββατο, από όλους.
Η αύξηση των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν την προσδοκία ότι ως τα Χριστούγεννα θα έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση περίπου μισό εκατ. πολίτες. Αν στην εξίσωση προστεθούν και εμβολιασμοί πολιτών με την 3η δόση αλλά και όσοι έχουν ήδη νοσήσει και έχουν αντισώματα, υπολογίζεται ότι η ανοσία της αγέλης θα αυξηθεί σε ένα σημαντικό βαθμό.
Από την 1η Νοεμβρίου έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με την 1η δόση 175.000 πολίτες, από 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση 185%), και αντίστοιχα 275.000 ραντεβού για την 3η δόση από 94.000 (αύξηση 200%). Αύξηση που αποδίδεται στην έκρηξη των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την εφιαλτική κατάσταση στα νοσοκομεία αλλά και τα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών για τους ανεμβολίαστους.
Τρίτη δόση και με Moderna -Αύξηση 185% στα ραντεβού για εμβολιασμό
Δυνατότητα για αναμνηστική δόση και με Moderna θα έχουν από την προσεχή Παρασκευή οι πολίτες, όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, που εξήγησε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες «η αναμνηστική δόση είναι η μισή δόση της κανονικής».
Μέχρι τώρα, η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer, AstraZeneca ή Moderna γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, είτε με το εμβόλιο της Pfizer.
Προϋπόθεση για την χορήγηση τρίτης δόσης, να έχουν περάσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca ή Moderna και 2 μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση θα λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.
Παράλληλα, ο κύριος Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι ήδη 460.000 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.
Ο κ. Θεμιστοκλέους στάθηκε στο γεγονός ότι, «τις τελευταίες επτά ημέρες παρατηρείται μια πολύ μεγάλη αύξηση στα ραντεβού. Κλείστηκαν 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης», που σημαίνει ότι υπάρχει «αύξηση της τάξης του 185%». Επίσης, «κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης», δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 200%.
Πάνω από 13 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί
«Ξεπεράσαμε τους 13.130.000 εμβολιασμούς, πάνω από 6.715.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί στο 64% του γενικού πληθυσμού και 73,5% του ενήλικου πληθυσμού», πρόσθεσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος είπε πως ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 69,2% στον γενικό πληθυσμό και 80,7% στον ενήλικο.
Τι γίνεται με τους εμβολιασμένους που νοσούν -Απαραίτητο το εμβόλιο για τις εγκύους
Την ίδια ώρα, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις εγκύους ή τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα, είτε άμεσα είτε μελλοντικά. Επιπλέον, σημείωσε πως πιθανή μόλυνση από τον κορωνοϊό σε μια έγκυο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή ακόμη και προεκλαμψίας.
«Εκθέτουν τον εαυτό τους και το παιδί τους σε κίνδυνο. Έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη σε εγκύους, θηλάζουσες, σε γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν. Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα και ασφαλή, με τα αντισώματα που μεταβιβάζονται στο νεογνό να το προστατεύουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο θέμα, τόνισε πως οι λεχώνες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως και 40 ημέρες μετά τον τοκετό ως άτομα με υποκείμενα νοσήματα, αναφορικά με την επικινδυνότητα έναντι του κορωνοϊού.