ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ: Κρούσματα ευλογιάς προβάτων έχουν επιβεβαιωθεί σε τρεις εκτροφές στις περιοχές Ευηνοχωρίου και Γαλατά του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ παράλληλα στη Θεσσαλία η κατάσταση εξελίσσεται σε πραγματική μάστιγα.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ήδη περισσότερα από 3.000 ζώα έχουν θανατωθεί και οι ζημιές εκτιμώνται σε 20 εκατ. ευρώ, με τις οικογένειες να μένουν χωρίς εισόδημα και την τοπική παραγωγή να απειλείται με κατάρρευση.
Τα πρώτα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι πρώτες εστίες εντοπίστηκαν σε εκτροφές στο Ευηνοχώρι και τον Γαλατά, ενώ άμεσα δημιουργήθηκε ζώνη προστασίας 3 χιλιομέτρων και ζώνη επιτήρησης 20 χιλιομέτρων που περιλαμβάνει δεκάδες τοπικές κοινότητες. Απαγορεύτηκε κάθε μετακίνηση ζώων και ζωοτροφών χωρίς σχετική άδεια, ενώ επιβλήθηκε αυστηρή εφαρμογή μέτρων βιοπροφύλαξης.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, όπως αναφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προχώρησαν σε δειγματοληψίες και μοριακούς ελέγχους σε κοπάδια της περιοχής. Η έγκαιρη διάγνωση θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι φοβούνται πως η ασθένεια έχει ήδη περάσει σε γειτονικούς νομούς.
Θεσσαλία: ο κλάδος στα όρια κατάρρευσης
Στη Θεσσαλία, η Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτρόφων κάνει λόγο για «ολοκληρωτική καταστροφή». Χιλιάδες ζώα θανατώνονται, πολλές εκμεταλλεύσεις έχουν κλείσει προσωρινά και η απώλεια εισοδήματος είναι ασφυκτική. «Η κατάσταση απειλεί όχι μόνο την παραγωγή μας αλλά και την ίδια μας την επιβίωση», αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι στο κάλεσμά τους για σύσκεψη που θα γίνει στον Τύρναβο.
Οι κτηνοτρόφοι περιγράφουν ότι η καθημερινή απολύμανση γίνεται αποκλειστικά με δικά τους έξοδα. Αγοράζουν απολυμαντικά, προστατευτικό εξοπλισμό και χημικά καθαριστικά χωρίς καμία κρατική στήριξη. «Ακόμα και οι απολυμάνσεις στα μηχανήματα κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ την εβδομάδα», τονίζει κτηνοτρόφος από τη Λάρισα.
Τα προβλήματα με τα εμβόλια
Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα είναι η έλλειψη οργανωμένου εμβολιαστικού προγράμματος. Μέχρι στιγμής, όπως καταγγέλλει η συντονιστική επιτροπή κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, δεν έχει δοθεί ξεκάθαρο σχέδιο για μαζική εισαγωγή και διανομή εμβολίων. «Οι κτηνοτρόφοι μένουμε απροστάτευτοι, ενώ η νόσος εξαπλώνεται», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η αδυναμία εμβολιασμού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της επιδημίας σε άλλες περιοχές, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην παραγωγή γάλακτος, κρέατος και τυροκομικών προϊόντων.
Τα μέτρα που ισχύουν
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα:
• Απαγόρευση μετακίνησης ζώων από και προς τις ζώνες προστασίας.
• Απαγόρευση διακίνησης ζωοτροφών χωρίς άδεια.
• Υποχρεωτική περίφραξη εκτροφών, απολυμάνσεις τροχών, υποδημάτων και εξοπλισμού.
• Ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών με την παραμικρή εμφάνιση συμπτωμάτων.
• Υποχρέωση όλων των κατόχων οικόσιτων αιγοπροβάτων να δηλώσουν τα ζώα τους στο Τμήμα Κτηνιατρικής Μεσολογγίου.
