Κρούσματα κορονοϊού – ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2020, Γιορτή της Μητέρας – Στους 148 ανέρχονται πλέον οι θάνατοι από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς κατέληξε άνδρας 75 ετών στο ΝΜΙΤΣ σήμερα το πρωί.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Σύμφωνα με πληροφορίες ο 75χρονος άφησε την τελευταία του πνοή από σηπτική καταπληξία στις 06:20, ενώ νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού λόγω κορονοϊού εκτός ΜΕΘ, σε απλή κλίνη, χωρίς μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.Ο άτυχος άνδρας είχε υποκείμενα νοσήματα.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε την Τετάρτη 21 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με 11 από αυτά να αφορούν υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είπε. Και πιο συγκεκριμένα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Συνολικά καταγράφονται στη χώρα 2.663 κρούσματα κορονοϊού, με το 55,5% να αφορά άνδρες.
Παράλληλα έκανε γνωστό πως 36 ασθενείς Covid-19 παραμένουν διασωληνωμένοι, με ενδιάμεση ηλικία τα 68 έτη. Επιπλέον, 82 ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό, πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ.
Κρούσματα κορονοϊού – ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2020, Γιορτή της Μητέρας – Σήμερα η υπερπανσέληνος
Για ακόμη μία φορά φέτος, το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως την Πέμπτη 7 Μαΐου, όταν θα συμβεί η τελευταία από τις τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020.
Η Σελήνη θα πλησιάσει ξανά περισσότερο τη Γη, φθάνοντας σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων (περίγειο). Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται ακόμη κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών.
Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη.
Ο όρος υπερπανσέληνος (supermoon) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλε από το 1979. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί σε ένα περίπου χρόνο, το Μάιο του 2021.
Κρούσματα κορονοϊού – ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2020, Γιορτή της Μητέρας – Στις 10/5 η Γιορτή της Μητέρας
Η Γιορτή της Μητέρας είναι μία ημέρα αφιερωμένη στη μητέρα και τη μητρότητα. Πρόκειται για μία γιορτή η οποία έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, όπου κάθε άνοιξη λατρευόταν η μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων, η Γαία.
Η Γαία είναι σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία η σύζυγος του Ουρανού και προσωποποίηση της φύσης και λατρευόταν ως η υπέρτατη θεότητα. Με την πάροδο των χρόνων η λατρεία πέρασε στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα, σύζυγο και αδελφή του Κρόνου. Η Ρέα, θεά της γης και της γονιμότητας, λατρευόταν ως μητέρα των θεών, καθώς θεωρείται ότι ήταν η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανέθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα.
Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα έπειτα από πρωτοβουλία της Ana Jarvis, η οποία προκειμένου να τιμήσει τη μητέρα της ξεκίνησε το 1907 στις ΗΠΑ ένα κίνημα με στόχο να καθιερώσει επίσημα τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας. Το 1914 με προεδρικό διάταγμα η Ημέρα της Μητέρας ορίστηκε επίσημα εθνική γιορτή για τις ΗΠΑ και ο εορτασμός της πραγματοποιείται κάθε Μάιο. Στην Ελλάδα, η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε το 1929 και συνδέθηκε αρχικά με τη γιορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου.
Από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, ο εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Φέτος, η Γιορτή της Μητέρας πέφτει την Κυριακή 10 Μαΐου, αναφέρει το parallaximag.gr