Παρά τα μέτρα, οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι επιμένουν ότι χωρίς κρατική ενίσχυση και εμβολιαστικό σχέδιο, η μάχη είναι άνιση.
Οικονομικό αδιέξοδο
Οι ζημιές εκτιμώνται ήδη σε 20 εκατ. ευρώ. Η απώλεια εισοδήματος για τις οικογένειες είναι τεράστια, καθώς κάθε θανατωμένο ζώο αντιστοιχεί σε δεκάδες λίτρα γάλακτος και κιλά τυριού λιγότερα στην αγορά. «Πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να θανατώσουν ολόκληρο το κοπάδι τους, χάνοντας κάθε πηγή εισοδήματος», υπογραμμίζει η Συντονιστική.
Οι οργανώσεις ζητούν άμεση αποζημίωση στο πραγματικό κόστος αντικατάστασης των ζώων, με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς γραφειοκρατία. «Δεν ζητούμε πολυτέλειες, ζητούμε να ζήσουμε», λένε με αγωνία.
Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Οι βασικές διεκδικήσεις που τέθηκαν στη δημόσια συζήτηση είναι:
1. Άμεση αποζημίωση για τα θανατωμένα ζώα με βάση την τρέχουσα αγοραία αξία.
2. Κάλυψη κόστους απολύμανσης από το κράτος με δωρεάν παροχή υλικών.
3. Μαζική εισαγωγή και διάθεση εμβολίων μέσω εθνικού προγράμματος.
4. Ειδικό ταμείο στήριξης για υγειονομικές κρίσεις στην κτηνοτροφία.
5. Κινητές κτηνιατρικές μονάδες για ενημέρωση και πρόληψη.
Ο ρόλος των φορέων
Η πίεση προς την κυβέρνηση είναι έντονη. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλείται να σχεδιάσει παράλληλα με τις πληρωμές ενισχύσεων και ένα ειδικό κονδύλι για τους πληγέντες. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να ενεργοποιήσει διαδικασίες αποζημίωσης με ταχύτητα, ενώ το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί την κατάσταση καθώς πρόκειται για ζωονόσο με πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Σημαντική είναι και η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η χώρα μπορεί να ζητήσει ευρωπαϊκή στήριξη για να καλύψει μέρος των ζημιών, όπως έχει γίνει στο παρελθόν σε περιπτώσεις επιζωοτιών.
Πολιτικές ευθύνες
Η διαχείριση της κρίσης εκθέτει και την κυβέρνηση. Παρά τις προειδοποιήσεις κτηνιάτρων και ενώσεων, δεν υπήρξε έγκαιρο σχέδιο πρόληψης. Τώρα, η βιασύνη για μέτρα και συσκέψεις δείχνει περισσότερο προσπάθεια περιορισμού της ζημιάς στο πολιτικό επίπεδο, παρά ουσιαστική στήριξη.
«Κάθε φορά που προκύπτει κρίση, οι κτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν το τίμημα. Δεν υπάρχει σταθερό πλαίσιο ασφάλισης, ούτε κρατική υποδομή που να μπορεί να ανταποκριθεί», αναφέρει γεωπόνος από τη Λάρισα.
Η ευλογιά των προβάτων είναι ένα ακόμη καμπανάκι για την ελληνική κτηνοτροφία. Αν δεν υπάρξει άμεση δράση με αποζημιώσεις, εμβολιασμούς και στήριξη, ο κλάδος θα χάσει χιλιάδες παραγωγούς. Η ζημιά δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική: πρόκειται για την επιβίωση οικογενειών, την αυτάρκεια σε γάλα και τυροκομικά προϊόντα, και τελικά για την εθνική διατροφική ασφάλεια.
Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν η πολιτεία έχει τη βούληση να προστατεύσει τους κτηνοτρόφους ή αν θα αφήσει την ελληνική ύπαιθρο να αιμορραγεί για ακόμη μια φορά.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου